1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeśli Wasze dzieci wydłubują z każdego ciasta nawet najmniejszy kawałek owoca - pora postawić na proste i klasyczne rozwiązanie! 🍰Ciasto brzdąc - czyli nic innego, jak jasny, puszysty biszkopt przełożony kremem kakaowym na bazie ubitej śmietanki. Prosto? A jak smacznie!

Dziecięce urodzinki, kinderbal, a może odrobina słodyczy z okazji Dnia Dziecka? Ciasto brzdąc sprawdzi się na każdą z tych okazji. Pokochają je także dorośli i zniknie z patery w mgnieniu oka. Wierzch ciasta możesz oprószyć kakao lub udekorować kolorową posypką!🎊

Zobacz mój przepis na szybkie i proste ciasto brzdąc!👶🏼🧸

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią.

    w robocie ubijane białka na pianę do ciasta brzdąc
  • Krok 2

    Żółtka wymieszaj z wodą, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    składniki na biszkopt do ciasta brzdąc
  • Krok 3

    Przelej powoli żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie suche składniki. 

    Na dno formy o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papier do pieczenia.

    w misie robota miksowana masa na biszkopt do ciasta brzdąc
  • Krok 4

    Masę biszkoptową przełóż do formy, wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C około 45 minut.

    w formie prostokątnej nieupieczony biszkopt
  • Krok 5

    Upieczony biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.

    upieczony biszkopt
  • Krok 6

    Biszkopt przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem.

    w formie przekrojony biszkopt na dwa blaty obok miseczka z ponczem i pędzelkiem do nasączania

Krem kakaowy

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij pod koniec dodając przesiany cukier puder wymieszany z śmietan fixami i kakao.

    w misie robota śmietanka obok cukier puder w miseczce i kakao, obok śmietan fixy Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Kremem przełóż dwie warstwy ciasta. Szpatułką utwórz zygzaczki tworząc obłoczki.

    ciasto brzdąc z formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-brzdac

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej