Ciasto pychotka na du偶膮 blach臋
Pychotka! Bo co innego mo偶na powiedzie膰 po kawa艂ku tego bajecznie pysznego wypieku! Je艣li lubicie przek艂adane ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis na du偶膮 blach臋. W my艣l zasady: im wi臋cej s艂odkiego, tym lepiej!
Pani Walewska, nazywana tak偶e w艂a艣nie pychotk膮, to kruche blaty posmarowane lekko kwaskowatym d偶emem z czarnej porzeczki, prze艂o偶one waniliowym kremem budyniowym. Bezowa korona posypana p艂atkami migda艂ów to idealnie wyko艅czenie tego pysznego ciasta!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym. Dodaj zimne mas艂o pokrojone w kostk臋 oraz 偶ó艂tka.
-
Krok 2
Zagnie膰 na ciasto kruche. Podziel je na 2 cz臋艣ci, owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw do sch艂odzenia na oko艂o 30 minut.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
Beza:
-
Krok 3
Bia艂ka prze艂ó偶 do misy miksera. Ubij je dodaj膮c stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj skrobi臋 ziemniaczan膮.
-
Krok 4
Rozwa艂kuj jedn膮 po艂ow臋 sch艂odzonego ciasta kruchego w prostok膮tnej formie wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 38 cm.
-
Krok 5
Na surowym cie艣cie rozsmaruj d偶em z czarnej porzeczki.
-
Krok 6
Nast臋pnie delikatnie rozsmaruj mas臋 bezow膮 i posyp j膮 p艂atkami migda艂ów.
-
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez oko艂o 30 minut. W ten sam sposób przygotuj drugi blat ciasta. Pozostaw je do ca艂kowitego wystudzenia.
Krem budyniowy:
-
Krok 8
500 ml mleka prze艂ó偶 do garnka i zagotuj. W pozosta艂ej ilo艣ci mleka rozpu艣膰 proszek budyniowy z cukrem.
-
Krok 9
Do gotuj膮cego si臋 mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem. Ci膮gle mieszaj膮c gotuj przez kilka minut, a偶 masa zrobi si臋 g臋sta. Dodaj pokrojone w kostk臋 mas艂o i dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 10
Mas臋 budyniow膮 prze艂ó偶 na jeden z upieczonych blatów.
-
Krok 11
Przykryj drugim blatem i delikatnie doci艣nij. Odstaw do lodówki na kilka godzin do sch艂odzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-pychotka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze