1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami

kostka chałwowa z brzoskwiniami czyli czekoladowy biszkopt przełożony galaretką brzoskwiniową z kawałkami brzoskwiń i kremem chałwowym, posypany startą czekoladą - wszystkiego słodkiego
kostka chałwowa z brzoskwiniami czyli czekoladowy biszkopt przełożony galaretką brzoskwiniową z kawałkami brzoskwiń i kremem chałwowym, posypany startą czekoladą - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Mam dziś dla Was przepis na pyszne, rodzinne ciasto - kostkę chałwową z brzoskwiniami.🍑🍑 Delikatny czekoladowy biszkopt, krem chałwowy i galaretka z brzoskwiniami składają się na słodką, ale nieprzesłodzoną całość. Polecam na rodzinne uroczystości, przyjęcia ze znajomymi i wiele innych okazji! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na kostkę chałwową z brzoskwiniami:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno prostokątnej formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Natalia poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj do nich cukier razem z cukrem wanilinowym, cały czas ubijając.

  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno żółtka, dalej ubijaj. Na koniec dodaj w 2 - 3 turach przesiane suche składniki. Zmiksuj na najniższych obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników.

  • Krok 5

    Masę wylej do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i ostrym nożem odetnij brzegi ciasta od formy. Odstaw do wystudzenia.

Galaretka z brzoskwiniami:

  • Krok 6

    Galaretki wsyp do gorącej wody, wymieszaj dokładnie do ich rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 7

    Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w niedużą kostkę. 

  • Krok 8

    Pokrojone brzoskwinie przesyp do wystudzonej galaretki i wstaw na krótko do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie nabierać żelowej konsystencji.

  • Krok 9

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Jeden ułóż na dnie formy, w której był pieczony. Wyłóż równomiernie galaretkę z brzoskwiniami i wstaw na około 1 godzinę do lodówki do stężenia.

Krem chałwowy:

  • Krok 10

    Zimne mleko umieść w wysokim naczyniu, dodaj oba kremy śmietankowe i całość miksuj przez około 2 minuty na najwyższych obrotach.

  • Może się przydać

    Krem do tortów i ciast od Dr. Oetkera o smaku śmietankowym w proszku w prosty sposób pozwala na przygotowanie stabilnego kremu z mleka. Nadaje mu przy tym pysznego, śmietankowego aromatu!

  • Krok 11

    Następnie miękkie masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj stopniowo do kremu. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.

  • Krok 12

    Na koniec dodaj drobno pokruszoną chałwę i zmiksuj delikatnie na najniższych obrotach miksera.

  • Krok 13

    2/3 kremu wyłóż na brzoskwinie, przykryj drugim blatem ciasta i cienko rozsmaruj pozostałą część kremu. Następnie krem posyp wiórkami czekolady. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-chalwowa-z-brzoskwiniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej