1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przek艂adane
  4. Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

ciasto pijak z alkoholem i czekoladow膮 polew膮 - Wszystkiego  S艂odkiego
ciasto pijak z alkoholem i czekoladow膮 polew膮 - Wszystkiego  S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chc膮c umili膰 sobie oczekiwanie na nadchodz膮cy Nowy Rok, warto mie膰 w zanadrzu co艣 na os艂od臋 馃槈 I to nie byle co, bo ten wyj膮tkowy "przek艂adaniec" skrywa w sobie wilgotne ciasto makowe, delikatnie waniliowy biszkopt, najlepszy krem budyniowy i konfitur臋 z czarnej porzeczki - a to wszystko pod os艂on膮 czekoladowej polewy, subtelnie zakrapiane alkoholowym ponczem.

Ciasto Pijak sprawdzi si臋 tak偶e jako s艂odka, sylwestrowa propozycja i kropka nad "i" podczas zabawy do bia艂ego rana 馃帀 Bo kto, zm臋czony wielogodzinnymi ta艅cami i pl膮sami, nie skusi si臋 na kawa艂ek pysznego ciasta?馃拑

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z olejem:

  • Krok 1

    Przygotuj prostok膮tn膮 form臋 do pieczenia 33x23 cm i wy艂ó偶 j膮 papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

  • Krok 2

    Bia艂ka ubij na pian臋.

    Ja wykorzysta艂am do tego funkcj臋 Sensor Control. 

    Postawi艂am mis臋, za艂o偶y艂am mieszad艂o, wybra艂am opcj臋 Bia艂ko jaj, wla艂am bia艂ka i w艂膮czy艂am najwy偶sze obroty.

    Kiedy bia艂ko jest ubite, robot automatycznie ko艅czy mieszanie.

    ubijanie bia艂ek z funkcj膮 Sensor Control Bosch, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Dalej miksuj膮c dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanili膮.

    ubijanie bia艂ek z cukrem i cukrem z wanili膮 Dr. Oetkera, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Do ubitej piany wmiksuj kolejno 偶ó艂tka a nastepnie wlej olej i zmiksuj do po艂膮czenia.

    masa jajeczna z cukrem, olej, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 5

    Na koniec wmieszaj równomiernie suche sk艂adniki.

    U偶yj najwolniejszych obrotów, aby masa pozosta艂a puszysta.

    W robocie OptiMum znajdziesz specjalny tryb Wolnych Obrotów idealny do tego zadania.

    masa na biszkopt z olejem, m膮ka pszenna z proszkiem do pieczenia Dr. Oetker, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 6

    Gotow膮 mas臋 biszkoptow膮 wy艂ó偶 równomiernie w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz oko艂o 25-30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystud藕.

    Piekarnik zostaw w艂膮czony!

    masa na biszkopt z olejem w formie do pieczenia Wilton,
  • Natalia poleca

    Praktyczna forma do pieczenia w zestawie z pokryw膮, kt贸ra idealnie sprawdzi si臋 do przechowywania i przewo偶enia ciast.

    Natalia poleca

Ciasto makowo-kokosowe

  • Krok 7

    Bia艂ka ubij na pian臋 z cukrem i cukrem z wanili膮, podobnie jak do biszkoptu.

    cukier z wanili膮 Dr. Oetkera, bia艂ka, cukier, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 8

    Nast臋pnie wmiksuj kolejno 偶ó艂tka i dodaj cienk膮 stró偶k膮 olej.

    masa jajeczna, olej do ciasta makowo-kokosowego, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 9

    Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj równomiernie mak i wiórki kokosowe.

    Na koniec wmiksuj m膮k臋 z proszkiem do pieczenia.

    Tu równie偶 przydada si臋 funkcja wolnych obrotów.

    masa z makiem i kokosem, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 10

    Wy艂ó偶 mas臋 równomiernie w formie.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 25-30 minut.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    masa makowo-kokosowa na ciasto w formie do pieczenia Wilton
  • Wi贸rki kokosowe Bakal

    Sprawdz膮 si臋 we wszelkiego rodzaju wypiekach, deserach i 艣niadaniowych wariacjach.

    Wi贸rki kokosowe Bakal

Krem budyniowy:

  • Krok 11

    Budy艅 wymieszaj ze 100 ml mleka. 

    Pozosta艂e mleko zagotuj z cukrem, dodaj budy艅 wymieszany z mlekiem i zagotuj do zg臋stnienia.

    Prze艂ó偶 do miski, przykryj foli膮 i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    budy艅 na krem budyniowy
  • Krok 12

    Mi臋kkie mas艂o utrzyj na jasn膮 mas臋.

    Nast臋pnie dodawaj partiami wystudzony budy艅 i zmiksuj na jednolity krem.

    dodawanie budyniu do utartego mas艂a

Przek艂adanie ciasta Pijak:

  • Krok 13

    Wierzch biszkoptu zetnij, u艂ó偶 biszkopt w formie, nas膮cz ponczem a potem posmaruj d偶emem.

    biszkopt nas膮czony ponczem z d偶emem porzeczkowym
  • Krok 14

    Zetnij wierzch ciasta makowo-kokosowego i u艂ó偶 je do góry nogami na warstwie d偶emu.

    Wy艂ó偶 równomiernie krem budyniowy.

    krem budyniowy na cie艣cie makowo-kokosowym
  • Krok 15

    Na kremie budyniowym u艂ó偶 biszkopty, nas膮cz je dok艂adnie ponczem z wódk膮 i sokiem z cytryny.

    biszkopty nas膮czone ponczem z w贸dk膮

Polewa kakaowa:

  • Krok 16

    Wszystkie sk艂adniki na polew臋 podgrzej w rondelku do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgestnienia (nie gotuj).

    Przestud藕 polew臋 a nast臋pnie wylej j膮 partiami na cie艣cie aby dok艂adnie pokry艂a biszkopty.

    Wstaw ciasto do lodówki na oko艂o 3h do sch艂odzenia.

    polewa kakaowa na cie艣cie Pijak
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pijak

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej