1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Przekładaniec toffi

Przekładaniec toffi

przekładaniec toffi czyli kakaowy biszkopt nasączony kawą i przełożony kremem budyniowym toffi, a na nim kolejno warstwa herbatników, masy krówkowej, krakersów i bitej śmietany posypanej kakao - Wszystkiego Słodkiego
przekładaniec toffi czyli kakaowy biszkopt nasączony kawą i przełożony kremem budyniowym toffi, a na nim kolejno warstwa herbatników, masy krówkowej, krakersów i bitej śmietany posypanej kakao - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przekładaniec toffi to ciasto z kilkoma warstwami. Aromatyczny kakaowy biszkopt nasączony kawowym ponczem i przełożony masą budyniową toffi. Dodatkowo warstwa herbatników, masy krówkowej, krakersów i bitej śmietany. To wszystko oprószone kakao.😄 Uwierzcie mi - kto raz spróbuje mojego przekładańca toffi, nie oprze się kolejnej kostce! Ja upiekłam je na nadchodzący weekend - Was też zachęcam! 🍰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na przekładaniec toffi:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Do miski przesiej obie mąki i kakao, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.

  • Krok 4

    Nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj składniki suche.

  • Krok 5

    Ciasto delikatnie przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

Masa budyniowa toffi:

  • Krok 6

    Z 750 ml mleka odlej ¾ szklanki i wymieszaj w niej budynie wraz z cukrem.

  • Krok 7

    Pozostałe mleko zagotuj razem z masłem, pod koniec dodając wymieszany budyń. Energicznie mieszając, ponownie zagotuj do zgęstnienia.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

Tworzenie warstw w przekładańcu toffi:

  • Krok 8

    Kawę zalej wrzątkiem i odstaw do przestudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.

  • Krok 9

    Jeden blat biszkoptu przełóż z powrotem do umytej formy, nasącz połową ponczu. Nałóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem biszkoptu, który również nasącz ponczem i pokryj równomiernie budyniem.

  • Krok 10

    Na budyniu poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę krówkową, a na niej warstwę krakersów.

  • Krok 11

    Ciasto odstaw na godzinę do lodówki do stężenia.

  • Krok 12

    Schodzoną śmietankę lekko ubij, po czym dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.

  • Krok 13

    Ubitą śmietankę rozsmaruj na wierzchu ciasta i ponownie odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto przekładaniec toffi oprósz kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/przekladaniec-toffi

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej