1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Karmelowo-piernikowy kopiec kreta

Karmelowo-piernikowy kopiec kreta

Kawałek piernikowego kopca kreta z bananami w karmelu i śmietanką - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Kawałek piernikowego kopca kreta z bananami w karmelu i śmietanką - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Miliony ludzi nie mogą się mylić – najlepszy i ukochany przez wszystkich… kopiec kreta! Tym razem w wersji nieco jesiennej, bo z dodatkiem korzennej przyprawy i karmelizowanych bananów 🍌🍌🍌

Karmelowo-piernikowy kopiec kreta otula jak najmilszy kocyk🍂Delikatne nuty korzennych przypraw, waniliowy krem i banany zatopione w gęstym, karmelowym sosie. To taka miłość, która nie kończy się na jednym kawałku – ona trwa do ostatniego okruszka!🤭

Jeśli kochasz tradycyjną wersję tego kultowego ciasta, koniecznie wypróbuj moją wariację – karmelowo-piernikowy kopiec kreta.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi wysmaruj masłem i oprósz mąką.

    Piekarnik nagrzej do  170°C.

    Okrągła tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Przygotuj miękkie masło oraz cukier.

    Miękkie masło w miseczce. Obok cukier w misce.
  • Krok 3

    Masło utrzyj z cukrem.

    Ucieranie masła z cukrem w robocie kuchennym.
  • Krok 4

    Następnue ciągle ucierając dodaj żółtka oraz śmietanę. W osobnej misie ubij białka.

    W miseczce żółtka. Obok śmietanka.
  • Krok 5

    Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę korzenną, kakao oraz proszek do pieczenia.

    Na blacie kuchennym suche składniki do przygotowania ciasta: mąka, kakao, przyprawa korzenna oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 6

    Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj.

    W miseczce wymieszane suche składniki.
  • Krok 7

    Ubite białka wymieszaj z pozostałym ciastem.

    Łączenie ciasta z ubitymi białkami.
  • Krok 8

    Przełóż ciasto do formy i piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C

    Ciasto w formie przed upieczeniem.
  • Krok 9

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Ciasto w formie po upieczeniu.
  • Krok 10

    Wystudzone ciasto wyciągnij z formy. Środek ciasta wydrąż łyżką, pokrusz i włóż do miseczki.

    Wystudzone ciasto z wydrążonym środkiem.

Banany w karmelu:

  • Krok 11

    Banany pokrój w plasterki. Cukier skarmelizuj. Następnie ściągnij garnek z palnika. Dodaj śmietankę i intensywnie mieszaj do uzyskania karmelowego sosu.

    🦉Jeżeli obawiasz się przygotowania karmelu - przeczytaj naszą poradę

    W garnku karmel. Obok pokrojone banany oraz śmietanka.
  • Krok 12

    Dodaj pokrojone wcześniej banany i dobrze wymieszaj. Banany w karmelu rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.

    Wymieszane banany z sosem karmelowym.

Krem śmietankowy:

  • Krok 13

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj pastę waniliową.

    Ubita śmietanka z cukrem pudrem i pastą waniliową.
  • Krok 14

    Na schłodzoną masę bananową wyłóż ubitą śmietankę.

    Ciasto z wyłożoną masą bananową-karmelową. Obok ubita śmietanka.
  • Krok 15

    Masę rozsmaruj na cieście, tworząc delikatną górkę.

    Wyłożona bita śmietana w formie kopca.
  • Krok 16

    Wierzch ciasta obłóż pokruszonym wcześniej ciastem. Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny przed podaniem.

    Gotowe ciasto w kształcie kopca kreta.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/karmelowo-piernikowy-kopiec-kreta

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej