1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta parzone
  4. Churros mocno waniliowe

Churros mocno waniliowe

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Prawdziwa gratka dla entuzjastów parzonego ciasta. Zanim jednak dotrzecie do samego przepisu, potraktujcie to ostrzeżenie bardzo poważnie – churros mocno waniliowe uzależniają i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dziwnym sposobem ręka zawsze sięga po kolejne… no właśnie, czym są churros? To słodka przekąska pomiędzy smażonym pączkiem a ciastkiem. Niezależnie od tego, jak zdefiniujemy churros, koniecznie spróbujcie je przygotować – to będzie miłość od pierwszego ugryzienia❣️

Składniki na ten tradycyjny, pochodzący z Hiszpanii deser (a właściwie śniadaniowy przysmak) z pewnością znajdziesz w kuchni, a samo przygotowanie churros nie zajmie Ci wiele czasu. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskamy do garnka z rozgrzanym olejem. W ten sposób powstają podłużne, chrupiące na zewnątrz pałeczki z charakterystycznymi wgłębieniami 😍

Z czym podawać churros? Z aksamitnym, gęstym sosem czekoladowym 🍫smakują najlepiej. Tradycyjnie oprósza się je cukrem pudrem – zamień go na cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera wprost Ze Świata Natury, aby nadać churros intensywnego, waniliowego smaku i aromatu🌿


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Churros:

  • Krok 1

    Wodę, masło, sól, cukier, łyżeczkę pasty waniliowej oraz masło zagotuj w garnku.

    W garnku woda i mleko. Obok pasta waniliowa, masło i cukier w miseczkach i sól.
  • Krok 2

    Następnie na gotujący się płyn wsyp mąkę.

    W garnku rozpuszczone masło z mlekiem i wodą. Obok mąka pszenna w miseczce.
  • Krok 3

    Mieszaj, jednocześnie podgrzewając do momentu, aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw ciasto do przestudzenia na kilka minut.

    Ciasto parzone w garnku.
  • Krok 4

    Następnie przenieś ciasto do robota kuchennego z końcówką do ucierania i dodawaj partiami jajka - jedno po drugim. Ucieraj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

    Ciasto parzone w misie robota kuchennego, obok jajka w miseczce.
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.

    Ciasto w misie miksera. Obok rękaw cukierniczy firmy Wilton.
  • Może się przydać

    Wielorazowy rękaw cukierniczy, który świetnie sprawdzi się przy robieniu wypieków z ciasta parzonego.

  • Krok 6

    Rozgrzej olej do 180°C. Wyciskaj kawałki ciasta bezpośrednio do oleju, obcinając je nożyczkami.

    Nagrzany olej w garnku.
  • Krok 7

    Smaż churros do złotego koloru, a następnie odsączaj na ręcznikach papierowych.

    Smażenie churros w garnku. Obok usmażone churros na ręczniku papierowym.

Sos czekoladowy do churros:

  • Krok 8

    Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pastę z wanilii. Śmietankę zagotuj, a następnie zalej nią czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej kosystencji.

    Czekolada zalana śmietanką.
  • Krok 9

    Oprósz churros cukrem z wanilią i podawaj z sosem czekoladowym. 🍫

    Gotowe churros z sosem czekoladowym i cukrem z wanilią Dr. Oetkera.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/churros-mocno-waniliowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej