1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto pychotka na dużą blachę

Ciasto pychotka na dużą blachę

Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pychotka! Bo co innego można powiedzieć po kawałku tego bajecznie pysznego wypieku! Jeśli lubicie przekładane ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na dużą blachę. W myśl zasady: im więcej słodkiego, tym lepiej!

Pani Walewska, nazywana także właśnie pychotką, to kruche blaty posmarowane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, przełożone waniliowym kremem budyniowym. Bezowa korona posypana płatkami migdałów to idealnie wykończenie tego pysznego ciasta!

 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka.

    W misie mąka pszenna. Obok miseczka z jajkami, masłem oraz opakowanie masła Lurpak i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Zagnieć na ciasto kruche. Podziel je na 2 części, owiń folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.

    Zagniecione ciasto kruche.

Beza:

  • Krok 3

    Białka przełóż do misy miksera. Ubij je dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną.

    Białka w misie robota kuchennego. Obok w miseczce cukier oraz skrobia ziemniaczana.
  • Krok 4

    Rozwałkuj jedną połowę schłodzonego ciasta kruchego w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm. 

    Rozwałkowany blat ciasta kruchego w prostokątnej formie.
  • Krok 5

    Na surowym cieście rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki.

    Dżem porzeczkowy rozsmarowany na cieście kruchym.
  • Krok 6

    Następnie delikatnie rozsmaruj masę bezową i posyp ją płatkami migdałów.

    Beza posypana płatkami migdałów.
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez  około 30 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony blat do ciasta pychotka.

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    500 ml mleka przełóż do garnka i zagotuj. W pozostałej ilości mleka rozpuść proszek budyniowy z cukrem.

    W garnku mleko. Obok opakowania budyniu o smaku waniliowym Dr. Oetkera.
  • Krok 9

    Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem. Ciągle mieszając gotuj przez kilka minut, aż masa zrobi się gęsta. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj.

    W garnku ugotowany budyń. Obok masło w miseczce.
  • Krok 10

    Masę budyniową przełóż na jeden z upieczonych blatów.

    Gotowy blat ciasta do ciasta pychotka i jeden blat przełożony masą budyniową.
  • Krok 11

    Przykryj drugim blatem i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    Gotowe ciasto pychotka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pychotka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej