1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami

Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chcę dziś zaprosić Was do spróbowania wspaniałej, letniej mieszanki smaków. Świeże owoce doskonale współgrają z bardzo delikatnym kremem mascarpone. To będzie smakowita podróż. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz w malakserze z dodatkiem kakao na piasek. Masło roztop w rondelku i połącz z ciastkami. 

  • Krok 2

    Całość przesyp do formy do tarty. Równomiernie wyklej spód i boki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem:

  • Krok 3

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

  • Krok 4

    Jajko z cukrem pudrem zmiksuj nad parą wodną na jasny, puszysty krem - miksuj około 10 minut. Po tym czasie ściągnij miskę znad pary wodnej.

  • Krok 5

    W dalszym ciągu miksując, dodawaj stopniowo serek mascarpone do połączenia składników, dokładnie rozcierając grudki.

  • Krok 6

    Namoczoną żelatynę podgrzej. Mieszając ją, dodaj do niej najpierw kilka łyżek masy serowo-jajecznej, po czym przelej ją z powrotem do pozostałej części kremu, równomiernie mieszając rózgą.

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodaj, łyżka po łyżce, do kremu mascarpone. Gotowy krem przełóż na tartę, na wierzch poukładaj owoce i odstaw do lodówki na 1 godzinę.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Owoce umyj i osusz. Truskawki pokrój na ćwiartki.

  • Krok 9

    Migdały podpraż na suchej patelni i przed podaniem posyp nimi ciasto.
    Tartę udekoruj listkami mięty.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej