Ciasto Kubuś
                
                
    To ciasto z pewnością jest wszystkim znane. Możecie przygotowywać je na bazie różnych soków przecierowych (typu Kubuś), co pozwala na modyfikowanie koloru i smaku kremu. Ja użyłam soku o smaku marchwiowym. Delikatny biszkopt, masa budyniowa i bita śmietana pod czekoladowymi płatkami to moja propozycja ciasta Kubuś na dziś. 😊 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Średni
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przygotowanie biszkoptu do ciasta Kubuś:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 2
Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
 - 
    
    
    
    
Krok 3
Oddziel białka od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Nie przerywając ubijania dodawaj żółtka.
 - 
    
    
    
    
Krok 4
Na końcu dodaj przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj rózgą.
 - 
    
    
    
    
Krok 5
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
 
Krem budyniowy z sokiem Kubuś:
- 
    
    
    
    
Krok 6
Około 750 ml soku przelej do garnka i zagotuj.
 - 
    
    
    
    
Krok 7
Pozostały sok wymieszaj z budyniami, po czym wlej go do gotującego się soku.
 - 
    
        
Budyń smak waniliowy Dr. Oetker
Budyń waniliowy Dr. Oetkera to świetny pomysł na deser dla dorosłych i dzieci. Możesz użyć go także do przygotowania kremów budyniowych.
                - 
    
    
    
    
Krok 8
Cały czas mieszając rózgą, doprowadź do wrzenia i ugotuj gęsty budyń.
 - 
    
    
    
    
Krok 9
Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu. Odstaw do wystudzenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 10
W tym czasie z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotuj poncz.
 - 
    
    
    
    
Krok 11
Po wystudzeniu budyniu utrzyj masło z cukrem na lekką, puszystą masę.
 - 
    
    
    
    
Krok 12
Cały czas miksując, dodawaj do masła z cukrem budyń - łyżka po łyżce, aby krem się nie zważył.
 
Bita śmietana:
- 
    
    
    
    
Krok 13
Lekko ubij schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji.
 
Składanie ciasta Kubuś:
- 
    
    
    
    
Krok 14
Biszkopt nasącz ponczem. Następnie posmaruj marchewkowym kremem budyniowym.
 - 
    
    
    
    
Krok 15
Na krem wyłóż bitą śmietanę i ozdób posypką czekoladową.
 - 
    
        
Może się przydać
Posypka o smaku czekoladowym Dr. Oetkera to smaczna i chrupiąca dekoracja Twoich wypieków.
                
        
            
        
        Porada
    
    ⭐ Zobacz nasze sposoby, jak dobrze ubić śmietankę!
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-kubus | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze