1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek chałwowo-czekoladowy

Mazurek chałwowo-czekoladowy

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wśród wielkanocnych propozycji nie mogło zabraknąć przepisu na takiego mazurka. Kruchy spód i masa chałwowa pod czekoladową polewą to coś, do czego nikogo nie trzeba długo przekonywać. Prosty przepis, bardzo łatwy do wykonania. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt mało elastyczne, dodaj łyżkę śmietany lub wody, by miało sprężystą konsystencję i dobrze się wałkowało. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dno formy w kształcie pisanki wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm, podsypując blat mąką. Foremką odciśnij kształt pisanki, po czym nawiń ciasto na wałek i przełóż na dno formy.

  • Krok 4

    Z resztek ciasta uformuj wałek i wyłóż nim brzegi blaszki. Spód ponakłuwaj widelcem, a na brzegach zrób wgłębienia. Całość odstaw na 20 minut do lodówki.

  • Krok 5

    Po tym czasie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut na złoty kolor.

Masa chalwowa:

  • Krok 1

    Pokruszoną chałwę umieść w garnuszku i dodaj śmietankę. Podgrzej tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się chałwy i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 2

    Następnie przełóż masę na wystudzony spód. Ciasto schłodź w lodówce na czas przygotowania polewy.

Polewa:

  • Krok 1

    Do rondelka przelej śmietankę i doprowadź ją do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj wszystko rózgą do momentu połączenia się składników.

  • Krok 2

    Po przestudzeniu równomiernie, cienkim strumieniem przelej polewę na warstwę chałwową. Odstaw do lodówki do stężenia.

  • Krok 3

    Na koniec udekoruj mazurek czekoladowymi motylkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej