1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Stefanka

Stefanka

ciasto stefanka z powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny
ciasto stefanka z powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto Stefanka, czyli bliska siostra klasycznego miodownika. Delikatne, miodowe blaty przełożone konfiturą ze śliwek i masą z dodatkiem kaszy manny. Proste w przygotowaniu ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w świąteczno-noworocznym czasie.

Jeśli celebrować chwile z bliskimi, to tylko przy ulubionych ciastach. Przygotuj miodowe ciasto Stefanka i ciesz się wyjątkowym smakiem w tym pięknym czasie!🎄❣️

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Miodowe ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesyp do misy miksera i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć do otrzymania kruszonki.

    na drewnianej desce składniki na ciasto miodowe
  • Krok 2

    Następnie dodaj jajka, miód oraz mleko i zagnieć ciasto na jednolitą masę.

    mieszanie w mikserze ciasta miodowego
  • Krok 3

    Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

    zagniecione ciasto miodowe podzielone na 3 części, owinięte folią spożywczą
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm.

     

    forma do pieczenia wyłożona ciastem na blat miodowy
  • Krok 5

    Piecz przez około 8-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Pozostałe części ciasta upiecz w ten sam sposób, pozostaw do ostudzenia na kratce.

    na kratce do studzenia wypieków blat miodowy

Masa z kaszy manny

  • Krok 6

    Mleko zagotuj z masłem, cukrem i cukrem z wanilią. Wsyp kaszę i energicznie mieszaj masę rózgą kuchenną - powinna mieć konsystencję budyniu.

    składniki na masę z kaszy manny
  • Krok 7

    Masę przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia.

    masa z kaszy manny w misce przykryta folią spożywczą

Składanie ciasta:

  • Krok 8

    W formie ułóż pierwszy miodowy blat. Rozsmaruj powidła i wylej połowę masy. Przykryj drugim blatem.

    posmarowany blat miodowy powidłami śliwkowymi, obok miska z masą z kaszy manny
  • Krok 9

    Drugi blat posmaruj powidłami, wyłóż resztę masy i przykryj trzecim miodowym blatem.

    złożone ciasto stefanka w formie
  • Krok 10

    Gorącą śmietanką zalej czekoladę, wymieszaj. Rozprowadź na wierzchu ciasta i odstaw do lodówki.

    stefanka posmarowana polewą czekoladową
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/stefanka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej