1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kora orzechowa

Kora orzechowa

ciasto kora orzechowa na bazie blatów orzechowo-kokosowych z rodzynkami, przełożonych waniliowym kremem budyniowym i delicjami maczanymi w kawie z alkoholem, z wierzchem z plasterkami brzoskwiń z puszki i galaretką brzoskwiniową - Wszystkiego Słodkiego
ciasto kora orzechowa na bazie blatów orzechowo-kokosowych z rodzynkami, przełożonych waniliowym kremem budyniowym i delicjami maczanymi w kawie z alkoholem, z wierzchem z plasterkami brzoskwiń z puszki i galaretką brzoskwiniową - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kora orzechowa. Z pewnością jest Wam znana z przyjęć lub uroczystości rodzinnych. Dziś proponuję Wam swój przepis na to pyszne ciasto. Orzechowo-kokosowe blaty z rodzynkami przełożone kremem budyniowym. Do tego zatopione w kremie delicje nasączone kawą z alkoholem i brzoskwiniowy wierzch. 🍑 Kto spróbuje raz, zawsze wraca do tego ciasta ponownie. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta kora orzechowa:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Wymieszaj suche składniki: zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zważ i podziel na pół.

  • Krok 3

    W misie miksera ubij na sztywno 4 białka. Łyżka po łyżce, bardzo powoli, dodawaj 100 g cukru i pół opakowania cukru wanilinowego. Każdą porcję cukru dodawaj po rozpuszczeniu się poprzedniej. Kiedy piana będzie już dobrze ubita - gęsta i błyszcząca - wmiksuj 1 żółtko.

  • Krok 4

     Do sztywnej piany dodaj jedną połowę zmieszanych wcześniej suchych składników i delikatnie je wymieszaj.

  • Krok 5

    Ciasto rozłóż równomiernie w formie i piecz w temperaturze 160ºC przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczony blat odstaw do wystudzenia i przygotuj dokładnie tak samo drugi.

Galaretka brzoskwiniowa:

  • Krok 6

    W czasie pieczenia drugiego blatu przygotuj galaretkę. Brzoskwinie odcedź, syrop przelej do miarki i uzupełni wodą tak, by łącznie z syropem uzyskać 750 ml.

  • Krok 7

    Wszystko przelej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z palnika, wsyp galaretki, wymieszaj łyżką i odstaw do wystudzenia. Przed samym wyłożeniem na ciasto galaretkę schłodź w lodówce, by lekko zgęstniała.

  • Krok 8

    Odcedzone brzoskwinie pokrój w plasterki.

Krem budyniowy:

  • Krok 9

    Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, dokładnie wymieszaj.

  • Krok 10

    Pozostałe mleko przelej do garnka i zagotuj razem ze śmietanką. Przelej wymieszany budyń i zagotuj do uzyskania budyniowej masy.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 11

    Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 12

    Wystudzony budyń zmiksuj i cały czas miksując dodawaj po łyżce miękkie masło.

Przełożenie ciasta kora orzechowa:

  • Krok 13

    Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu budyniowego. Delicje maczaj w kawie z alkoholem i układaj na kremie czekoladą do dołu, lekko je w niego wciskając.

  • Krok 14

    Na delicje wyłóż cieńszą warstwą krem budyniowy tak, aby zostało go jeszcze trochę na wierzch ciasta. Tę warstwę przykryj drugim blatem ciasta i cienko posmaruj odłożoną porcją kremu.

  • Krok 15

    Na wierzchu poukładaj pokrojone brzoskwinie.

  • Krok 16

    Przestrzeń pomiędzy ciastem a blaszką wypełnij poskładanymi paskami folii aluminiowej, by galaretka nie spływała na boki.

  • Krok 17

    Ciasto zalej lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Wstaw na noc do lodówki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kora-orzechowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej