1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone

Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone

Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone serwowana na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone serwowana na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone to ciasto z owocowymi smakami lata. Truskawki, maliny i porzeczki idealnie łączą się z mascarpone, stanowiąc przepyszne nadzienie delikatnej tarty. 🍓

Piekąc taką tartę, pamiętaj o podsypaniu ciasta mieszanką mąki, cukru i mielonych migdałów - dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i pozostanie kruche. Duża ilość owoców sprawia, że tarta nie tylko ma piękny, intensywnie owocowy zapach, ale co najważniejsze – uroczo wygląda. 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na szybką tartę z owocami:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, zimne masło, cukier puder, maślankę i cukier wanilinowy umieść w misce i zagnieć szybko na jednolite ciasto.

  • Krok 2

    Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 45-50 cm. Brzegi ciasta przytnij radełkiem, tworząc falbankę.

  • Może się przydać

    Radełko z karbowanym kółeczkiem od Dr. Oetkera to kuchenny gadżet, który umożliwia nadanie ciastkom i pierogom karbowanych brzegów, zrobienie domowego makaronu oraz strucli. Radełko nadaje się dla osób prawo- i leworęcznych.

    Może się przydać

Wypełnienie tarty owocami i serkiem:

  • Krok 3

    Aby tarta nie nasiąknęła w trakcie pieczenia sokiem z owoców, wysyp jej dno mieszanką mąki, cukru i mielonych migdałów. Na mieszankę wyłóż pokrojone owoce i porcjami serek mascarpone. Brzegi ciasta zawiń do środka.

  • Krok 4

    Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/szybka-tarta-z-sezonowymi-owocami-i-mascarpone

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej