1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Aniołek

Ciasto Aniołek

ciasto aniołek wszystkiego słodkiego
ciasto aniołek wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czy tylko ja nie znałam Ciasta Aniołek?! 🍰  👼 Ten śmietankowy wypiek z maślanymi blatami, kremem budyniowym i wiórkami kokosowymi jest często wybierany jako ciasto na Pierwszą Komunię 🕊️🥥

PS. W mojej wersji, zamiast tradycyjnie dodawanego amoniaku, znajdziecie sodę oczyszczoną, która jest łatwiej dostępna.

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto aniołek

  • Krok 1

    Mąki przesiej do misy. Sodę* wymieszaj w śmietanie i dodaj ją do ciasta z pozostałymi składnikami. 

  • Krok 2

    Ciasto zagnieć i podziel na 4 równe części, formując kulki.

  • Krok 3

    Każdą z nich rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

  • Krok 4

    Zdejmij górny arkusz papieru. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 5

    Piecz każdą warstwę przez około 12 minut.

Krem budyniowy do ciasta aniołek

  • Krok 6

    Do rondelka przelej mleko, dodaj masło i cukry, zagotuj.

  • Krok 7

    W tym czasie wymieszaj w śmietanie proszek budyniowy. Dodaj go do zagotowanego mleka i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji kremu budyniowego.

  • Krok 8

    Przestudzonym kremem przełóż każdy blat ciasta.

  • Krok 9

    Owiń w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  • Krok 10

     Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.

Sodę oczyszczoną możesz zastąpić amoniakiem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-aniolek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej