Galette z brzoskwiniami
Letnio, leniwie i odrobinę rustykalnie... Brzmi jak galette z owocami, czyli szybkie kruche ciasto o nieregularnych brzegach, które po prostu zawijamy na nadzienie. Galette lubię za to, że można je przygotować bez żadnej formy i za każdym razem wygląda nieco inaczej 😉
Tym razem w pobliskim warzywniaku urzekły mnie brzoskwinie - dojrzałe, soczyste, o intensywnym kolorze mieszkowatej skórki 🍑🍑🍑 Idealne, żeby zestawić je z delikatnym kruchym ciastem🧡
Pamiętajcie, aby kruche ciasto na galette z brzoskwiniami podsypać mieszanką mąki, cukru pudru i zmielonych migdałów zanim wyłożycie owoce - dzięki temu ciasto nie rozmięknie podczas pieczenia i pozostanie idealnie kruche!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę pszenną, cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i zimną wodę. Szybko zagnieć składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 2
Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na okolo 30 minut.
Nadzienie:
-
Krok 3
Wymieszaj razem mąkę pszenną, cukier puder i zmielone migdały.
-
Krok 4
Brzoskwinie pokrój na ćwiartki i umieść je na patelni razem z cukrem trzcinowym. Podgrzewaj je przez kilka minut, tak żeby cukier się rozpuścił.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Ciasto posyp mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.
-
Krok 6
Następnie przełóż brzoskwinie i posyp płatkami migdałów.
-
Krok 7
Zawiń brzegi ciasta do środka, a wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
-
Krok 8
Wstaw do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piecz około 35-40 minut.
Galette świetnie smakuje na ciepło w połączeniu z waniliowymi lodami. ❤️🔥
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/galette-z-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze