1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą to pyszny, elegancki deser, który pokaże naszym gościom fantazję i nowoczesne podejście do pieczenia. Krem cytrynowy jest niezwykle orzeźwiający, dzięki czemu rewelacyjnie przełamuje słodycz bezy. :) Taka zabawa smakami w kuchni sprawia mi niesamowitą frajdę i jest znakomitą okazją na znalezienie nowych połączeń. Serdecznie polecam Wam ten przepis! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem ze skórką cytrynową.

    Cukier ze skórką cytrynową Dr. Oetkera i mąka wymieszana z cukrem pudrem
  • Krok 2

    Dodaj pokrojone, zimne masło i żółtka. 

    Mąka i cukier puder, masło i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Ciasto uformuj w kulę, zawiń je w folię spożywczą i schłódź w lodówce, przez minimum 30 minut. 

    Ciasto owinięte w folię spożywczą
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim 6 małych foremek na tartaletki. Nakłuj ciasto delikatnie widelcem i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Zmrożone tartaletki wstaw do piekarnika i piecz przez około 20- 25 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Foremki do tartaletek wyłożone ciastem

Krem cytrynowy:

  • Krok 1

    W misce roztrzep jajko, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło, sok z dwóch cytryn i cukier ze skórką cytrynową.

    Jajko, żółtka, cukier, roztopione masło, sok z cytryny i cukier ze skórką cytrynową Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia kremu.

    Szklana miska masą na krem ustawiona nad gotującą się wodą
  • Krok 3

    Miskę zdejmij z garnka i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ona kremu. Odstaw do wystudzenia.

    Miska z kremem przykryta folią spożywczą
  • Krok 4

    Krem przełóż do wystudzonych tartaletek.

    Krem nałożony na tartaletki

Beza:

  • Krok 1

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 100°C. Białka i cukier umieść w misie miksera. Białka ubij z cukrem na sztywną i puszystą konsystencję.

    Białka i cukier w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcję na każdą tartaletkę.

    Masa bezowa w rękawie cukierniczym Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Wstaw ciastka do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Upieczone tartaletki pozostaw w wyłączonym piekarniku, do całkowitego wysuszenia.

    Tarlatetki z kremem i bezą

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej