1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto morze czarne

Ciasto morze czarne

ciasto morze czarne wszystkiego słodkiego
ciasto morze czarne wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto Morze Czarne – czekolada, wiśnie i chmurka bezy w jednym. Morze, w którym nawet najmniej wprawiony pływak zanurzy się bez strachu! 😄🍒🍰

Wilgotne, czekoladowe blaty biszkoptu, stabilne jak solidny pomost, gotowe są udźwignąć całą pyszną konstrukcję: puszyste kremy o smaku śmietanki i czekolady, między którymi rozlewa się domowa frużelina wiśniowa. A na samym szczycie? Beza! Chrupiąca, lekko kapryśna, jak każda gwiazda – ale za to robi efekt jak białe piany na falach 🌊

Ciasto Morze Czarne - idealne dla fanów "nie za slodkich" wypieków i wielowarstwowych, przekładanych ciast, o których wszyscy mówią jeszcze przez tydzień po zjedzeniu🍒🍫

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na jasną, puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kiedy jajka będą ubite, dodaj olej i wmieszaj jak najkrócej suche składniki. 

  • Krok 3

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.

  • Krok 4

    Piecz około 38 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wysudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na bwa blaty.

Beza

  • Krok 5

    Białka przelej do misy razem cukrem i ubijaj przez kilkanaście minut do uzyskania sztywnej bezy. Pod koniec ubijania, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wmiksuj mąkę ziemniaczaną.

  • Krok 6

    Bezę wyłóż na tą samą fomę. Piecz w rozgrzanym piekaniku do 120°C przez 70 minut. 

    Upieczoną bezę odstaw do wystudzenia.

Krem czekoladowy

  • Krok 7

    Z porcji 500 ml śmietanki odlej 200 ml i podgrzej (pozostałe 300 ml odstaw ponownie do lodówki do ubicia). 

    Gorącą śmietanką zalej czekolady (mleczną i ciemną). Wymieszaj dokładnie kidy czekolada się rozpuści, odstaw do schłodzenia do lodówki.

Frużelina wiśniowa

  • Krok 8

    Wiśnie przełóż do rarna, dodaj wodę i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w wodzie i do gotujących się wiśni. Mieszaj energicznie do uzyskania gęstej, kisielowej konsystencji.

  • Krok 9

    Lekko przesudzoną frużeliną wyłóż na pierwszy blat biszkoptu.

  • Krok 10

    Kiedy czekolada zgęstnieje i będzie już chodna, możesz przygotować krem czekoladowy. Śmietakę lekko podbij z przesianym cukrem pudrem, po czym dodoaj schłodzony ganasz czekoladowy. Całość ubij krótko do uzyskania lekkiej konsystencji.

  • Krok 11

    Krem przełóż na warstwę z wiśniami.

  • Krok 12

    Rozprowadź rónomiernie i przykryj drugim blatem biszkoptowym.

Krem z mascarpne i wanilią

  • Krok 13

    Serek mascarpone umieść w misie robota, przelej śmietankę. Dodaj przesiany cukier puder oraz cukier z wanilią. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji.

  • Krok 14

    Krem przełóż na kakaowy biszkopt, wyrównaj powierzchnię szpatułką. 

  • Krok 15

    Przykryj blatem bezowym. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-morze-czarne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej