Kostka chałwowa z brzoskwiniami
Mam dziś dla Was przepis na pyszne, rodzinne ciasto - kostkę chałwową z brzoskwiniami.🍑🍑 Delikatny czekoladowy biszkopt, krem chałwowy i galaretka z brzoskwiniami składają się na słodką, ale nieprzesłodzoną całość. Polecam na rodzinne uroczystości, przyjęcia ze znajomymi i wiele innych okazji! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt na kostkę chałwową z brzoskwiniami:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno prostokątnej formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj do nich cukier razem z cukrem wanilinowym, cały czas ubijając.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno żółtka, dalej ubijaj. Na koniec dodaj w 2 - 3 turach przesiane suche składniki. Zmiksuj na najniższych obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników.
-
Krok 5
Masę wylej do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i ostrym nożem odetnij brzegi ciasta od formy. Odstaw do wystudzenia.
Galaretka z brzoskwiniami:
-
Krok 6
Galaretki wsyp do gorącej wody, wymieszaj dokładnie do ich rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w niedużą kostkę.
-
Krok 8
Pokrojone brzoskwinie przesyp do wystudzonej galaretki i wstaw na krótko do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie nabierać żelowej konsystencji.
-
Krok 9
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Jeden ułóż na dnie formy, w której był pieczony. Wyłóż równomiernie galaretkę z brzoskwiniami i wstaw na około 1 godzinę do lodówki do stężenia.
Krem chałwowy:
-
Krok 10
Zimne mleko umieść w wysokim naczyniu, dodaj oba kremy śmietankowe i całość miksuj przez około 2 minuty na najwyższych obrotach.
-
Może się przydać
Krem do tortów i ciast od Dr. Oetkera o smaku śmietankowym w proszku w prosty sposób pozwala na przygotowanie stabilnego kremu z mleka. Nadaje mu przy tym pysznego, śmietankowego aromatu!
-
Krok 11
Następnie miękkie masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj stopniowo do kremu. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
-
Krok 12
Na koniec dodaj drobno pokruszoną chałwę i zmiksuj delikatnie na najniższych obrotach miksera.
-
Krok 13
2/3 kremu wyłóż na brzoskwinie, przykryj drugim blatem ciasta i cienko rozsmaruj pozostałą część kremu. Następnie krem posyp wiórkami czekolady. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kostka-chalwowa-z-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze