Wiśniowa fantazja


Wiśniowa fantazja. Jeżeli lubisz smak wiśni, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do tego pyszny krem i makowy biszkopt – to wyjątkowe trio. Wszystko oblane czekoladową polewą. U mnie nie brakowało chętnych na kawałek tego ciasta. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę o wymiarach 25 x 35 cm.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli. W drugiej miseczce wymieszaj żółtka z olejem i wodą.
-
Krok 3
Do prawie ubitych białek, miksując, dodawaj porcjami cukier, następnie żółtka. Na końcu dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką.
-
Krok 4
Ciasto przelej do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piecz 35 minut.
Krem budyniowy:
-
Krok 5
Mleko przelej do garnka, zagotuj i odstaw.
-
Krok 6
Żółtka i cukier utrzyj do uzyskania jasnego kremu.
-
Krok 7
Ciągle ucierając stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj.
-
Krok 8
Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do schłodzenia.
-
Krok 9
Wystudzony budyń zmiksuj, dodając stopniowo miękkie masło.
Galaretka wiśniowa:
-
Krok 10
Wiśnie przecedź. Otrzymany sok przelej do naczynia z miarką i dolej wodę, tak by łącznie uzyskać 750 ml. Całość przelej do garnka i zagotuj.
-
Krok 11
Odstaw z palnika i wsyp galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodaj wiśnie i odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
Przełożenie:
-
Krok 12
Wystudzony biszkopt przetnij na pół. Na dolny spód wyłóż krem budyniowy, następnie tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykryj drugą częścią biszkoptu.
-
Krok 13
Czekoladę z masłem umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Płynną masę przelej na wierzch ciasta i udekoruj startą na tarce czekoladą. Ciasto wstaw na noc do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze