Biszkopty i rolady

Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

  • 04:00
  • 30
  • Średni
04:00
30
Średni

W sezonie letnim, kiedy mam dostęp do świeżch owoców, bardzo często sięgam po tradycyjnie, sprawdzone przepisy. Tym razem ciasto z galaretką w wersji czekoladowej. Biszkopt i krem wzbogaciłam o kakao, dzięki czemu idealnie przełamywało się z soczystymi owocami.

Składniki

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 140 g drobnego cukrucukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Warstwa owocowa:
  • 2 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 750 ml wrzącej wody
  • 500 g świeżych malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g truskawek
Poncz:
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
Krem czekoladowy:
  • 1 l schłodzonej śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Do dekoracji:*
  • 250 g malin
  • 125 g borówek amerykańskich
  • 125 g jeżyn
  • listki świeżej mięty

Do dekoracji możesz użyć ulubionych owoców, w dowolnej proporcji.

Składniki
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 140 g drobnego cukrucukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Warstwa owocowa:
  • 2 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 750 ml wrzącej wody
  • 500 g świeżych malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 100 g truskawek
Poncz:
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
Krem czekoladowy:
  • 1 l schłodzonej śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Do dekoracji:*
  • 250 g malin
  • 125 g borówek amerykańskich
  • 125 g jeżyn
  • listki świeżej mięty
Zobacz ten przepis na ws.pl
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady