Mumie z ciasta francuskiego
Zaczynamy przygotowania do najstraszniejszej nocy w roku! Duchy, pająki, a może...mumie? Szybka i smaczna przekąska na halloweenowe przyjęcie🎃 czyli mumie z ciasta francuskiego 💀
Przygotujesz je z gotowego ciasta i dodatku dżemu truskawkowego - idealnie imituje krew 🩸🩸Cukrowe oczka przyklej na upieczone ciasta i zacznij strasznie smaczną zabawę!
Krok po kroku przygotuj ze mną mumie z ciasta francuskiego! Świetna okazja, żeby zaangażować do zabawy w kuchni całą rodzinę🧟♂️🧟♀️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Mumie z ciasta francuskiego:
-
Krok 1
Gotowe ciasto francuskie podziel na pół, a następnie na każdą połowę na 8 części.
-
Krok 2
Na środku 8 płatów ciasta rozsmaruj dżem. Pozostałe 8 - potnij na paski.
-
Krok 3
Z paseczków utwórz a'la bandaże mumii. Delikatnie przyciśnij ciasto po bokach.
-
Krok 4
Ciasto możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. Będzie bardziej rumiane i błyszczące.
Wstaw tak przygotowane ciastka do piekarnika nagrzanego do 190°C. i piecz przez około 15-18 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciastka pozostaw do wystudzenia. Następnie ogrzej w dłoniach biały pisak i przyklej na niego cukrowe oczka oraz utwórz białe paski na bandażu z ciasta francuskiego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/mumie-z-ciasta-francuskiego |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze