1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Kakaowy biszkopt, krem budyniowy z dodatkiem Nutelli i dwa rodzaje herbatników przełożonych konfiturą porzeczkową. Do tego bita śmietana i czekoladowa posypka. Wszystkie warstwy razem tworzą niepowtarzalną w smaku Kubankę. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C.

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. 

  • Krok 3

    Kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawaj żółtka.

  • Krok 4

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. 

  • Krok 5

    Ciasto przelej do formy i piecz około 40 minut do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczony biszkopt wystaw z piekarnika docałkowitego wystudzenia.

Krem:

  • Krok 7

    Żółtka, cukier i obie mąki zmiksuj z 250 ml mleka.

  • Krok 8

    Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Do gotującego się mleka przelej przygotowaną mieszankę i ponownie zagotuj. 

  • Krok 9

    Budyń przykryj folią spożywczą, tak by folia stykała się z nim. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 10

    Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. 

  • Krok 11

    Na końcu dodaj krem czekoladowo-orzechowy i miksuj do momentu połączenia się składników.

Przekładanie ciasta:

  • Krok 12

    Biszkopt nasącz ponczem.

  • Krok 13

    Wyłóż warstwę czekoladowego kremu.

  • Krok 14

    Na kremie ułóż warstwę jasnych herbatników.

  • Krok 15

    Posmaruj je konfiturą.

  • Krok 16

    Przykryj ją warstwą ciemnych ciasteczek.

  • Krok 17

    Schłodzoną kremówkę lekko ubij, pod koniec dodaj wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem.

  • Krok 18

    Ubitą kremówkę przełóż na wierzch ciasta. Wstaw na noc do lodówki.

  • Krok 19

    Przed podaniem oprósz posypką o smaku czekoladowym. 


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej