1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przek艂adane
  4. Ciasto pychotka na du偶膮 blach臋

Ciasto pychotka na du偶膮 blach臋

Kawa艂ek ciasta pychotka na du偶膮 blach臋 - Wszystkiego S艂odkiego
Kawa艂ek ciasta pychotka na du偶膮 blach臋 - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pychotka! Bo co innego mo偶na powiedzie膰 po kawa艂ku tego bajecznie pysznego wypieku! Je艣li lubicie przek艂adane ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na du偶膮 blach臋. W my艣l zasady: im wi臋cej s艂odkiego, tym lepiej!

Pani Walewska, nazywana tak偶e w艂a艣nie pychotk膮, to kruche blaty posmarowane lekko kwaskowatym d偶emem z czarnej porzeczki, prze艂o偶one waniliowym kremem budyniowym. Bezowa korona posypana p艂atkami migda艂ów to idealnie wyko艅czenie tego pysznego ciasta!

 

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Dodaj zimne mas艂o pokrojone w kostk臋 oraz 偶ó艂tka.

    W misie m膮ka pszenna. Obok miseczka z jajkami, mas艂em oraz opakowanie mas艂a Lurpak i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Zagnie膰 na ciasto kruche. Podziel je na 2 cz臋艣ci, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw do sch艂odzenia na oko艂o 30 minut.

    Zagniecione ciasto kruche.
  • M膮ka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.

    M膮ka pszenna Polka do ciast

Beza:

  • Krok 3

    Bia艂ka prze艂ó偶 do misy miksera. Ubij je dodaj膮c stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj skrobi臋 ziemniaczan膮.

    Bia艂ka w misie robota kuchennego. Obok w miseczce cukier oraz skrobia ziemniaczana.
  • Krok 4

    Rozwa艂kuj jedn膮 po艂ow臋 sch艂odzonego ciasta kruchego w prostok膮tnej formie wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm. 

    Rozwa艂kowany blat ciasta kruchego w prostok膮tnej formie.
  • Krok 5

    Na surowym cie艣cie rozsmaruj d偶em z czarnej porzeczki.

    D偶em porzeczkowy rozsmarowany na cie艣cie kruchym.
  • Krok 6

    Nast臋pnie delikatnie rozsmaruj mas臋 bezow膮 i posyp j膮 p艂atkami migda艂ów.

    Beza posypana p艂atkami migda艂贸w.
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez  oko艂o 30 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta. Pozostaw je do ca艂kowitego wystudzenia.

    Upieczony blat do ciasta pychotka.

Krem budyniowy:

  • Krok 8

    500 ml mleka prze艂ó偶 do garnka i zagotuj. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka rozpu艣膰 proszek budyniowy z cukrem.

    W garnku mleko. Obok opakowania budyniu o smaku waniliowym Dr. Oetkera.
  • Krok 9

    Do gotuj膮cego si臋 mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem. Ci膮gle mieszaj膮c gotuj przez kilka minut, a偶 masa zrobi si臋 g臋sta. Dodaj pokrojone w kostk臋 mas艂o i dok艂adnie wymieszaj.

    W garnku ugotowany budy艅. Obok mas艂o w miseczce.
  • Krok 10

    Mas臋 budyniow膮 prze艂ó偶 na jeden z upieczonych blatów.

    Gotowy blat ciasta do ciasta pychotka i jeden blat prze艂o偶ony mas膮 budyniow膮.
  • Krok 11

    Przykryj drugim blatem i delikatnie doci艣nij. Odstaw do lodówki na kilka godzin do sch艂odzenia.

    Gotowe ciasto pychotka.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pychotka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej