Ciasta przekładane

Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

  • 04:00
  • 24
  • Średni
04:00
24
Średni

Wiśniowa fantazja. Jeżeli lubisz smak wiśni, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do tego pyszny krem i makowy biszkopt – to wyjątkowe trio. Wszystko oblane czekoladową polewą. U mnie nie brakowało chętnych na kawałek tego ciasta. Polecam!

Składniki

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1/2 szklanki maku
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
Galaretka wiśniowa:
  • 2 słoiki drylowanych wiśni po 720 ml
  • sok z kompotu + woda - by łącznie uzyskać 750 ml
  • 2 Galaretki wiśniowe Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
Składniki
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1/2 szklanki maku
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
Galaretka wiśniowa:
  • 2 słoiki drylowanych wiśni po 720 ml
  • sok z kompotu + woda - by łącznie uzyskać 750 ml
  • 2 Galaretki wiśniowe Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Wszystkiego słodkiego
12:00
24
Średni
Kora orzechowa
Dr. Oetker poleca
02:00
24
Średni
Malinowa Fantazja