1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.75/5 4 oceny

W sezonie letnim, kiedy mam dostęp do świeżych owoców, bardzo często sięgam po tradycyjnie, sprawdzone przepisy. Tym razem ciasto z galaretką w wersji czekoladowej. Biszkopt i krem wzbogaciłam o kakao, dzięki czemu idealnie przełamywało się z soczystymi owocami.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe ciasto:

  • Krok 1

    Spód formy do pieczenia o wymiarach 22 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Spód formy wyłożony papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.

    w misce ubite białka obok mikser ręczny bosch
  • Krok 3

    Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka i zmiksuj krótko na wolnych obrotach.

    w misce ubite białka z żółtkami
  • Krok 4

    Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

    w misce przygotowywany kakaowy biszkopt z rózgą
  • Krok 5

    Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut.

    w formie nieupieczony kakaowy biszkopt
  • Krok 6

    Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

    w formie upieczony biszkopt pod ciasto czekoladowe z galaretką

Warstwa owocowa:

  • Krok 7

    Galaretki wymieszaj we wrzącej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy galaretka wystudzi się do temperatury pokojowej, odstaw ją do lodówki, miszając od czasu do czasu.

    na blacie pojemnik z wymieszanymi galaretkami malinowymi dr. Oetkera
  • Krok 8

    Upieczony biszkopt wykrój i oderwij od paieru do pieczenia i przłóż go spodem do góry. Nasącz ponczem przy pomocy pędzelka.

    upieczony biszkopt nasączony pączem
  • Krok 9

    Dla ułatwienia w wolne przestrzenie, możesz włożyć zwiniętą folię aluminiową, dzęki czemu galaretka i owoce nie spływają na boki.

    na blacie czekoladowy biszkopt z folią aluminiową po bokach
  • Krok 10

    Kiedy galaretka będzie już gęsta, o konsystencji żelu, wymieszaj ją z owocami.

    w formie ciasto z galaretką malinową i owocami

Krem czekoladowy do ciasta:

  • Krok 11

    Do miski przelej śmietankę, dodaj serek mascarpone oraz przesiany cukier puder i kakao.

    w misie śmietanka obok miseczka z ciemnym kakao Dr. Oetkera obok ręczny mikser bosch
  • Krok 12

    żmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

    w misce ubity krem kakaowy na śmietance i mascarpone
  • Krok 13

    Wierzch ciasta czekoladowego udekoruj owocami i listkami miety.

    w formie ciasto czekoladowe z owocami, galaretką i kremem czekoladowym

Do dekoracji możesz użyć ulubionych owoców, w dowolnej proporcji.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/czekoladowe-ciasto-z-owocami-i-galaretka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej