Przekładaniec toffi
Przekładaniec toffi to ciasto z kilkoma warstwami. Aromatyczny kakaowy biszkopt nasączony kawowym ponczem i przełożony masą budyniową toffi. Dodatkowo warstwa herbatników, masy krówkowej, krakersów i bitej śmietany. To wszystko oprószone kakao.😄 Uwierzcie mi - kto raz spróbuje mojego przekładańca toffi, nie oprze się kolejnej kostce! Ja upiekłam je na nadchodzący weekend - Was też zachęcam! 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na przekładaniec toffi:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Do miski przesiej obie mąki i kakao, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
-
Krok 4
Nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj składniki suche.
-
Krok 5
Ciasto delikatnie przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.
Masa budyniowa toffi:
-
Krok 6
Z 750 ml mleka odlej ¾ szklanki i wymieszaj w niej budynie wraz z cukrem.
-
Krok 7
Pozostałe mleko zagotuj razem z masłem, pod koniec dodając wymieszany budyń. Energicznie mieszając, ponownie zagotuj do zgęstnienia.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
Tworzenie warstw w przekładańcu toffi:
-
Krok 8
Kawę zalej wrzątkiem i odstaw do przestudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
-
Krok 9
Jeden blat biszkoptu przełóż z powrotem do umytej formy, nasącz połową ponczu. Nałóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem biszkoptu, który również nasącz ponczem i pokryj równomiernie budyniem.
-
Krok 10
Na budyniu poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę krówkową, a na niej warstwę krakersów.
-
Krok 11
Ciasto odstaw na godzinę do lodówki do stężenia.
-
Krok 12
Schodzoną śmietankę lekko ubij, po czym dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.
-
Krok 13
Ubitą śmietankę rozsmaruj na wierzchu ciasta i ponownie odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto przekładaniec toffi oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/przekladaniec-toffi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze