Churros mocno waniliowe
Prawdziwa gratka dla entuzjastów parzonego ciasta. Zanim jednak dotrzecie do samego przepisu, potraktujcie to ostrzeżenie bardzo poważnie – churros mocno waniliowe uzależniają i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dziwnym sposobem ręka zawsze sięga po kolejne… no właśnie, czym są churros? To słodka przekąska pomiędzy smażonym pączkiem a ciastkiem. Niezależnie od tego, jak zdefiniujemy churros, koniecznie spróbujcie je przygotować – to będzie miłość od pierwszego ugryzienia❣️
Składniki na ten tradycyjny, pochodzący z Hiszpanii deser (a właściwie śniadaniowy przysmak) z pewnością znajdziesz w kuchni, a samo przygotowanie churros nie zajmie Ci wiele czasu. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskamy do garnka z rozgrzanym olejem. W ten sposób powstają podłużne, chrupiące na zewnątrz pałeczki z charakterystycznymi wgłębieniami 😍
Z czym podawać churros? Z aksamitnym, gęstym sosem czekoladowym 🍫smakują najlepiej. Tradycyjnie oprósza się je cukrem pudrem – zamień go na cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera wprost Ze Świata Natury, aby nadać churros intensywnego, waniliowego smaku i aromatu🌿
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Churros:
-
Krok 1
Wodę, masło, sól, cukier, łyżeczkę pasty waniliowej oraz masło zagotuj w garnku.
-
Krok 2
Następnie na gotujący się płyn wsyp mąkę.
-
Krok 3
Mieszaj, jednocześnie podgrzewając do momentu, aż masa stanie się gładka i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw ciasto do przestudzenia na kilka minut.
-
Krok 4
Następnie przenieś ciasto do robota kuchennego z końcówką do ucierania i dodawaj partiami jajka - jedno po drugim. Ucieraj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
-
Może się przydać
Wielorazowy rękaw cukierniczy, który świetnie sprawdzi się przy robieniu wypieków z ciasta parzonego.
-
Krok 6
Rozgrzej olej do 180°C. Wyciskaj kawałki ciasta bezpośrednio do oleju, obcinając je nożyczkami.
-
Krok 7
Smaż churros do złotego koloru, a następnie odsączaj na ręcznikach papierowych.
Sos czekoladowy do churros:
-
Krok 8
Czekoladę przełóż do miski. Dodaj pastę z wanilii. Śmietankę zagotuj, a następnie zalej nią czekoladę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej kosystencji.
-
Krok 9
Oprósz churros cukrem z wanilią i podawaj z sosem czekoladowym. 🍫
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-parzone/churros-mocno-waniliowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze