Chałwowiec


Chałwowiec. Chcesz zaskoczyć czymś przepysznym ale szybkim i prostym do przygotowania? Ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Doskonały na spotkania przy kawie ale też jako deser na specjalną okazję. Wyrazisty krem chałwowy, pomiędzy herbatnikami, przełamałyśmy konfiturą z lekko kwaśnych owoców.Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa chałwowa:
-
Krok 1
Przygotuj formę o wymiarach 23x28 cm. Chałwę pokrusz drobno. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody.
-
Krok 2
Śmietankę ubij z mascarpone na sztywno. Żelatynę podgrzej (nie gotuj) aby się rozpuściła, dodaj dwie łyżki śmietankowej masy, wymieszaj, przelej do pozostałej części i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszoną chałwę i wymieszaj, aż równo rozprowadzi się w kremie.
-
Krok 3
Spód formy wyłóż herbatnikami, rozsmaruj na nich połowę masy. Podłużne biszkopty zanurzaj szybko w kawie i układaj na warstwie kremu.
-
Krok 4
Następnie równomiernie rozłóż konfiturę lub dżem i przykryj pozostałą warstwą masy chałwowej. Całość przykryj warstwą herbatników.
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix i wyłóż równomiernie na górnej warstwie herbatników.
-
Krok 6
Czekoladę rozpuść, rozsmaruj na papierze do pieczenia, gdy czekolada lekko wystygnie ale nie stwardnieje, zwiń papier w rulon i schowaj do lodówki/zamrażarki do schłodzenia. Gdy czekolada całkowicie stężeje wyjmij rulon z lodówki i szybko rozwiń. Połamanymi kawałkami czekolady udekoruj ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, do schłodzenia, lub na całą noc.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze