1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Kostka malinowa

Kostka malinowa

biszkopt z malinami, galaretką, bitą śmietaną i białą czekoladą
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W tym cieście każdy znajdzie coś dla siebie. Delikatny, nasączony biszkopt, kwaskowe owoce z galaretką i oczywiście słodka śmietana posypana białą czekoladą. W zależności od liczby gości możecie je kroić na mniejsze lub większe kostki. Kolejne idealnie ciasto na lato. :-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Blachę o wymiarach 30 x 25 cm posmaruj masłem i posyp wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzej do temperatury180°C. 

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

  • Krok 3

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dodawaj do masy, miksując na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut, po upieczeniu wystudź.

Galaretka z malinami

  • Krok 4

    Galaretki malinowe rozpuść w 1 litrze wrzątku, odstaw do ostudzenia.

  • Krok 5

     Z wystudzonego ciasta zetnij skórkę z wierzchu, po czym nasącz ciasto ponczem z wody, soku z cytryny i cukru.

  • Krok 6

    Na wierzchu ułóż maliny (gęsto, jedna obok drugiej) i załóż metalową obręcz. Tężejącą galaretką zalej maliny i odstaw do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa

  • Krok 7

    Śmietankę lekko ubij. Następnie dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i ubij na sztywną konsystencję. 

  • Krok 8

    Bitą śmietanę wyłóż równomiernie na galaretce, wierzch posyp startą białą czekoladą.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej