Ciasta przekładane

Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

  • 03:00
  • 24
  • Średni
03:00
24
Średni

Miodownik na święta zawsze przygotowywała moja Babcia. Jego smak, kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską. A z racji tego, że chcę dzielić się z Wami tym, co najlepsze - nie mogło tu zabraknąć tego jedynego w swoim rodzaju ciasta. Tym razem zamiast kajmaku wykorzystałam suszone morele. Delikatne miodowe ciasto, krem budyniowy oraz konfitura z suszonych moreli to połączenie, które zapamiętasz na długo. Nie zabrakło też dodatku alkoholu! Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki

Ciasto miodowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka mleka
Do nasączenia:
  • 50 ml wódki orzechowej
Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 100 g masła
Konfitura z suszonych moreli:
  • 200 g suszonej moreli
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 60 g miodu
Do dekoracji:
  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 250 g orzechów włoskich
Składniki
Ciasto miodowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 120 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka mleka
Do nasączenia:
  • 50 ml wódki orzechowej
Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 Budynie o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 100 g masła
Konfitura z suszonych moreli:
  • 200 g suszonej moreli
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 60 g miodu
Do dekoracji:
  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 250 g orzechów włoskich
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Wszystkiego słodkiego
06:00
24
Średni
Pani Walewska