1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Eklerki z czekoladą ruby

Eklerki z czekoladą ruby

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Eklerki z czekoladą ruby, to nieco odmienna alternatywa tradycyjnych eklerków, idealna dla fanów słodkich eksperymentów! Ruby, to nowy rodzaj czekolady: jest kremowa i delikatnie owocowa. Oprócz walorów smakowych, wyróżnia się różowym kolorem! Co ważne - wszystkie jej właściwości są naturalne - bez dodatku barwników oraz aromatów. W połączeniu z malinami i serkiem mascarpone, tworzy naprawdę przepyszny krem.  Dzięki urokliwej dekoracji, eklerki znakomicie sprawdzą się jako walentynkowy prezent! Wystarczy zapakować je w śliczne pudełko (najlepiej wykonane samodzielnie  i przepis na piękny i smaczny upominek gotowy! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Eklerki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie późniejsze wyciskanie eklerków, możesz narysować linie pomocnicze na papierze do pieczenia. Pamiętając, że każde ciastko będzie miało długość ok. 11 cm.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    W garnku zagotuj wodę z mlekiem, masłem, solą i cukrem.

    mleko, woda, masło sól i cukier
  • Krok 3

    Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścian garnka. Odstaw je do przestudzenia.

    masa maślana i mąka
  • Krok 4

    Do ciasta dodawaj kolejno po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując.

    ciasto parzone i jajka
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki o średnicy 15 mm i wyciskaj ciastka o długości ok. 11 cm. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Odstaw eklerki do wystudzenia.

    eklerki na blasze z ciasta parzonego

Krem:

  • Krok 6

    Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder przełóż do garnka i zagotuj. Następnie gorącą mieszanką zalej czekoladę.

    mascarpone zagotowane ze śmietanką i czekolada Ruby
  • Krok 7

    Dodaj pokruszone, liofilizowane maliny i dokładnie zblenduj. Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, do dokładnego schłodzenia (najlepiej na kilka godzin)..

    krem czekoladowy z ruby
  • Krok 8

    Dobrze schłodzony krem ubij mikserem, a następnie przełóż go do worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Nadziewaj eklerki od dołu. Gdy wszystkie eklerki będą wypełnione kremem przejdź do przygotowania polewy czekoladowej.

    upieczone eklerki i krem z ruby do nadziewania

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Czekoladę ruby i śmietankę przełóż do małego garnka i rozpuść podgrzewając na najniższej mocy palnika (lub rozpuść w mikrofalówce). Górę każdego eklerka delikatnie zanurz w polewie, a następnie udekoruj cukrowymi serduszkami oraz liofilizowanymi malinami.

    eklerki z kremem, polewą ruby i posypką love

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej