Ciasto Leśny Mech na dużą blachę
Z okazji nadejścia chyba najpiękniejszej pory roku, kiedy wszystko dookoła zaczyna się zielenić, mam dla Was przepis na ciasto leśny mech, w wersji na dużą blachę. Soczystozielony kolor biszkoptu to zasługa szpinaku 🍃- bez obaw, po upieczeniu nie czuć go w smaku, za to ciasto pozostaje niezwykle wilgotne 💚
A jeśli leśny mech, to obowiązkowo leśne owoce 🍒🍓 Zatopione w galaretce truskawki, maliny, porzeczki i jagody idealnie komponują się z prostym i smacznym kremem śmietankowym z dodatkiem waniliowej pasty.
Podaruj sobie odrobinę wiosny na deserowym talerzyku i daj się skusić na leśny mech z galaretką pełną owoców!💐
Sprawdź też nasz przepis na Leśny mech monoporcja.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Zielone ciasto szpinakowe:
-
Krok 1
Szpinak rozmroź i odciśnij na sicie lub przez gazę.
-
Krok 2
Prostokątną formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Może się przydać
Dobra forma do pieczenia to podstawa w każdej kuchni. Wysokiej jakości forma metalowa, prostokątna do pieczenia Wilton o wymiarach 33 x 29,3 cm. Doskonale się sprawdzi do wypieków ciast, ale też do potraw na słono np. zapiekanek. Łatwa w czyszczeniu oraz równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu wypieki będą równomiernie wypieczone.
-
Krok 3
Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.
-
Krok 4
Następnie cienką strużką wlewaj olej a później dodaj szpinak.
-
Krok 5
Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników.
-
Krok 6
Gotową masę wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 50-55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.
-
Krok 7
Wystudzone ciasto podziel na dwa blaty, grubszy i cieńszy (ten z góry).
-
Krok 8
Cieńszy blat ciasta szpinakowego pokrusz.
Galaretka z owocami:
-
Krok 9
Galaretki malinowe rozpuść dokładnie we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 10
Do wystudzonej galaretki dodaj owoce. Wymieszaj i ostaw aby zaczęła tężeć.
Jeśli dodajesz mrożone to ich nie rozmrażaj. Pamiętaj też, że z mrożonymi owocami galaretka tężeje szybciej.
-
Krok 11
Kiedy galaretka z owocami stężeje do konsystencji gęstego żelu, wyłóż ją równomiernie na cieście.
Wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krem waniliowy:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij na krem razem z pastą waniliową, cukrem pudrem i śmietan-fix.
-
Krok 13
Gotowy krem wyłóż równomiernie na schłodzonej galaretce.
Dekorowanie Leśnego Mchu:
-
Krok 14
Na kremie waniliowym rozsyp okruchy zielonego ciasta.
-
Krok 15
Udekoruj ciasto motylkami z opłatka i świeżymi kwiatami jeśli chcesz.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-lesny-mech-na-duza-blache |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze