1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką

Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką

kruchy placek z wiśniami i bezową pianką - wszystkiego słodkiego
kruchy placek z wiśniami i bezową pianką - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 17 ocen

Sprawdź mój przepis na kruchy placek w wiśniami i bezową pianką! Idealny letni przepis☀️

Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowate soczyste wiśniesłodka bezowa pianka. Najlepsze połączenie, jakie można sobie wymarzyć na letni podwieczorek. Polecam! 🍒 Kruche ciasto z wiśniami i bezową pianką to klasyk, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.

PS. Przed przystąpieniem do pieczenia, przeczytaj co zrobić, żeby idealnie ubić pianę z białek


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kruchego na placek z wiśniami:

  • Krok 1

    Prostokątną formę 24 x 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wiśnie wydryluj.

    na stole forma posmarowana masłem i posypana bułką tartą, wydrylowane wiśnie w durszlaku
  • Krok 2

    Składniki na ciasto przełóż do miski i szybko zagnieć.

    w szklanej misce mąka, proszek do pieczenia, masło, żółtka, cukier wanilinowy i śmietana
  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Owiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.

    na blacie zagniecione ciasto kruche podzielone w proporcji 1/3 i 2/3 oraz owinięte w folię spożywczą
  • Krok 4

    Większą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru, a następnie zdejmując najpierw górny arkusz i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Formę z ciastem wstaw jeszcze na 30 minut do schłodzenia.

    Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut.

    w blaszce rozwałkowane ciasto obok papier do pieczenia oraz wałek
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

Nadzienie wiśniowe:

  • Krok 5

    Wiśnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na ciasto.

    forma z upieczonym ciastem z wyłożonymi na nie wiśniami oraz miska z wiśniami
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodając stopniowo cukier, cały czas ubijaj. Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

    w szklanej misce ubite białka z cukrem oraz miska z mąką ziemniaczaną
  • Krok 7

    Wyłóż masę bezową na wiśnie.

    forma z upieczonym ciastem, z wyłożonymi na nie wiśniami bezą oraz miska z bezą
  • Krok 8

    Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40-50 minut do zarumienienia.

    ciasto z wyłożoną bezą, posypane startą na tarce resztą surowego ciasta
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruchy-placek-z-wisniami-i-bezowa-pianka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej