1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone

Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szybka tarta z sezonowymi owocami i mascarpone to ciasto z owocowymi smakami lata. Truskawki, maliny i porzeczki idealnie łączą się z mascarpone, stanowiąc przepyszne nadzienie delikatnej tarty. Piekąc taką tartę pamiętajcie o podsypaniu ciasta mieszanką z mąki i mielonych migdałów - dzięki temu, ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców i pozostanie kruche. Duża ilość owoców sprawia, że tarta nie tylko ma piękny, intensywnie owocowy zapach, ale co najważniejsze – uroczo wygląda.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, zimne masło, cukier puder, maślankę i cukier wanilinowy umieść w misce i zagnieć szybko na jednolite ciasto.

  • Krok 2

    Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami do pieczenia na placek o średnicy około 45-50 cm. Brzegi ciasta przytnij radełkiem, tworząc falbankę.

Wypełnienie:

  • Krok 1

    Aby tarta nie nasiąknęła w trakcie pieczenia sokiem z owoców, wysyp jej dno mieszanką mąki, cukru i mielonych migdałów. Na mieszankę wyłóż pokrojone owoce i porcjami serek mascarpone. Brzegi ciasta zawiń do środka.

  • Krok 2

    Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej