1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Kostka chałwowa z brzoskwiniami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kostka chałwowa. Mam dziś dla Was przepis na pyszne, rodzinne ciasto. Delikatny biszkopt, krem chałwowy i brzoskwinie składają się na słodką, ale nieprzesłodzoną całość. Polecam na rodzinne uroczystości, przyjęcia ze znajomymi i wiele innych okazji. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno prostokątnej formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj do nich cukier razem z cukrem wanilinowym.

  • Krok 4

    Następnie dodawaj kolejno żółtka. Na koniec dodaj stopniowo w 2-3 turach przesiane suche składniki. Zmiksuj na najniższych obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników.

  • Krok 5

    Masę wylej do formy i wyrównaj. Całość wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i ostrym nożem odetnij brzegi ciasta od formy. Odstaw do wystudzenia.

Galaretka z brzoskwiniami

  • Krok 1

    Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie do ich rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 2

    Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w niedużą kostkę. 

  • Krok 3

    Pokrojone brzoskwinie do wystudzonej galaretki i wstaw na krótko do lodówki, aż galaretka zacznie nabierać żelowej konsystencji.

  • Krok 4

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Jeden ułóż na dnie formy, w której był pieczony. Wyłóż równomiernie galaretkę z brzoskwiniami i wstaw na około 1 godzinę do lodówki do stężenia.

Krem chałwowy

  • Krok 1

    Zimne mleko umieść w wysokim naczyniu, dodaj oba kremy śmietankowe i całość miksuj przez około 2 minuty na najwyższych obrotach.

  • Krok 2

    Następnie miękkie masło utrzyj na puszystą masę i dodaj ją do kremu. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.

  • Krok 3

    Na koniec dodaj drobno pokruszoną chałwę i zmiksuj delikatnie na najniższych obrotach miksera.

  • Krok 4

    2/3 kremu wyłożóż na brzoskwinie, przykryj blatem ciasta i cienko rozsmaruj pozostałą część kremu. Następnie posyp wiórkami czekolady. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej