1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Napoleonka

Napoleonka

napoleonka z cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
napoleonka z cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Napoleonka od lat króluje na szczytach list ulubionych ciast. I nic dziwnego - jest niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu. Cały sukces napoleonki tkwi w jej prostocie. Dwa płaty delikatnego, francuskiego ciasta otulają nic innego jak aksamitny, waniliowy krem budyń ze śmietanką. 

Ciasto francuskie można kupić gotowe, a dla lubiących wyzwania zostawiam link do przepisu, według którego przygotujecie je od podstaw 😉 

Ciasto nie jest przesadnie słodkie, dlatego przed podaniem śmiało możecie oprószyć je sporą ilością cukru pudru 🤍

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto francuskie:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    Blaty ciasta francuskiego upiecz jeden po drugim przez 20-25 min każdy.

    ciasto francuskie upieczone
  • Natalia poleca

    Moja ulubiona forma do pieczenia. Przygotuj w niej swoje ciasto i łatwo wyjmij je z formy dzięki odpinanemu rantowi.

    Natalia poleca

Budyń waniliowy ze śmietanką:

  • Krok 3

    Odmierz szklankę mleka i wymieszaj razem z budyniem.

    Pozostałe mleko, śmietankę, cukier i cukier z wanilią zagotuj. Dodaj wymieszany budyń i gotuj krótko do zgęstnienia.

    Przełóż gotowy budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    budyń waniliowy na śmietance z cukrem z wanilią
  • Krok 4

    Wystudzony budyń wyłóż w formie na blat ciasta francuskiego i przykryj drugim.

    Wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

    budyń waniliowy na cieście francuskim
  • Krok 5

    Przed podaniem pokrój napoleonkę nożem z piłką

    Oprósz cukrem pudrem. 

    napoleonka posypana cukrem pudrem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/napoleonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej