Ciasto Kubanka


Ciasto, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Kakaowy biszkopt, krem budyniowy z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych konfiturą porzeczkową. Do tego bita śmietana i czekoladowa posypka. Wszystkie warstwy razem tworzą niepowtarzalną w smaku Kubankę. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 3
Kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawaj żółtka.
-
Krok 4
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto przelej do formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczony biszkopt wystaw z piekarnika docałkowitego wystudzenia.
Krem do ciasta Kubanka:
-
Krok 7
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksuj z 250 ml mleka.
-
Krok 8
Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Do gotującego się mleka przelej przygotowaną mieszankę i ponownie zagotuj.
-
Krok 9
Budyń przykryj folią spożywczą, tak by folia stykała się z nim. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
-
Krok 11
Na końcu dodaj krem czekoladowo-orzechowy i miksuj do momentu połączenia się składników.
Przekładanie ciasta:
-
Krok 12
Biszkopt nasącz ponczem.
-
Krok 13
Wyłóż warstwę czekoladowego kremu.
-
Krok 14
Na kremie ułóż warstwę jasnych herbatników.
-
Krok 15
Posmaruj je konfiturą.
-
Krok 16
Przykryj ją warstwą ciemnych ciasteczek.
-
Krok 17
Schłodzoną kremówkę lekko ubij, pod koniec dodaj wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem, przełóż na wierzch ciasta. Wstaw na noc do lodówki.
-
Krok 18
Przed podaniem oprósz posypką o smaku czekoladowym.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze