1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Profiterole

Profiterole

Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek zainspirował mnie do przepisu na profiterole.

Profiterole, czyli małe ptysie wypełnione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemną czekoladą. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden kęs😋 Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - długo nie postoją 😆

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Lurpak oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Profiterole:

  • Krok 1

    Zagotuj wodę, z mlekiem, solą oraz masłem.

    Na blacie garnek z wodą, mlekiem,solą i masłem.
  • Krok 2

    Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i mieszaj jeszcze przez około 3 minuty.

    Gotujące się mleko z wodą i masłem w garnku. Obok mąka w misce.
  • Krok 3

    Gotowe ciasto powinno odchodzić łatwo od garnka i mieć szklisty wygląd. Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, do połączenia ciasta.

    Ciasto parzone przełożone do misy miksera. Obok jajka w miseczce.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką 1M i wyciskaj małe porcje ciasta na przygotowanej wcześniej blasze.

    Przygotowane porcje ciasta na blasze.
  • Krok 5

    Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Następnie wyciągnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.

    Upieczone profiterole.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    250 ml mleka przelej do garnka. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie się gotować, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszając. Gdy budyń stanie się gęstszy odstaw garnek z palnika.

    Na blacie opakowanie budyniu waniliowego. Obok w garnku mleko.
  • Krok 7

    Dodaj masło i dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.

    Ugotowany budyń w garnku. Obok kostka masła.
  • Krok 8

    Gotowy krem pozostaw do całowitego wystudzenia. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.

    Upieczone ptysie i rękaw cukierniczy z kremem budyniowym.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Czekoladę rozpuść i polej nią profiterole. Smacznego! 🫶🏻

    Rozpuszczona czekolada w miseczce. A obok upieczone profiterole.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/profiterole

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej