1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Chałwowiec

Chałwowiec

chałwowiec, bez pieczenia, z kremem, konfiturą i bitą śmietaną
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chałwowiec. Chcesz zaskoczyć czymś przepysznym ale szybkim i prostym do przygotowania? Ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Doskonały na spotkania przy kawie ale też jako deser na specjalną okazję. Wyrazisty krem chałwowy, pomiędzy herbatnikami, przełamałyśmy konfiturą z lekko kwaśnych owoców.Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa chałwowa:

  • Krok 1

    Przygotuj formę o wymiarach 23x28 cm. Chałwę pokrusz drobno. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody.

    pokruszona chałwa
  • Krok 2

    Śmietankę ubij z mascarpone na sztywno. Żelatynę podgrzej (nie gotuj) aby się rozpuściła, dodaj dwie łyżki śmietankowej masy, wymieszaj, przelej do pozostałej części i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aż równo rozprowadzi się w kremie.

    śmietanka, mascarpone, żelatyna
  • Krok 3

    Spód formy wyłóż herbatnikami, rozsmaruj na nich połowę masy. Podłużne biszkopty zanurzaj szybko w kawie i układaj na warstwie kremu.

    biszkopty nasączane kawą
  • Krok 4

    Następnie równomiernie rozłóż konfiturę lub dżem i przykryj pozostałą warstwą masy chałwowej. Całość przykryj warstwą herbatników.

    warstwy herbatników, kremu , biszkoptów i dżemu
  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix i wyłóż równomiernie na górnej warstwie herbatników.

     

    bita śmietana i czekolada
  • Krok 6

    Czekoladę rozpuść, rozsmaruj na papierze do pieczenia, gdy czekolada lekko wystygnie ale nie stwardnieje, zwiń papier w rulon i schowaj do lodówki/zamrażarki do schłodzenia. Gdy czekolada całkowicie stężeje wyjmij rulon z lodówki i szybko rozwiń. Połamanymi kawałkami czekolady udekoruj ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, do schłodzenia, lub na całą noc.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej