Chałwowiec
Chcesz zaskoczyć gości czymś przepysznym, ale jednocześnie szybkim i prostym do przygotowania? W takim razie przepis na chałwowiec bez pieczenia jest zdecydowanie dla Ciebie. Doskonały na spotkania przy kawie, ale też jako deser na specjalną okazję. Wyrazisty krem chałwowy pomiędzy herbatnikami, przełamałyśmy konfiturą z lekko kwaśnych owoców. Polecam! 💜 🍒
Sprawdź róneiż inne nasze przepisy na ciasta przekładane!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chałwowca:
-
Krok 1
Przygotuj formę o wymiarach 23x28 cm. Chałwę pokrusz drobno. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody.
-
Krok 2
Śmietankę ubij z mascarpone na sztywno.
-
Krok 3
Żelatynę podgrzej (nie gotuj) tak, aby się rozpuściła. Dodaj do nie dwie łyżki śmietankowej masy, wymieszaj, przelej do pozostałej części śmiatany i całość dokładnie wymieszaj.
-
Może się przydać
Bardzo klarowna uniwersalna żelatyna od Dr. Oetkera - idealna do przygotowania deserów, ciast i galaretek, ale także dań wytrawnych - mięs, ryb i warzyw.
-
Krok 4
Dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aż równo rozprowadzi się w kremie.
Przekładanie chałwowca:
-
Krok 5
Spód formy wyłóż herbatnikami, rozsmaruj na nich połowę masy chałwowej. Podłużne biszkopty zanurzaj szybko w kawie i układaj na warstwie kremu.
-
Krok 6
Następnie równomiernie rozłóż konfiturę lub dżem i przykryj pozostałą warstwą masy chałwowej. Całość przykryj warstwą herbatników.
Dekorowanie:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem i wyłóż równomiernie na górnej warstwie herbatników.
-
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
-
Krok 8
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozsmaruj na papierze do pieczenia. Gdy czekolada lekko wystygnie, ale jeszcze nie stwardnieje, zwiń papier w rulon i schowaj do lodówki/zamrażarki do schłodzenia.
-
Krok 9
Gdy czekolada całkowicie stężeje, wyjmij rulon z lodówki i szybko rozwiń. Połamanymi kawałkami czekolady udekoruj ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/chalwowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze