1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 ocen

W sezonie letnim, kiedy mam dostęp do świeżch owoców, bardzo często sięgam po tradycyjnie, sprawdzone przepisy. Tym razem ciasto z galaretką w wersji czekoladowej. Biszkopt i krem wzbogaciłam o kakao, dzięki czemu idealnie przełamywało się z soczystymi owocami.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Spód formy do pieczenia o wymiarach 22 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Spód formy wyłożony papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.

    w misce ubite białka obok mikser ręczny bosch
  • Krok 3

    Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka i zmiksuj krótko na wolnych obrotach.

    w misce ubite białka z żółtkami
  • Krok 4

    Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

    w misce przygotowywany kakaowy biszkopt z rózgą
  • Krok 5

    Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

    w formie nieupieczony kakaowy biszkopt
  • Krok 6

    Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

    w formie upieczony biszkopt pod ciasto czekoladowe z galaretką

Warstwa owocowa

  • Krok 1

    Galaretki wymieszaj we wrzącej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy galaretka wystudzi się do temperatury pokojowej, odstaw ją do lodówki, miszając od czasu do czasu.

    na blacie pojemnik z wymieszanymi galaretkami malinowymi dr. Oetkera
  • Krok 2

    Upieczony biszkopt wykrój i oderwij od paieru do pieczenia i przłóż go spodem do góry. Nasącz ponczem przy pomocy pędzelka.

    upieczony biszkopt nasączony pączem
  • Krok 3

    Dla ułatwienia w wolne przestrzenie, możesz włożyć zwiniętą folię aluminiową, dzęki czemu galaretka i owoce nie spływają na boki.

    na blacie czekoladowy biszkopt z folią aluminiową po bokach
  • Krok 4

    Kiedy galaretka będzie już gęsta, o konsystencji żelu, wymieszaj ją z owocami.

    w formie ciasto z galaretką malinową i owocami

Krem czekoladowy:

  • Krok 1

    Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone oraz przesiany cukier puder i kakao.

    w misie śmietanka obok miseczka z ciemnym kakao Dr. Oetkera obok ręczny mikser bosch
  • Krok 2

    żmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

    w misce ubity krem kakaowy na śmietance i mascarpone
  • Krok 3

    Wierzch ciasta udekoruj owocami i listkami miety.

    w formie ciasto czekoladowe z owocami, galaretką i kremem czekoladowym

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej