1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami to ciekawy sposób na połączenie karpatki z malinami i nową formą podawania deseru. Klasyczne, domowe ciasto karpatkowe jest delikatne i kruche. Krem budyniowo-waniliowy to crème pâtissière - oryginalny, francuski krem cukierniczy. Budyniowego kremu patissiere możesz używać do każdego ciasta z kremem, ale również do rogalików i babeczek. Krem jest aksamitny, gęsty i przepyszny. Gotowy tort udekoruj cukrem pudrem oraz garstką malin.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Dwie formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy wysmaruj masłem.

    Dwie formy Dr. Oetkera o średnicy 24 cm wyłożone papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp mąkę oraz szczyptę soli i mieszaj przez około 3-4 minuty.

    Na płycie indukcyjnej firmy Bosch garnek z gotującą się wodą, masłem i mąką.
  • Krok 3

    Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw je do lekkiego przestudzenia. 

    Zaparzone ciasto ptysiowe w garnku.
  • Krok 4

    Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta.

    W misce zaparzone ciasto ptysiowe, obok mikser ręczny firmy Bosch i jajka w miseczce.
  • Krok 5

    Ciasto podziel na dwie części i rozłóż je równomiernie w formach. Piecz przez około 30-35 minut do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Formy wstaw na skos, dzięki temu obie zmieszczą się 

    Ciasto parzone rozłożone w dwóch formach.
  • Krok 6

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto parzone w dwóch formach,

Krem budyniowy:

  • Krok 7

    Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii wydrąż i przełóż ziarenka do garnka. Podgrzewaj do zagotowania. Przecedź przez sito.

    Mleko w garnku i przecięta laska wanilii na drewnianej desce.
  • Krok 8

    Żółtka i cukier utrzyj do białości. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj skrobię kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną.

    Żółtka ucierane z cukrem za pomocą miksera ręcznego firmy Bosch. Obok skrobia kukurydziana wymieszana z mąką kukurydzianą.
  • Krok 9

    Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając.

    Żółtka utarte z cukrem. Obok podgrzanego mleko z wanilią.
  • Krok 10

    Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą. Odstaw do przestudzenia.

    Gotowy krem patissiere w miseczce.
  • Krok 11

    Do kremu w temperaturze pokojowej wmiksuj miękkie masło.

    Krem patissiere w misce i kawałki miękkiego masła
  • Krok 12

    Krem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

    Gotowy krem budyniowy z kremu cukierniczego.

Ciasto:

  • Krok 13

    Jeden blat wystudzonego ciasta umieść ponownie w formie. Rozsmaruj na nim budyniowo - waniliowy krem. Krem przykryj drugim blatem. Odstaw na około godzinę do lodówki.

    Na jednym blacie ciasta parzonego rozłożony krem budyniowy.

Dekorowanie:

  • Krok 14

    Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i ozdób świeżymi malinami.

    Torcik karpatkowy posypany cukrem pudrem.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej