Mazurek pomarańczowy
Ciasto, bez którego wielkanocne świętowanie nie ma prawa się rozpocząć 🐇🐣 Połączeń smakowych i wersji nadzienia jest naprawdę wiele - jeśli więc szukasz nowych pomysłów, czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole - wypróbuj przepis na mazurek pomarańczowy 😍
Klasyczne kruche ciasto, z dodatkiem wanilii Bourbon, o intensywnym aromacie tej szlachetnej przyprawy, w duecie z domową konfiturą z pomarańczy🍊🍊🍊 i nutką gorzkiej czekolady 🍫Do smażonych owoców warto dodać cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera - idealnie podkreśli cytrusowy smak nadzienia naszego pomarańczowego mazurka 🍊
Dekorowanie mazurka to już ostatnia prosta! Tradycyjnie wykorzystuje się do tego różne bakalie. Do mazurka pomarańczowego idealnie pasują delikatne zdobienia z roztopionej czekolady, prażone płatki migdałów i czekoladowe motylki 🦋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruchy spód:
-
Krok 1
W misie miksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Dodaj żółtka i wyrób szybko na gładkie ciasto.
-
Krok 2
Ciasto lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut, aby się schłodziło.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt ok. 20x30 cm, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Konfitura pomarańczowa:
-
Krok 4
Owoce umyj, obierz ze skórek i dokładnie pozbądź się białego albedo i pestek. Pomarańcze pokrój na cząstki i razem ze skórką zblenduj na gładką masę.
-
Krok 5
Masę owocową przełóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier ze skórką pomarańczową i smaż cały czas mieszając, aż konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia.
-
Krok 6
Do pomarańczy dodaj posiekane migdały i jeszcze ciepłą konfiturę rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Śmietankę podgrzej z kakao, dodaj czekoladę. Całość wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 8
Polewę przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę. Wzdłuż rantów ciasta wylewaj czekoladę, tworząc cienkie linie. Całość udekoruj prażonymi migdałami Bakal i czekoladowymi motylkami.
-
Motylki z czekolady
Udekoruj swoje wypieki na wiosnę! Śliczne motylki dodadzą uroku każdej słodkości. Dekoracja ta pięknie ozdobi zarówno torty jak i zgrabne babeczki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-pomaranczowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze