1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Kostka malinowa

Kostka malinowa

kostka malinowa czyli puszysty biszkopt nasączony ponczem cytrynowym, z warstwą galaretki malinowej z malinami oraz warstwą bitej śmietanki, posypane startą białą czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
kostka malinowa czyli puszysty biszkopt nasączony ponczem cytrynowym, z warstwą galaretki malinowej z malinami oraz warstwą bitej śmietanki, posypane startą białą czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W malinowej kostce🍓 każdy znajdzie coś dla siebie. Delikatny, nasączony cytrynowym ponczem biszkopt, kwaskowate maliny z galaretką i oczywiście słodka bita śmietana posypana białą czekoladą. W zależności od liczby gości ciasto możesz pokroić na mniejsze lub większe kostki. Kolejne idealne ciasto na lato! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt na kostkę malinową:

  • Krok 1

    Blachę o wymiarach 30 x 25 cm posmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. 

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Black Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dodawaj do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. Po upieczeniu wystudź.

Galaretka z malinami:

  • Krok 4

    Galaretki malinowe rozpuść w 1 litrze wrzątku, odstaw do ostudzenia.

  • Krok 5

    Z wystudzonego ciasta zetnij skórkę z wierzchu, po czym nasącz ciasto ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.

  • Krok 6

    Na wierzchu ułóż maliny (gęsto, jedna obok drugiej) i załóż metalową obręcz. Tężejącą galaretką zalej maliny i odstaw do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:

  • Krok 7

    Śmietankę lekko ubij. Następnie dodaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubijaj dalej na sztywną konsystencję. 

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

  • Krok 8

    Bitą śmietanę wyłóż równomiernie na galaretce, wierzch posyp startą białą czekoladą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/kostka-malinowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej