Kostka chałwowa z brzoskwiniami


Kostka chałwowa. Mam dziś dla Was przepis na pyszne, rodzinne ciasto. Delikatny biszkopt, krem chałwowy i brzoskwinie składają się na słodką, ale nieprzesłodzoną całość. Polecam na rodzinne uroczystości, przyjęcia ze znajomymi i wiele innych okazji. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno prostokątnej formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj do nich cukier razem z cukrem wanilinowym.
-
Krok 4
Następnie dodawaj kolejno żółtka. Na koniec dodaj stopniowo w 2-3 turach przesiane suche składniki. Zmiksuj na najniższych obrotach miksera tylko do momentu połączenia się składników.
-
Krok 5
Masę wylej do formy i wyrównaj. Całość wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i ostrym nożem odetnij brzegi ciasta od formy. Odstaw do wystudzenia.
Galaretka z brzoskwiniami
-
Krok 6
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie do ich rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w niedużą kostkę.
-
Krok 8
Pokrojone brzoskwinie do wystudzonej galaretki i wstaw na krótko do lodówki, aż galaretka zacznie nabierać żelowej konsystencji.
-
Krok 9
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Jeden ułóż na dnie formy, w której był pieczony. Wyłóż równomiernie galaretkę z brzoskwiniami i wstaw na około 1 godzinę do lodówki do stężenia.
Krem chałwowy
-
Krok 10
Zimne mleko umieść w wysokim naczyniu, dodaj oba kremy śmietankowe i całość miksuj przez około 2 minuty na najwyższych obrotach.
-
Krok 11
Następnie miękkie masło utrzyj na puszystą masę i dodaj ją do kremu. Całość miksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
-
Krok 12
Na koniec dodaj drobno pokruszoną chałwę i zmiksuj delikatnie na najniższych obrotach miksera.
-
Krok 13
2/3 kremu wyłożóż na brzoskwinie, przykryj blatem ciasta i cienko rozsmaruj pozostałą część kremu. Następnie posyp wiórkami czekolady. Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze