1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

wiśniowa fantazja, makowy biszkopt, krem, galaretka z wiśniami i polewa z czekolady
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.93/5 14 ocen

Wiśniowa fantazja. Jeżeli lubisz smak wiśni, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do tego pyszny krem i makowy biszkopt – to wyjątkowe trio. Wszystko oblane czekoladową polewą. U mnie nie brakowało chętnych na kawałek tego ciasta. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę o wymiarach 25 x 35 cm.

    Forma do pieczenia wyłożona papierem
  • Krok 2

     Białka oddziel od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli. W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z olejem i wodą.

     

    w misce ubite białka obok żółtka wymieszane z olejem
  • Krok 3

    Do prawie ubitych białek, miksując, dodawaj porcjami cukier, następnie żółtka. Na końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.

    w misce masa biszkoptowa z makiem
  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piecz 35 minut.

     

    w blaszce nieupieczone ciasto biszkoptowe z makiem

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    Mleko przelej do garnka, zagotuj i odstaw.

    na kuchence turystycznej ganek z mlekiem
  • Krok 6

    Żółtka i cukier utrzyj do uzyskania jasnego kremu.

    w miskach utarte z cukrem żółtka obok mąka pszenna oraz kukurydziana w miseczkach
  • Krok 7

    Ciągle ucierając stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj.

    w misce krem budyniowy z mikserem obok garnek z mlekiem
  • Krok 8

    Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do schłodzenia.

    w misce przykryty filią spożywczą budyń
  • Krok 9

    Wystudzony budyń zmiksuj, dodając stopniowo miękkie masło.

    w misce krem budyniowy z masłem oraz mikser ręczny

Galaretka wiśniowa:

  • Krok 10

    Wiśnie przecedź. Otrzymany sok przelej do naczynia z miarką i dolej wodę, tak by łącznie uzyskać 750 ml. Całość przelej do garnka i zagotuj.

    na blacie cedzak z drylowanymi wiśniami obok szklane naczynie z sokiem wiśniowym
  • Krok 11

    Odstaw z palnika i wsyp galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.

    na kuchence zagotowany kompot z wiśni i galaretki wiśniowe dr. Oetkera

Przełożenie:

  • Krok 12

    Wystudzony biszkopt przetnij na pół. Na dolny spód wyłóż krem budyniowy, następnie tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykryj drugą częścią biszkoptu.

    w blaszce upieczony biszkopt z makiem
  • Krok 13

    Czekoladę z masłem umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Płynną masę przelej na wierzch ciasta i udekoruj startą na tarce czekoladą. Ciasto wstaw na noc do lodówki.

    w prostokątnej blaszce ciasto z polewą czekoladową i miseczka z tartą czekoladą

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej