1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Przekładaniec toffi

Przekładaniec toffi

ciasto czekoladowe przełożone maśą budyniową toffi z kajmakiem
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przekładaniec toffi to ciasto z kilkoma warstwami. Aromatyczny biszkopt nasączony kawowym ponczem z masą budyniową. Dodatkowo przekładane herbatnikami, masą krówkową oraz krakersami i bitą śmietaną ... :)  Uwierzcie mi - kto raz spróbuje mojego przekładańca toffi, nie oprze się kolejnej kostce :) Ja upiekłam je na nadchodzący weekend - Was też zachęcam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Do miski przesiej mąki i kakao, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.

  • Krok 4

     Nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj składniki suche.

  • Krok 5

    Ciasto delikatnie przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

Masa budyniowa:

  • Krok 6

    Z porcji mleka odlej ¾ szklanki mleka i wymieszaj w niej budynie z cukrem.

  • Krok 7

    Pozostałe mleko zagotuj razem z masłem, pod koniec dodając wymieszany budyń. Energicznie mieszając ponownie zagotuj do zgęstnienia.

Przełożenie

  • Krok 8

    Kawę zalej wrzątkiem i odstaw do przestudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.

  • Krok 9

    Jeden blat biszkoptu przełóż do formy, nasącz połową porcji ponczu. Nałóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem biszkoptu, który również nasącz i pokryj równomiernie budyniem.

  • Krok 10

    Na budyniu poukładaj warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę krówkową, na której ułóż warstwę krakersów.

  • Krok 11

    Ciasto odstaw na godzinę do lodówki do stężenia.

  • Krok 12

    Schodzoną śmietankę lekko ubij, po czym dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Ubijaj do uzyskania sztywnej konsystencji.

  • Krok 13

    Ubitą śmietankę rozsmaruj na wierzchu ciasta i ponownie odstaw na godzinę do lodówki.Przed podaniem oprósz kakao.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej