1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto w kropki

Ciasto w kropki

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiamy pomysł na ciasto z nadziewanymi dziurkami, które można przygotować również w wersjji czekoladowo-jesiennej. Ciasto z galaretowymi kropkami jest bardzo puszyste i delikatne, idealnie nadaje się dla małych gości. Podane proporcje są na jedną blachę 25 x 35 cm.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Ubiłam na sztywno białka z dodatkiem soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodawałam stopniowo małymi partiami cukier z cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Do ubitej z cukrem piany dodałam żółtka i wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Następnie cienką strużką wlewałam olej, nie przerywając miksowania. Na koniec zmniejszyłam obroty miksera do najniższych, dodałam stopniowo mąki z proszkiem (w 2-3 turach) i delikatnie wymieszałam na jednolitą masę.

  • Krok 4

    Gotową masę przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika do przestudzenia.

Krem:

  • Krok 1

    Czas na przygotowanie kremu. Połowę z 500 ml mleka odlej do garnka i zagotuj, a w pozostałej połowie rozprowadź zawartość opakowania z kremem budyniowym. Gdy mleko zacznie się gotować przelej do niego przygotowaną mieszankę. Trzymając garnek na średniej mocy palnika doprowadź do zgęstnienia kremu, nieustannie go mieszając, żeby go nie przypalić. Kiedy krem zgęstnieje, przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała jego powierzchni i odstaw do wystudzenia. Jeżeli chcesz przygotować krem wcześniej, np. poprzedniego dnia, należy go przechowywać w lodówce.

  • Krok 2

    Kiedy krem budyniowy będzie już schłodzony, utrzyj mikserem miękkie masło na jasną, puszystą masę, potem zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj budyń, aby całość wymieszała się na gładki krem.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Dwie galaretki rozprowadź w gorącej wodzie. Pamiętaj, że w tym przepisie używamy tylko połowy gorącej wody, jaka jest zalecana na opakowaniu.

  • Krok 2

    Przekrój poziomo wystudzony biszkopt na dwa blaty. W górnym blacie wytnij otwory - można użyć do tego wykrawaczki do ciastek albo małego kieliszka. Dolny blat nasącz ponczem, potem posmaruj dżemem, a na niego wyłóż około 3/4 kremu i równomiernie rozprowadź.

  • Krok 3

    Resztą kremu posmaruj górny biszkopt (ten z otworami) i oprósz wiórkami kokosowymi. Następnie przełóż go na krem za pomocą płaskiej podkładki i dociśnij.

  • Krok 4

    Otwory w cieście wypełnij wystudzoną i tężejącą galaretką, która powinna mieć w tym momencie konsystencję żelu. Użyj do tego małej łyżeczki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej