1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Galette z brzoskwiniami

Galette z brzoskwiniami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Letnio, leniwie i odrobinę rustykalnie... Brzmi jak galette z owocami, czyli szybkie kruche ciasto o nieregularnych brzegach, które po prostu zawijamy na nadzienie. Galette lubię za to, że można je przygotować bez żadnej formy i za każdym razem wygląda nieco inaczej 😉

Tym razem w pobliskim warzywniaku urzekły mnie brzoskwinie - dojrzałe, soczyste, o intensywnym kolorze mieszkowatej skórki 🍑🍑🍑 Idealne, żeby zestawić je z delikatnym kruchym ciastem🧡

Pamiętajcie, aby kruche ciasto na galette z brzoskwiniami podsypać mieszanką mąki, cukru pudru i zmielonych migdałów zanim wyłożycie owoce - dzięki temu ciasto nie rozmięknie podczas pieczenia i pozostanie idealnie kruche!

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do misy robota kuchennego dodaj mąkę pszenną, cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i zimną wodę. Szybko zagnieć składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

    Na blacie robot kuchenny firmy Bosch. Obok w miseczkach składniki do ciasta kruchego i kostka masła lurpak.
  • Krok 2

    Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na okolo 30 minut.

    Kulka ciasta kruchego przed rozwałkowaniem.

Nadzienie:

  • Krok 3

    Wymieszaj razem mąkę pszenną, cukier puder i zmielone migdały.

    W miseczkach mąka migdałowa, cukier puder oraz mąka pszenna.
  • Krok 4

    Brzoskwinie pokrój na ćwiartki i umieść je na patelni razem z cukrem trzcinowym. Podgrzewaj je przez kilka minut, tak żeby cukier się rozpuścił.

    Brzoskwinie z cukrem trzcinowym na patelni.
  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Ciasto posyp mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.

    Rozwałkowane ciasto kruche na papierze do pieczenia.
  • Krok 6

    Następnie przełóż brzoskwinie i posyp płatkami migdałów.

    Rozwałkowane ciasto kruche z brzoskwiniami i płatkami migdałów.
  • Krok 7

    Zawiń brzegi ciasta do środka, a wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. 

    Galette z brzoskwiniami przed upieczeniem.
  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piecz około 35-40 minut.

     

    Upieczone galette z brzoskwiniami, posypane płatkami migdałów.

Galette świetnie smakuje na ciepło w połączeniu z waniliowymi lodami. ❤️‍🔥

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-z-brzoskwiniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej