Ciasta z owocami

Kostka malinowa

biszkopt z malinami, galaretką, bitą śmietaną i białą czekoladą

Kostka malinowa

  • 02:00
  • 16
  • Średni
02:00
16
Średni

W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Delikatny, nasączony biszkopt, kwaskowe owoce z galaretką i oczywiście słodka śmietana posypana białą czekoladą. W zależności od liczby gości możecie je kroić na mniejsze lub większe kostki. Kolejne idealnie ciasto na lato. :-)

Składniki

Biszkopt:
  • masło i wiórki kokosowe do wysmarowania i posypania blachy
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz:
  • 150 ml wody
  • Sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżki cukru
Galaretka z malinami:
  • 3 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 1 litr wrzątku
  • 600-700 g malin
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g białej czekolady
Wskazówki

Biszkopt

Krok 1

Blachę o wymiarach 30 x 25 cm posmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzej do temperatury180°C. 

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Krok 3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dodawaj do masy, miksując na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, po upieczeniu wystudź.

Galaretka z malinami

Krok 4

Galaretki malinowe rozpuść w 1 litrze wrzątku, odstaw do ostudzenia.

Krok 5

 Z wystudzonego ciasta zetnij skórkę z wierzchu, po czym nasącz ciasto ponczem z wody, soku z cytryny i cukru.

Krok 6

Na wierzchu ułóż maliny (gęsto, jedna obok drugiej) i załóż metalową obręcz. Tężejącą galaretką zalej maliny i odstaw do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa

Krok 7

Śmietankę lekko ubij. Następnie dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij na sztywną konsystencję. 

Krok 8

Bitą śmietanę wyłóż równomiernie na galaretce, wierzch posyp startą białą czekoladą.

Składniki
Biszkopt:
  • masło i wiórki kokosowe do wysmarowania i posypania blachy
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Poncz:
  • 150 ml wody
  • Sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżki cukru
Galaretka z malinami:
  • 3 Galaretki malinowe Dr. Oetkera
  • 1 litr wrzątku
  • 600-700 g malin
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 g białej czekolady
Ciasta z owocami ->

Przepisy z kategorii Ciasta z owocami

Wszystkiego słodkiego
00:50
12
Średni
Babeczki z jagodami
Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni
Charlotte z malinami