1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą

Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍋Tartaletki z kremem cytrynowym i bezą🍋 to pyszny, elegancki deser, który pokaże Twoim gościom fantazję i nowoczesne podejście do pieczenia. Krem cytrynowy jest niezwykle orzeźwiający, dzięki czemu rewelacyjnie przełamuje słodycz bezy.😃 Taka zabawa smakami w kuchni sprawia mi niesamowitą frajdę i jest znakomitą okazją na znalezienie nowych połączeń. Serdecznie polecam Wam ten przepis!😃

↪️ Sprawdź przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealne ciasto kruche!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na tartaletki z kremem cytrynowym i bezą:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem.

    mąka wymieszana z cukrem pudrem w szklanej misce
  • Krok 2

    Dodaj pokrojone zimne masło i żółtka. 

    Mąka z cukrem pudrem w szklanej misce, obok masło pokrojone w kostkę i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Ciasto zagnieć szybko, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut. 

    zagniecione i owinięte w folię spożywczą ciasto kruche na tartaletki
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim 6 małych foremek na tartaletki. Nakłuj ciasto delikatnie widelcem i wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Zmrożone tartaletki wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Foremki do tartaletek wyłożone ciastem ciastem kruchym, obok widelec

Krem cytrynowy do tartaletek:

  • Krok 5

    W misce roztrzep jajko, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło, sok z dwóch cytryn oraz ekstrakt.

    Jajko, żółtka i cukier w szklanej misce z rózgą kuchenną, obok roztopione masło i sok z cytryn z osobnych miseczkach
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia kremu.

  • Krok 7

    Miskę zdejmij z garnka i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała kremu. Odstaw do wystudzenia.

    Miska z kremem cytrynowym przykryta folią spożywczą w kontakcie z kremem
  • Krok 8

    Krem przełóż do wystudzonych tartaletek.

    nakładanie kremu cytrynowego na tartaletki

Beza:

  • Krok 9

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 100°C. Białka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj na sztywną i puszystą konsystencję.

    Białka jaj i cukier w osobnych miseczkach, obok mikser
  • Krok 10

    Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcję na każdą tartaletkę.

    Masa bezowa w rękawie cukierniczym Dr. Oetkera obok tartaletek z kremem cytrynowym
  • Krok 11

    Wstaw ciastka do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Upieczone tartaletki pozostaw w wyłączonym piekarniku do całkowitego wysuszenia.

    Tarlatetki z kremem cytrynowym i bezą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tartaletki-z-kremem-cytrynowym-i-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej