1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy z dekoracją z czekoladowych motylków - Wszystkiego Słodkiego
mazurek pomarańczowy z dekoracją z czekoladowych motylków - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto, bez którego wielkanocne świętowanie nie ma prawa się rozpocząć 🐇🐣 Połączeń smakowych i wersji nadzienia jest naprawdę wiele - jeśli więc szukasz nowych pomysłów, czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole  - wypróbuj przepis na mazurek pomarańczowy 😍

Klasyczne kruche ciasto, z dodatkiem wanilii Bourbon, o intensywnym aromacie tej szlachetnej przyprawy, w duecie z domową konfiturą z pomarańczy🍊🍊🍊 i nutką gorzkiej czekolady 🍫Do smażonych owoców warto dodać cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera - idealnie podkreśli cytrusowy smak nadzienia naszego pomarańczowego mazurka 🍊

Dekorowanie mazurka to już ostatnia prosta! Tradycyjnie wykorzystuje się do tego różne bakalie. Do mazurka pomarańczowego idealnie pasują delikatne zdobienia z roztopionej czekolady, prażone płatki migdałów i czekoladowe motylki 🦋

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód:

  • Krok 1

    W misie miksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Dodaj żółtka i wyrób szybko na gładkie ciasto.

    masło, mąka, cukier z wanilią Dr. Oetkera, cukier puder, żółtka
  • Krok 2

    Ciasto lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut, aby się schłodziło.

    ciasto na kruchy spód w folii spożywczej
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt ok. 20x30 cm, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.

    ciasto na kruchy spód wyłożone na blasze

Konfitura pomarańczowa:

  • Krok 4

    Owoce umyj, obierz ze skórek i dokładnie pozbądź się białego albedo i pestek. Pomarańcze pokrój na cząstki i razem ze skórką zblenduj na gładką masę.

    pomarańcze, cytryny, skórka pomarańczowa
  • Krok 5

    Masę owocową przełóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier ze skórką pomarańczową i smaż cały czas mieszając, aż konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia.

    konfitura pomarańczowa na patelni
  • Krok 6

    Do pomarańczy dodaj posiekane migdały i jeszcze ciepłą konfiturę rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie.

    konfitura pomarańczowa na kruchym spodzie

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Śmietankę podgrzej z kakao, dodaj czekoladę. Całość wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. 

    śmietanka z czarnym kakao Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Polewę przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę. Wzdłuż rantów ciasta wylewaj czekoladę, tworząc cienkie linie. Całość udekoruj prażonymi migdałami Bakal i czekoladowymi motylkami.

    polewa czekoladowa
  • Motylki z czekolady

    Udekoruj swoje wypieki na wiosnę! Śliczne motylki dodadzą uroku każdej słodkości. Dekoracja ta pięknie ozdobi zarówno torty jak i zgrabne babeczki.

    Motylki z czekolady
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-pomaranczowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej