Napoleonka
Napoleonka od lat króluje na szczytach list ulubionych ciast. I nic dziwnego - jest niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu. Cały sukces napoleonki tkwi w jej prostocie. Dwa płaty delikatnego, francuskiego ciasta otulają nic innego jak aksamitny, waniliowy krem budyń ze śmietanką.
Ciasto francuskie można kupić gotowe, a dla lubiących wyzwania zostawiam link do przepisu, według którego przygotujecie je od podstaw 😉
Ciasto nie jest przesadnie słodkie, dlatego przed podaniem śmiało możecie oprószyć je sporą ilością cukru pudru 🤍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto francuskie:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Blaty ciasta francuskiego upiecz jeden po drugim przez 20-25 min każdy.
-
Natalia poleca
Moja ulubiona forma do pieczenia. Przygotuj w niej swoje ciasto i łatwo wyjmij je z formy dzięki odpinanemu rantowi.
Budyń waniliowy ze śmietanką:
-
Krok 3
Odmierz szklankę mleka i wymieszaj razem z budyniem.
Pozostałe mleko, śmietankę, cukier i cukier z wanilią zagotuj. Dodaj wymieszany budyń i gotuj krótko do zgęstnienia.
Przełóż gotowy budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 4
Wystudzony budyń wyłóż w formie na blat ciasta francuskiego i przykryj drugim.
Wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
-
Krok 5
Przed podaniem pokrój napoleonkę nożem z piłką.
Oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/napoleonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze