1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Chałwowiec

Chałwowiec

chałwowiec bez pieczenia, z kremem śmietankowym, konfiturą wiśniową i bitą śmietaną, udekorowany czekoladą - wszystkiego słodkiego
chałwowiec bez pieczenia, z kremem śmietankowym, konfiturą wiśniową i bitą śmietaną, udekorowany czekoladą - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chcesz zaskoczyć gości czymś przepysznym, ale jednocześnie szybkim i prostym do przygotowania? W takim razie przepis na chałwowiec bez pieczenia jest zdecydowanie dla Ciebie. Doskonały na spotkania przy kawie, ale też jako deser na specjalną okazję. Wyrazisty krem chałwowy pomiędzy herbatnikami, przełamałyśmy konfiturą z lekko kwaśnych owoców. Polecam! 💜 🍒


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chałwowca:

  • Krok 1

    Przygotuj formę o wymiarach 23x28 cm. Chałwę pokrusz drobno. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody.

    pokruszona chałwa w miseczce
  • Krok 2

    Śmietankę ubij z mascarpone na sztywno.

    śmietanka z mascarpone w misce, opakowanie żelatyny obok na blacie
  • Krok 3

    Żelatynę podgrzej (nie gotuj) tak, aby się rozpuściła. Dodaj do nie dwie łyżki śmietankowej masy, wymieszaj, przelej do pozostałej części śmiatany i całość dokładnie wymieszaj. 

  • Może się przydać

    Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.

  • Krok 4

    Dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aż równo rozprowadzi się w kremie.

Przekładanie chałwowca:

  • Krok 5

    Spód formy wyłóż herbatnikami, rozsmaruj na nich połowę masy chałwowej. Podłużne biszkopty zanurzaj szybko w kawie i układaj na warstwie kremu.

    czarna kawa w miseczce, obok podłużne biszkopty do nasączenia
  • Krok 6

    Następnie równomiernie rozłóż konfiturę lub dżem i przykryj pozostałą warstwą masy chałwowej. Całość przykryj warstwą herbatników.

    warstwy herbatników, kremu , biszkoptów i dżemu

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem i wyłóż równomiernie na górnej warstwie herbatników.

     

    bita śmietana i połamana czekolada wyłożone na wierzch chałwowca
  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

  • Krok 8

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozsmaruj na papierze do pieczenia. Gdy czekolada lekko wystygnie, ale jeszcze nie stwardnieje, zwiń papier w rulon i schowaj do lodówki/zamrażarki do schłodzenia.

  • Krok 9

    Gdy czekolada całkowicie stężeje, wyjmij rulon z lodówki i szybko rozwiń. Połamanymi kawałkami czekolady udekoruj ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/chalwowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej