Profiterole
Nie ma nic lepszego od ciasta parzonego! Ciasta i ciasteczka na jego bazie to zdecydowanie moje ulubione wypieki, a zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek zainspirował mnie do przepisu na profiterole.
Profiterole, czyli małe ptysie wypełnione po brzegi budyniowym kremem waniliowym i oblane ciemną czekoladą. Klasyczne, urocze i w sam raz na jeden kęs😋 Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale bez obaw - długo nie postoją 😆
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Profiterole:
-
Krok 1
Zagotuj wodę, z mlekiem, solą oraz masłem.
-
Krok 2
Na gotujący się płyn, wsyp mąkę i mieszaj jeszcze przez około 3 minuty.
-
Krok 3
Gotowe ciasto powinno odchodzić łatwo od garnka i mieć szklisty wygląd. Przełóż ciasto do misy miksera i odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając, do połączenia ciasta.
-
Krok 4
Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką 1M i wyciskaj małe porcje ciasta na przygotowanej wcześniej blasze.
-
Krok 5
Piecz przez około 18-20 minut w temperaturze 190°C, do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Następnie wyciągnij je z piekarnika odstaw je do wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
250 ml mleka przelej do garnka. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń z cukrem. Gdy mleko z garnku zacznie się gotować, dolej rozpuszczony proszek z mlekiem i cukrem i dalej gotuj, ciagle mieszając. Gdy budyń stanie się gęstszy odstaw garnek z palnika.
-
Krok 7
Dodaj masło i dobrze wymieszaj, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
-
Krok 8
Gotowy krem pozostaw do całowitego wystudzenia. Wystudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewaj mini ptysie.
Dekorowanie:
-
Krok 9
Czekoladę rozpuść i polej nią profiterole. Smacznego! 🫶🏻
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/profiterole |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze