1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Ekler

Ekler

ekler z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
ekler z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kto z nas w dzieciństwie nie przyklejał nosa do szyby cukierni, wpatrując się w wypełnione po brzegi budyniem eklery? 😍 Z moim przepisem przygotujesz je samodzielnie w szybki i prosty sposób

Klasyczny ekler skrywa pyszny, waniliowy budyń przygotowany na słodkiej śmietance, a jego wierzch pokrywa czekoladowa polewa. Jeśli do tej pory przygotowanie ciasta parzonego napawało Cię strachem, zobacz krok po kroku jak z nim postępować. To naprawdę nic trudnego, a opanowując ten przepis możesz rozkoszować się smakiem ulubionego deseru kiedy tylko zechcesz!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto parzone (ptysiowe):

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

    Wodę zagotuj razem z solą i masłem.

    Kiedy zacznie się gotować wsyp mąkę i mieszaj całość drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka.

    Odstaw je do przestudzenia. 

     

    woda, masło Kerrygold, mąka, sól
  • Krok 2

    Ciasto przełóż do miski. 

    Stopniowo dodawaj jajka wymieszane z białkami i zmiksuj na jednolitą masę.

    zaparzone ciasto, jajka i białko, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Ciasto ptysiowe przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i wyciskaj eklery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut.

    Piekłam eklery na 2 razy.

     

    surowe eklery z ciasta ptysiowego na blasze

Budyń na śmietance:

  • Krok 4

    Część smietanki odlej i wymieszaj z proszkiem budyniowym.

    Zagotuj śmietankę z cukrem i pastą waniliową, a następnie połącz z rozmieszanym budyniem. Gotuj krótko do zgęstnienia.

    śmietanka, pasta waniliowa Dr. Oetkera, budyń śmietankowy
  • Krok 5

    Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    budyń na śmietance z pastą waniliową
  • Krok 6

    Wystudzony budyń przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub tylką do nadziewania.

    Nadziewaj eklery od spodu, dla równomiernego efektu wyciskaj budyń w dwóch miejscach.

    upieczone eklery, budyń waniliowy
  • Rękaw cukierniczy 30 cm

    Rękawy cukiernicze jednorazowe do dekoracji. Rękawy są podstawą i wielkim ułatwieniem przy dekoracji wypieków za pomocą kremów, bitej śmietany, bezy oraz innych mas.

    Rękaw cukierniczy 30 cm

Polewa z czekolady:

  • Krok 7

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, poczekaj 2 minuty, wymieszaj dokładnie a następnie oblewaj nią eklery.

    Odłóż eklery do zastygnięcia polewy.

    eklery z budyniem waniliowym i czekoladą
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/ekler

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej