Profiterole
Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek zainspirował mnie do przepisu na profiterole.
Profiterole, czyli małe ptysie wypełnione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemną czekoladą. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden kęs😋 Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - długo nie postoją 😆
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Profiterole:
-
Krok 1
Zagotuj wodę, z mlekiem, solą oraz masłem.
-
Krok 2
Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i mieszaj jeszcze przez około 3 minuty.
-
Krok 3
Gotowe ciasto powinno odchodzić łatwo od garnka i mieć szklisty wygląd. Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, do połączenia ciasta.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką 1M i wyciskaj małe porcje ciasta na przygotowanej wcześniej blasze.
-
Krok 5
Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Następnie wyciągnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
250 ml mleka przelej do garnka. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie się gotować, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszając. Gdy budyń stanie się gęstszy odstaw garnek z palnika.
-
Krok 7
Dodaj masło i dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
-
Krok 8
Gotowy krem pozostaw do całowitego wystudzenia. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Czekoladę rozpuść i polej nią profiterole. Smacznego! 🫶🏻
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady, czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/profiterole |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze