Eklerki z czekoladą ruby


Eklerki z czekoladą ruby, to nieco odmienna alternatywa tradycyjnych eklerków, idealna dla fanów słodkich eksperymentów! Ruby, to nowy rodzaj czekolady: jest kremowa i delikatnie owocowa. Oprócz walorów smakowych, wyróżnia się różowym kolorem! Co ważne - wszystkie jej właściwości są naturalne - bez dodatku barwników oraz aromatów. W połączeniu z malinami i serkiem mascarpone, tworzy naprawdę przepyszny krem. Dzięki urokliwej dekoracji, eklerki znakomicie sprawdzą się jako walentynkowy prezent! Wystarczy zapakować je w śliczne pudełko (najlepiej wykonane samodzielnie i przepis na piękny i smaczny upominek gotowy!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Eklerki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie późniejsze wyciskanie eklerków, możesz narysować linie pomocnicze na papierze do pieczenia. Pamiętając, że każde ciastko będzie miało długość ok. 11 cm.
-
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem, solą i cukrem.
-
Krok 3
Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścian garnka. Odstaw je do przestudzenia.
-
Krok 4
Do ciasta dodawaj kolejno po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki o średnicy 15 mm i wyciskaj ciastka o długości ok. 11 cm. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Odstaw eklerki do wystudzenia.
Krem:
-
Krok 6
Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder przełóż do garnka i zagotuj. Następnie gorącą mieszanką zalej czekoladę.
-
Krok 7
Dodaj pokruszone, liofilizowane maliny i dokładnie zblenduj. Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, do dokładnego schłodzenia (najlepiej na kilka godzin)..
-
Krok 8
Dobrze schłodzony krem ubij mikserem, a następnie przełóż go do worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Nadziewaj eklerki od dołu. Gdy wszystkie eklerki będą wypełnione kremem przejdź do przygotowania polewy czekoladowej.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Czekoladę ruby i śmietankę przełóż do małego garnka i rozpuść podgrzewając na najniższej mocy palnika (lub rozpuść w mikrofalówce). Górę każdego eklerka delikatnie zanurz w polewie, a następnie udekoruj cukrowymi serduszkami oraz liofilizowanymi malinami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze