1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kora orzechowa

Kora orzechowa

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kora orzechowa. Z pewnością jest Wam znana z przyjęć lub uroczystości rodzinnych. Dziś proponuję Wam swój przepis na to pyszne ciasto. Orzechowo-kokosowe blaty z rodzynkami przełożone kremem budyniowym. Do tego zatopione w kremie delicje nasączone kawą z alkoholem i brzoskwiniowy wierzch. Kto spróbuje raz, zawsze wraca do tego ciasta ponownie. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160°C.

  • Krok 2

    Wymieszaj suche składniki: zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zważ i podziel na pół.

  • Krok 3

    W misie miksera ubij na sztywno 4 białka. Łyżka po łyżce, bardzo powoli, dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Każdą porcję cukru dodawaj po rozpuszczeniu się poprzedniej. Kiedy piana będzie już dobrze ubita - gęsta i błyszcząca - wmiksuj żółtko.

  • Krok 4

     Do sztywnej piany dodaj zmieszane wcześniej suche składniki i delikatnie je wymieszaj.

  • Krok 5

    Ciasto rozłóż równomiernie w formie i piecz w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczony blat odstaw do wystudzenia i przygotuj dokładnie tak samo drugi.

Galaretka:

  • Krok 1

    W czasie pieczenia drugiego blatu, przygotuj galaretkę. Brzoskwinie odcedź, syrop przelej do miarki i uzupełni wodą, tak by łącznie z syropem uzyskać 750 ml.

  • Krok 2

    Wszystko przelej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z palnika, wsyp galaretki, wymieszaj łyżką i odstaw do wystudzenia. Przed samym wyłożeniem na ciasto galaretkę schłodź w lodówce, by lekko zgęstniała.

  • Krok 3

    Odcedzone brzoskwinie pokrój w plasterki.

Krem:

  • Krok 1

    Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj wraz ze śmietanką. Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy.

  • Krok 3

    Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 4

    Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu budyniowego. Delicje maczaj w kawie z alkoholem i układaj na kremie czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając.

  • Krok 2

    Na delicje wyłóż cieńszą warstwą krem budyniowy tak aby zostało jeszcze na wierzch ciasta. Tę warstwę przykryj drugim blatem ciasta i cienko posmaruj odłożoną porcją kremu.

  • Krok 3

    Na wierzchu poukładałam pokrojone brzoskwinie.

  • Krok 4

    Przestrzeń pomiędzy ciastem a blaszką wypełnij poskładanymi paskami folii aluminiowej, by galaretka nie spływała na boki.

  • Krok 5

    Ciasto zalej lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Wstaw na noc do lodówki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej