1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Miodownik na święta zawsze przygotowywała moja Babcia. Jego smak, kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską. A z racji tego, że chcę dzielić się z Wami tym, co najlepsze - nie mogło tu zabraknąć tego jedynego w swoim rodzaju ciasta. Tym razem zamiast kajmaku wykorzystałam suszone morele. Delikatne miodowe ciasto, krem budyniowy oraz konfitura z suszonych moreli to połączenie, które zapamiętasz na długo. Nie zabrakło też dodatku alkoholu! Zachęcam do wypróbowania przepisu!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto miodowe:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i pokrojone w kostkę masło wymieszaj na kruszonkę. Dodaj jajka, miód i mleko.

    Mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, masło, jajka, miód i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Ciasto zagnieć i podziel na 3 części.

    Zagniecione ciasto podzielone na 3 części
  • Krok 4

    Jedną część ciasta rozłóż w formie i piecz przez około 10 minut. Tak samo postępuj z dwoma kolejnymi częściami ciasta.

    forma z nieupieczonym ciastem
  • Krok 5

    Gdy upieczone blaty się wystudzą, nasącz je wódką orzechową.

    forma z upieczonym ciastem oraz miseczka z wódką orzechową

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    Odlej około 200 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budynie.

    miska z mlekiem. cukrem i budyniem
  • Krok 7

    Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.

    garnuszek z mlekiem i masłem
  • Krok 8

    Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

    mieszanka budyniowa w miseczce i mieszanka mleka z masłem w garnuszku

Konfitura z suszonych moreli:

  • Krok 9

    Suszone morele, sok pomarańczowy i miód przełóż do garnka. Całość podgrzej, aż morele będą miękkie, a następnie dokładnie zblenduj.

    garnuszek z suszonymi morelami

Przełożenie:

  • Krok 10

    Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź go równomiernie i przykryj drugim blatem.

    forma z ciastem i miseczka z budyniem
  • Krok 11

    Konfiturę rozsmaruj na drugim blacie. 

    forma z ciastem i miseczka z budyniem
  • Krok 12

    Przykryj ostatnią częścią ciasta. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.

    forma z ciastem i miseczka z mieszanką orzechową
  • Krok 13

    Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia. Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.

    forma z ciastem z mieszanką orzechową
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/miodownik-konfitura-suszonych-moreli

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej