Stefanka
Ciasto Stefanka, czyli bliska siostra klasycznego miodownika. Delikatne, miodowe blaty przełożone konfiturą ze śliwek i masą z dodatkiem kaszy manny. Proste w przygotowaniu ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w świąteczno-noworocznym czasie.
Jeśli celebrować chwile z bliskimi, to tylko przy ulubionych ciastach. Przygotuj miodowe ciasto Stefanka i ciesz się wyjątkowym smakiem w tym pięknym czasie!🎄❣️
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Miodowe ciasto:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesyp do misy miksera i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć do otrzymania kruszonki.
-
Krok 2
Następnie dodaj jajka, miód oraz mleko i zagnieć ciasto na jednolitą masę.
-
Krok 3
Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm.
-
Krok 5
Piecz przez około 8-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Pozostałe części ciasta upiecz w ten sam sposób, pozostaw do ostudzenia na kratce.
Masa z kaszy manny
-
Krok 6
Mleko zagotuj z masłem, cukrem i cukrem z wanilią. Wsyp kaszę i energicznie mieszaj masę rózgą kuchenną - powinna mieć konsystencję budyniu.
-
Krok 7
Masę przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia.
Składanie ciasta:
-
Krok 8
W formie ułóż pierwszy miodowy blat. Rozsmaruj powidła i wylej połowę masy. Przykryj drugim blatem.
-
Krok 9
Drugi blat posmaruj powidłami, wyłóż resztę masy i przykryj trzecim miodowym blatem.
-
Krok 10
Gorącą śmietanką zalej czekoladę, wymieszaj. Rozprowadź na wierzchu ciasta i odstaw do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/stefanka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze