1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta jogurtowa z owocami lata

Tarta jogurtowa z owocami lata

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tarta jogurtowa z owocami lata powstała dziś po bardzo udanych zakupach w warzywniaku. Upolowałam tam przepyszne owoce, które zainspirowały mnie do stworzenia nowego, wakacyjnego przepisu. Co ważne - deser ten jest lekki, prosty i szybki w przygotowaniu. Tarta skrywa orzeźwiające, jogurtowe nadzienie z cytrynową nutą. Do jej udekorowania możecie użyć dowolnych, letnich owoców 🍊🥝🍓🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kruchego ciasta:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią do miski, dodaj zimne masło i krótko zagnieć (możesz też posiekać składniki nożem na kruszonkę). Następnie dodaj żółtka oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto.

  • Może się przydać

    Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Gotowe ciasto zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

  • Krok 3

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C . Gdy ciasto już będzie schłodzone, rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie wyłóż ciastem formę do tarty. Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw jeszcze na kilka minut do zamrażarki do schłodzenia. Po schłodzeniu, na wierzchu połóż arkusz czystego papieru i wysyp ryż dla obciążenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz tak przez 10 minut, następnie zdejmij ostrożnie papier z ryżem i piecz jeszcze przez ok. 15 min na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia

  • Może się przydać

    Forma do tarty z wyjmowanym dnem ułatwi i usprawni przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Formy do tart mogą posiadać wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc. Niezastąpiony produkt w kuchni każdego miłośnika wypieków.

    Może się przydać

Nadzienie do tarty jogurtowej z owocami:

  • Krok 4

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.

  • Krok 5

    Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem cytrynowym. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do jogurtu. Delikatnie wymieszaj do połączenia.

  • Krok 6

    Żelatynę rozpuść (nie gotuj), dodaj do niej 3 łyżki masy, wymieszaj, a następnie przelej do pozostałej części masy i szybko, ale delikatnie, dokładnie połącz. Gotową masę wyłóż na wcześniej upieczony spód, a na wierzch wyłóż owoce. Wstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-jogurtowa-z-owocami-lata

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej