Ciasto Pijak
Chc膮c umili膰 sobie oczekiwanie na nadchodz膮cy Nowy Rok, warto mie膰 w zanadrzu co艣 na os艂od臋 馃槈 I to nie byle co, bo ten wyj膮tkowy "przek艂adaniec" skrywa w sobie wilgotne ciasto makowe, delikatnie waniliowy biszkopt, najlepszy krem budyniowy i konfitur臋 z czarnej porzeczki - a to wszystko pod os艂on膮 czekoladowej polewy, subtelnie zakrapiane alkoholowym ponczem.
Ciasto Pijak sprawdzi si臋 tak偶e jako s艂odka, sylwestrowa propozycja i kropka nad "i" podczas zabawy do bia艂ego rana 馃帀 Bo kto, zm臋czony wielogodzinnymi ta艅cami i pl膮sami, nie skusi si臋 na kawa艂ek pysznego ciasta?馃拑
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z olejem:
-
Krok 1
Przygotuj prostok膮tn膮 form臋 do pieczenia 33x23 cm i wy艂ó偶 j膮 papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Bia艂ka ubij na pian臋.
Ja wykorzysta艂am do tego funkcj臋 Sensor Control.
Postawi艂am mis臋, za艂o偶y艂am mieszad艂o, wybra艂am opcj臋 Bia艂ko jaj, wla艂am bia艂ka i w艂膮czy艂am najwy偶sze obroty.
Kiedy bia艂ko jest ubite, robot automatycznie ko艅czy mieszanie.
-
Krok 3
Dalej miksuj膮c dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanili膮.
-
Krok 4
Do ubitej piany wmiksuj kolejno 偶ó艂tka a nastepnie wlej olej i zmiksuj do po艂膮czenia.
-
Krok 5
Na koniec wmieszaj równomiernie suche sk艂adniki.
U偶yj najwolniejszych obrotów, aby masa pozosta艂a puszysta.
W robocie OptiMum znajdziesz specjalny tryb Wolnych Obrotów idealny do tego zadania.
-
Krok 6
Gotow膮 mas臋 biszkoptow膮 wy艂ó偶 równomiernie w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz oko艂o 25-30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystud藕.
Piekarnik zostaw w艂膮czony!
-
Natalia poleca
Praktyczna forma do pieczenia w zestawie z pokryw膮, kt贸ra idealnie sprawdzi si臋 do przechowywania i przewo偶enia ciast.
Ciasto makowo-kokosowe
-
Krok 7
Bia艂ka ubij na pian臋 z cukrem i cukrem z wanili膮, podobnie jak do biszkoptu.
-
Krok 8
Nast臋pnie wmiksuj kolejno 偶ó艂tka i dodaj cienk膮 stró偶k膮 olej.
-
Krok 9
Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj równomiernie mak i wiórki kokosowe.
Na koniec wmiksuj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.
Tu równie偶 przydada si臋 funkcja wolnych obrotów.
-
Krok 10
Wy艂ó偶 mas臋 równomiernie w formie.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Wi贸rki kokosowe Bakal
Sprawdz膮 si臋 we wszelkiego rodzaju wypiekach, deserach i 艣niadaniowych wariacjach.
Krem budyniowy:
-
Krok 11
Budy艅 wymieszaj ze 100 ml mleka.
Pozosta艂e mleko zagotuj z cukrem, dodaj budy艅 wymieszany z mlekiem i zagotuj do zg臋stnienia.
Prze艂ó偶 do miski, przykryj foli膮 i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
-
Krok 12
Mi臋kkie mas艂o utrzyj na jasn膮 mas臋.
Nast臋pnie dodawaj partiami wystudzony budy艅 i zmiksuj na jednolity krem.
Przek艂adanie ciasta Pijak:
-
Krok 13
Wierzch biszkoptu zetnij, u艂ó偶 biszkopt w formie, nas膮cz ponczem a potem posmaruj d偶emem.
-
Krok 14
Zetnij wierzch ciasta makowo-kokosowego i u艂ó偶 je do góry nogami na warstwie d偶emu.
Wy艂ó偶 równomiernie krem budyniowy.
-
Krok 15
Na kremie budyniowym u艂ó偶 biszkopty, nas膮cz je dok艂adnie ponczem z wódk膮 i sokiem z cytryny.
Polewa kakaowa:
-
Krok 16
Wszystkie sk艂adniki na polew臋 podgrzej w rondelku do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgestnienia (nie gotuj).
Przestud藕 polew臋 a nast臋pnie wylej j膮 partiami na cie艣cie aby dok艂adnie pokry艂a biszkopty.
Wstaw ciasto do lodówki na oko艂o 3h do sch艂odzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pijak |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze