1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Profiterole

Profiterole

Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek zainspirował mnie do przepisu na profiterole.

Profiterole, czyli małe ptysie wypełnione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemną czekoladą. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden kęs😋 Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - długo nie postoją 😆

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Profiterole:

  • Krok 1

    Zagotuj wodę, z mlekiem, solą oraz masłem.

     

    Na blacie garnek z wodą, mlekiem,solą i masłem.
  • Krok 2

    Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i mieszaj jeszcze przez około 3 minuty.

    Gotujące się mleko z wodą i masłem w garnku. Obok mąka w misce.
  • Krok 3

    Gotowe ciasto powinno odchodzić łatwo od garnka i mieć szklisty wygląd. Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, do połączenia ciasta.

    Ciasto parzone przełożone do misy miksera. Obok jajka w miseczce.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką 1M i wyciskaj małe porcje ciasta na przygotowanej wcześniej blasze.

    Przygotowane porcje ciasta na blasze.
  • Krok 5

    Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Następnie wyciągnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.

    Upieczone profiterole.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    250 ml mleka przelej do garnka. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie się gotować, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszając. Gdy budyń stanie się gęstszy odstaw garnek z palnika.

    Na blacie opakowanie budyniu waniliowego. Obok w garnku mleko.
  • Krok 7

    Dodaj masło i dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.

     

    Ugotowany budyń w garnku. Obok kostka masła.
  • Krok 8

    Gotowy krem pozostaw do całowitego wystudzenia. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.

    Upieczone ptysie i rękaw cukierniczy z kremem budyniowym.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Czekoladę rozpuść i polej nią profiterole. Smacznego! 🫶🏻

    Rozpuszczona czekolada w miseczce. A obok upieczone profiterole.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton. Świetna do nadziewania pączków marmoladą lub dżemem. Idealnie się również sprawdzi do nadziewania babeczek, churros, ptysi lub eklerków za pomocą kremów lub marmolady, czekolady. Pasuje do każdego rękawa cukierniczego marki Wilton.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/profiterole

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej