1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami to ciekawy sposób na połączenie karpatki z malinami i nową formą podawania deseru. Klasyczne, domowe ciasto karpatkowe jest delikatne i kruche. Krem budyniowo-waniliowy to crème pâtissière - oryginalny, francuski krem cukierniczy. Budyniowego kremu patissiere możesz używać do każdego ciasta z kremem, ale również do rogalików i babeczek. Krem jest aksamitny, gęsty i przepyszny. Torcik karpatkowy z kremem waniliowym przełamujemy tu kwaskowatymi malinami - dzięki temu połączeniu każdy smak jest wyrazisty, a sam torcik nie jest przesłodzony. Gotowy tort udekoruj cukrem pudrem oraz garstką malin.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. 2 formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Na gotującą się wodę wsyp mąkę i mieszaj przez około 3-4 minuty.

  • Krok 2

    Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw je do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta.

  • Krok 3

    Ciasto podziel na dwie części i rozłóż je równomiernie w formach. Piecz przez około 30-35 minut do zrumienienia i wysuszenia ciasta. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Krem budyniowy:

  • Krok 4

    Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii wydrąż i przełóż ziarenka do garnka. Podgrzewaj do zagotowania. Przecedź przez sito.

  • Krok 5

    Żółtka i cukier utrzyj do białości. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i pszenną. .

  • Krok 6

    Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając.

  • Krok 7

    Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą - tak, aby dotykała ona budyniu. Pozostaw do schłodzenia.

Ciasto:

  • Krok 8

    Jeden blat wystudzonego ciasta umieść ponownie w formie. Rozsmaruj na nim budyniowo - waniliowy krem, a na nim rozłóż owoce (pozostawiając kilka do dekoracji na wierzch ciasta). Krem przykryj drugim blatem. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Dekorowanie:

  • Krok 9

    Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i ozdób świeżymi malinami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej