1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kawowe ciasto Mokka

Kawowe ciasto Mokka

kawowe ciasto mokka na ciemnym biszkopcioe z kremem budyniowym i śmietankowym kremem kawowym
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Potrzebowałam alternatywy dla kawy w kubku i nie mogła to być kawa w filiżance. Dlatego zrobiłam ciasto Mokka, które intensywnie pachnie i smakuje kawą  a dodatkowo - niebanalnie wygląda. Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 170˚C.

  • Krok 2

    Oddziel białka od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy ciągle ubijając.

  • Krok 3

    Następnie dodaj żółtka i ubijaj na niskich obrotach.

  • Krok 4

    Na końcu bardzo delikatnie wmieszaj mąkę przesianą razem z kakao i wymieszaną z kawą.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Biszkopt po upieczeniu wystaw z piekarnika i wystudź. Wystudzony nasączyłam ponczem.

Warstwa budyniowa:

  • Krok 6

    Do garnka przelej 2 szklanki mleka, dodaj pokrojone na kawałki masło, zagotuj na średniej mocy palnika i dodaj rozrobiony budyń z cukrem w pozostałej porcji mleka. Całość zagotuj.

  • Krok 7

    Ciepły budyń przelej na biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

Warstwa śmietankowa:

  • Krok 8

    Śmietankę przelej do miski, dodaj cukier i kawę, zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wmiksuj rozrobioną żelatynę (w 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody).

  • Krok 9

    Krem wyłóż równomiernie na wystudzoną masę budyniową.Ciasto wstaw do schłodzenia do lodówki.

Dekoracja:

  • Krok 10

    Przed podaniem ciasto posyp płatkami czekolady i udekoruj różyczkami z opłatka.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej