Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą
🍋Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą🍋 to pyszny, elegancki deser, który pokaże Twoim gościom fantazję i nowoczesne podejście do pieczenia. Krem cytrynowy jest niezwykle orzeźwiający, dzięki czemu rewelacyjnie przełamuje słodycz bezy.😃 Taka zabawa smakami w kuchni sprawia mi niesamowitą frajdę i jest znakomitą okazją na znalezienie nowych połączeń. Serdecznie polecam Wam ten przepis!😃
↪️ Sprawdź przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealne ciasto kruche!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na tartaletki z kremem cytrynowym i bezą:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Dodaj pokrojone zimne masło i żółtka.
-
Krok 3
Ciasto zagnieć szybko, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim 6 małych foremek na tartaletki. Nakłuj ciasto delikatnie widelcem i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Zmrożone tartaletki wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Krem cytrynowy do tartaletek:
-
Krok 5
W misce roztrzep jajko, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło, sok z dwóch cytryn oraz ekstrakt.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 6
Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia kremu.
-
Krok 7
Miskę zdejmij z garnka i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała kremu. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Krem przełóż do wystudzonych tartaletek.
Beza:
-
Krok 9
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 100°C. Białka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj na sztywną i puszystą konsystencję.
-
Krok 10
Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcję na każdą tartaletkę.
-
Krok 11
Wstaw ciastka do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Upieczone tartaletki pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego wysuszenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-z-kremem-cytrynowym-i-beza |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze