1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kawowe ciasto Mokka

Kawowe ciasto Mokka

kawowe ciasto mokka na kakaowo-kawowym biszkopcie biszkopcie z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym, udekorowane posypką czekoladową i brązowymi różyczkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
kawowe ciasto mokka na kakaowo-kawowym biszkopcie biszkopcie z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym, udekorowane posypką czekoladową i brązowymi różyczkami z opłatka - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 15 ocen

Potrzebowałam alternatywy dla kawy w kubku i nie mogła to być kawa w filiżance. 😂 Dlatego zrobiłam ciasto Mokka, które intensywnie pachnie i smakuje kawą, a dodatkowo - niebanalnie wygląda. Ciasto Mokka to połączenie kakaowo-kawowego biszkoptu nasączonego kawą i orzechowym alkoholem, kremu budyniowego toffi, kawowego kremu śmietankowego i czekoladowej posypki. Po prostu poezja smaku!☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowo-kawowy do ciasta Mokka:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170˚C.

  • Magda poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! :)

  • Krok 2

    Oddziel białka od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając.

  • Krok 3

    Następnie dodaj żółtka i ubijaj na niskich obrotach.

  • Krok 4

    Na końcu bardzo delikatnie wmieszaj mąkę przesianą razem z kakao i wymieszaną z kawą.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Wystudzony nasącz ponczem.

Warstwa budyniowa:

  • Krok 6

    Do garnka przelej 2 szklanki mleka, dodaj pokrojone na kawałki masło i zagotuj na średniej mocy palnika. Następnie dodaj budyń toffi rozrobiony z cukrem i pozostałym mlekiem. Całość zagotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  • Krok 7

    Ciepły budyń przelej na biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Kawowa warstwa śmietankowa:

  • Krok 8

    Śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i kawę, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Żelatynę rozmieszaj w 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody. Dodaj do śmietanki i zmiksuj krótko.

  • Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker

    Żelatyna-fix deserowa bardzo łatwo łączy się z wodą, nie pozostawiając grudek w deserze. Wystarczy zmiksować ją z wodą i dodać do masy. Twoje desery i serniki będą puszyste i aksamitne!

  • Krok 9

    Krem wyłóż równomiernie na wystudzoną masę budyniową. Ciasto Mokka wstaw do schłodzenia do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 10

    Przed podaniem ciasto udekoruj czekoladową posypką i różyczkami z opłatka.

  • Różyczki opłatki brązowe Dr. Oetker

    Piękne i delikatne brązowe różyczki z opłatka to stylowa dekoracja dla Twoich wypieków, zwłaszcza czekoladowych. Sprawdzą się na różne okazje. Różyczki mają lekki słodki smak i są jadalne.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kawowe-ciasto-mokka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej