1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to moja dzisiejsza letnia propozycja. Cudownie pachnąca, świetnie smakuje a do tego znakomicie sprawdzi się jako deser także dla osób, które są na diecie bezglutenowej.Polecam ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 °C.

    okrągła forma wyłozona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    W misce wymieszaj ze sobą zmielone migdały, mąkę kokosową, jaglaną, sól i cukier. Następnie dodaj żółtka i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

    mielone migdały, mąka kokosowa, sól, cukier jajka i masło
  • Krok 3

    Wszystko przełóż do tortownicy, wyrównaj i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min do zarumienienia. Upieczony spód tarty odstaw do przestudzenia.

    spód na tartę bezglutenową

Nadzienie:

  • Krok 4

    Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok. 1 cm grubości. Upraż go krótko na patelni razem z dwiema łyżkami cukru tak aby puścił soki i nieco zmiękł, ale się nie rozpadał. Odstaw do przestudzenia.

    podsmażany rabarbar
  • Krok 5

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Wymieszaj z przestudzonym rabarbarem, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.

    podsmażony rabarbar z truskawkami

Beza:

  • Krok 6

    Białka ubij razem z cukrem na jasną, sztywną błyszczącą masę.

    białka z cukrem na bezę
  • Krok 7

    Rozłóż równomiernie na owocach i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 °C na 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę. Upieczoną tartę odstaw do wystudzenia.

    beza z migdałami na tarcie bezglutenowej

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej