1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

ciasto pijak z alkoholem i czekoladową polewą - Wszystkiego  Słodkiego
ciasto pijak z alkoholem i czekoladową polewą - Wszystkiego  Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chcąc umilić sobie oczekiwanie na nadchodzący Nowy Rok, warto mieć w zanadrzu coś na osłodę 😉 I to nie byle co, bo ten wyjątkowy "przekładaniec" skrywa w sobie wilgotne ciasto makowe, delikatnie waniliowy biszkopt, najlepszy krem budyniowy i konfiturę z czarnej porzeczki - a to wszystko pod osłoną czekoladowej polewy, subtelnie zakrapiane alkoholowym ponczem.

Ciasto Pijak sprawdzi się także jako słodka, sylwestrowa propozycja i kropka nad "i" podczas zabawy do białego rana 🎉 Bo kto, zmęczony wielogodzinnymi tańcami i pląsami, nie skusi się na kawałek pysznego ciasta?💃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt z olejem:

  • Krok 1

    Przygotuj prostokątną formę do pieczenia 33x23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

  • Krok 2

    Białka ubij na pianę.

    Ja wykorzystałam do tego funkcję Sensor Control. 

    Postawiłam misę, założyłam mieszadło, wybrałam opcję Białko jaj, wlałam białka i włączyłam najwyższe obroty.

    Kiedy białko jest ubite, robot automatycznie kończy mieszanie.

    ubijanie białek z funkcją Sensor Control Bosch, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Dalej miksując dodawaj stopniowo cukier i cukier z wanilią.

    ubijanie białek z cukrem i cukrem z wanilią Dr. Oetkera, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Do ubitej piany wmiksuj kolejno żółtka a nastepnie wlej olej i zmiksuj do połączenia.

    masa jajeczna z cukrem, olej, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 5

    Na koniec wmieszaj równomiernie suche składniki.

    Użyj najwolniejszych obrotów, aby masa pozostała puszysta.

    W robocie OptiMum znajdziesz specjalny tryb Wolnych Obrotów idealny do tego zadania.

    masa na biszkopt z olejem, mąka pszenna z proszkiem do pieczenia Dr. Oetker, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 6

    Gotową masę biszkoptową wyłóż równomiernie w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 25-30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

    Piekarnik zostaw włączony!

    masa na biszkopt z olejem w formie do pieczenia Wilton,
  • Natalia poleca

    Praktyczna forma do pieczenia w zestawie z pokrywą, która idealnie sprawdzi się do przechowywania i przewożenia ciast.

Ciasto makowo-kokosowe

  • Krok 7

    Białka ubij na pianę z cukrem i cukrem z wanilią, podobnie jak do biszkoptu.

    cukier z wanilią Dr. Oetkera, białka, cukier, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 8

    Następnie wmiksuj kolejno żółtka i dodaj cienką stróżką olej.

    masa jajeczna, olej do ciasta makowo-kokosowego, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 9

    Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj równomiernie mak i wiórki kokosowe.

    Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Tu również przydada się funkcja wolnych obrotów.

    masa z makiem i kokosem, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 10

    Wyłóż masę równomiernie w formie.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    masa makowo-kokosowa na ciasto w formie do pieczenia Wilton
  • Wiórki kokosowe Bakal

    Sprawdzą się we wszelkiego rodzaju wypiekach, deserach i śniadaniowych wariacjach.

Krem budyniowy:

  • Krok 11

    Budyń wymieszaj ze 100 ml mleka. 

    Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, dodaj budyń wymieszany z mlekiem i zagotuj do zgęstnienia.

    Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

    budyń na krem budyniowy
  • Krok 12

    Miękkie masło utrzyj na jasną masę.

    Następnie dodawaj partiami wystudzony budyń i zmiksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy z masłem

Przekładanie ciasta Pijak:

  • Krok 13

    Wierzch biszkoptu zetnij, ułóż biszkopt w formie, nasącz ponczem a potem posmaruj dżemem.

    biszkopt nasączony ponczem z dżemem porzeczkowym
  • Krok 14

    Zetnij wierzch ciasta makowo-kokosowego i ułóż je do góry nogami na warstwie dżemu.

    Wyłóż równomiernie krem budyniowy.

    krem budyniowy na cieście makowo-kokosowym
  • Krok 15

    Na kremie budyniowym ułóż biszkopty, nasącz je dokładnie ponczem z wódką i sokiem z cytryny.

    biszkopty nasączone ponczem z wódką

Polewa kakaowa:

  • Krok 16

    Wszystkie składniki na polewę podgrzej w rondelku do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgestnienia (nie gotuj).

    Przestudź polewę a następnie wylej ją partiami na cieście aby dokładnie pokryła biszkopty.

    Wstaw ciasto do lodówki na około 3h do schłodzenia.

    polewa kakaowa na cieście Pijak
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pijak

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej