Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami - Przepis
Ciasta parzone

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

  • 02:30
  • 12
  • Średni
02:30
12
Średni

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami to ciekawy sposób na połączenie karpatki z malinami i nową formą podawania deseru. Klasyczne, domowe ciasto karpatkowe jest delikatne i kruche. Krem budyniowo-waniliowy to crème pâtissière - oryginalny, francuski krem cukierniczy. Budyniowego kremu patissiere możesz używać do każdego ciasta z kremem, ale również do rogalików i babeczek. Krem jest aksamitny, gęsty i przepyszny. Torcik karpatkowy z kremem waniliowym przełamujemy tu kwaskowatymi malinami - dzięki temu połączeniu każdy smak jest wyrazisty, a sam torcik nie jest przesłodzony. Gotowy tort udekoruj cukrem pudrem oraz garstką malin.

Składniki

Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 jajek
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 laska Wanilii Bourbon z Wysp Pacyfiku
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej
Do dekoracji:
  • 100 g świeżych malin
  • cukier puder
Składniki
Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 jajek
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 laska Wanilii Bourbon z Wysp Pacyfiku
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej
Do dekoracji:
  • 100 g świeżych malin
  • cukier puder
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta parzone ->

Przepisy z kategorii Ciasta parzone