Tarta z aksamitnym kremem mascarpone i owocami

Chcę dziś zaprosić Was do spróbowania wspaniałej, letniej mieszanki smaków. Świeże owoce doskonale współgrają z bardzo delikatnym kremem mascarpone. To będzie smakowita podróż. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz w malakserze z dodatkiem kakao na piasek. Masło roztop w rondelku i połącz z ciastkami.
-
Krok 2
Całość przesyp do formy do tarty. Równomiernie wyklej spód i boki. Odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem:
-
Krok 3
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 4
Jajko z cukrem pudrem zmiksuj nad parą wodną na jasny, puszysty krem - miksuj około 10 minut. Po tym czasie ściągnij miskę znad pary wodnej.
-
Krok 5
W dalszym ciągu miksując, dodawaj stopniowo serek mascarpone do połączenia składników, dokładnie rozcierając grudki.
-
Krok 6
Namoczoną żelatynę podgrzej. Mieszając ją, dodaj do niej najpierw kilka łyżek masy serowo-jajecznej, po czym przelej ją z powrotem do pozostałej części kremu, równomiernie mieszając rózgą.
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodaj, łyżka po łyżce, do kremu mascarpone. Gotowy krem przełóż na tartę, na wierzch poukładaj owoce i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Owoce umyj i osusz. Truskawki pokrój na ćwiartki.
-
Krok 9
Migdały podpraż na suchej patelni i przed podaniem posyp nimi ciasto.
Tartę udekoruj listkami mięty.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze