1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką

Kruchy placek z wiśniami i bezową pianką

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sprawdź mój przepis na kruchy placek w wiśniami i bezową pianką:-) Idealny, letni przepis. Kruche ciasto bezowa pianka i soczyste wiśnie. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Prostokątną formę 24 x 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wiśnie wydryluj.

    na stole forma posypana bułką tartą i wydrylowane wiśnie w durszlaku
  • Krok 2

    Składniki na ciasto przełóż do miski i szybko zagnieć.

    w szklanej misce mąka, żółtka, cukier i proszek do pieczenia
  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Owiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.

    na blacie zagniecione ciasto owinięte w folię spożywczą
  • Krok 4

    Większą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru, a następnie zdejmując najpierw górny arkusz i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Formę z ciastem wstaw jeszcze na 30 minut do schłodzenia.

    Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut.

    w blaszce rozwałkowane ciasto obol papier do pieczenia oraz wałek

Nadzienie:

  • Krok 5

    Wiśnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na ciasto.

    forma z upieczonym ciastem oraz miska z wiśniami
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodając stopniowo cukier cały czas ubijaj, tuż pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

    w szklanej misce ubite białka oraz miska z mąką ziemniaczaną
  • Krok 7

    Wyłóż masę bezową na wiśnie.

    forma z upieczonym ciastem oraz miska z ubitą pianą z białek
  • Krok 8

    Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40-50 minut do zarumienienia.

    forma z upieczonym ciastem z bezą i kruszonką

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej