Ciasto morze czarne
Ciasto Morze Czarne – czekolada, wiśnie i chmurka bezy w jednym. Morze, w którym nawet najmniej wprawiony pływak zanurzy się bez strachu! 😄🍒🍰
Wilgotne, czekoladowe blaty biszkoptu, stabilne jak solidny pomost, gotowe są udźwignąć całą pyszną konstrukcję: puszyste kremy o smaku śmietanki i czekolady, między którymi rozlewa się domowa frużelina wiśniowa. A na samym szczycie? Beza! Chrupiąca, lekko kapryśna, jak każda gwiazda – ale za to robi efekt jak białe piany na falach 🌊
Ciasto Morze Czarne - idealne dla fanów "nie za slodkich" wypieków i wielowarstwowych, przekładanych ciast, o których wszyscy mówią jeszcze przez tydzień po zjedzeniu🍒🍫
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Biszkopt kakaowy
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem na jasną, puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kiedy jajka będą ubite, dodaj olej i wmieszaj jak najkrócej suche składniki.
-
Krok 3
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C.
-
Krok 4
Piecz około 38 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do wysudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na bwa blaty.
Beza
-
Krok 5
Białka przelej do misy razem cukrem i ubijaj przez kilkanaście minut do uzyskania sztywnej bezy. Pod koniec ubijania, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wmiksuj mąkę ziemniaczaną.
-
Krok 6
Bezę wyłóż na tą samą fomę. Piecz w rozgrzanym piekaniku do 120°C przez 70 minut.
Upieczoną bezę odstaw do wystudzenia.
Krem czekoladowy
-
Krok 7
Z porcji 500 ml śmietanki odlej 200 ml i podgrzej (pozostałe 300 ml odstaw ponownie do lodówki do ubicia).
Gorącą śmietanką zalej czekolady (mleczną i ciemną). Wymieszaj dokładnie kidy czekolada się rozpuści, odstaw do schłodzenia do lodówki.
Frużelina wiśniowa
-
Krok 8
Wiśnie przełóż do rarna, dodaj wodę i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w wodzie i do gotujących się wiśni. Mieszaj energicznie do uzyskania gęstej, kisielowej konsystencji.
-
Krok 9
Lekko przesudzoną frużeliną wyłóż na pierwszy blat biszkoptu.
-
Krok 10
Kiedy czekolada zgęstnieje i będzie już chodna, możesz przygotować krem czekoladowy. Śmietakę lekko podbij z przesianym cukrem pudrem, po czym dodoaj schłodzony ganasz czekoladowy. Całość ubij krótko do uzyskania lekkiej konsystencji.
-
Krok 11
Krem przełóż na warstwę z wiśniami.
-
Krok 12
Rozprowadź rónomiernie i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
Krem z mascarpne i wanilią
-
Krok 13
Serek mascarpone umieść w misie robota, przelej śmietankę. Dodaj przesiany cukier puder oraz cukier z wanilią. Ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Krok 14
Krem przełóż na kakaowy biszkopt, wyrównaj powierzchnię szpatułką.
-
Krok 15
Przykryj blatem bezowym. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-morze-czarne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze