Szarlotka sypana w kształcie serca
Szarlotka sypana w kształcie serca to pomysł na ręcznie wykonany prezent z okazji Dnia Chłopaka. Co prawda każda okazja zasługuje na pyszną szarlotkę – więc jeśli nie planujecie obchodzić tego popularnego święta, po prostu upieczcie ją dla siebie :) Rozchodzący się po domu aromat pieczonych jabłek i cukru z cynamonem każdego wprawi w dobry humor :) Ta wersja szarlotki jest bardzo prosta, poza miską do rozmieszania suchych składników ciasta nie potrzebujecie nic więcej – za to właśnie uwielbiam sypane ciasta! Same się robią :) Gorąco zachęcam Was do upieczenia tej wersji mojego jabłecznika!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sypanej szarlotki:
-
Krok 1
Formę w kształcie serca o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
-
Może się przydać
Forma w kształcie serca. Idealna na wyjątkowe okazje. Wyraź swoje uczucia na słodko!
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier z cynamonem. Mieszankę podziel na dwie części.
-
Krok 3
Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Do formy wsyp jedną część suchych składników.
-
Krok 4
Rozłóż równomiernie starte jabłka i wysyp na nie drugą część suchych składników. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone na płatki (lub starte na tarce) masło.
-
Krok 5
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż do zrumienienia góry ciasta. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Dekorowanie szarlotki:
-
Krok 6
Białą czekoladę przełóż do miseczki. Miseczkę postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, aż do rozpuszczenia czekolady.
-
Krok 7
Orzechy włoskie pokrój i posyp nimi ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-sypana-w-ksztalcie-serca |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze