Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

Miodownik na święta zawsze przygotowywała moja Babcia. Jego smak, kojarzy mi się z dzieciństwem i beztroską. A z racji tego, że chcę dzielić się z Wami tym, co najlepsze - nie mogło tu zabraknąć tego jedynego w swoim rodzaju ciasta. Tym razem zamiast kajmaku wykorzystałam suszone morele. Delikatne miodowe ciasto, krem budyniowy oraz konfitura z suszonych moreli to połączenie, które zapamiętasz na długo. Nie zabrakło też dodatku alkoholu! Zachęcam do wypróbowania przepisu!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto miodowe:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i pokrojone w kostkę masło wymieszaj na kruszonkę. Dodaj jajka, miód i mleko.
-
Krok 3
Ciasto zagnieć i podziel na 3 części.
-
Krok 4
Jedną część ciasta rozłóż w formie i piecz przez około 10 minut. Tak samo postępuj z dwoma kolejnymi częściami ciasta.
-
Krok 5
Gdy upieczone blaty się wystudzą, nasącz je wódką orzechową.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
Odlej około 200 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budynie.
-
Krok 7
Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.
-
Krok 8
Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.
Konfitura z suszonych moreli:
-
Krok 9
Suszone morele, sok pomarańczowy i miód przełóż do garnka. Całość podgrzej, aż morele będą miękkie, a następnie dokładnie zblenduj.
Przełożenie:
-
Krok 10
Pierwszy blat ciasta przełóż do formy. Przelej na niego ciepły budyń, rozprowadź go równomiernie i przykryj drugim blatem.
-
Krok 11
Konfiturę rozsmaruj na drugim blacie.
-
Krok 12
Przykryj ostatnią częścią ciasta. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.
-
Krok 13
Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia. Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze