1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Kostka czarny las

Kostka czarny las

kostka czarny las wszystkiego s艂odkiego
kostka czarny las wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyka, któr膮 znajdziesz chyba w ka偶dej cukierni, czyli kostka czarny las. A gdyby tak przygotowa膰 to pyszne ciasto w domu? Z moim przepisem krok po kroku wszystko jest mo偶liwe!

Puszysty, ciemny biszkopt prze艂o偶ony galaretk膮 z mnóstwem owoców le艣nych, z dodatkiem kremu kakaowego i 艣mietankowego. Proste, idealnie skomponowane smaki zachwyc膮 ka偶dego, kto lubi klasyczne przek艂ada艅ce. 

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, M膮ka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt

  • Krok 1

    Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek, przelej do misy.

    w misie bia艂ka obok m膮ka polka i miseczki z cukrem
  • Krok 2

    Bia艂ka ubij z cukrem, 偶ó艂tka wymieszaj z olejem.

    w robocie bosch ubite bia艂ka z cukrem na bia艂膮 pian臋
  • Krok 3

    Przesiej m膮k臋 do miski, wymieszaj j膮 z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych bia艂ek dodaj 偶ó艂tka z olejem, miksuj膮c na wolnych obrotach.

    w robocie ubijany biszkopt
  • Krok 4

    Na ko艅cu wmiksuj krótko suche sk艂adniki.

    ubijany biszkopt do ciasta czarny las
  • Krok 5

    Dno formy o wymiarach 38 x 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.  Piekarnik nastaw na 170°C.

    w du偶ej blaszce kakaowy nieupieczony biszkopt
  • Krok 6

    Piecz w rozgrzanym piekarniku oko艂o 25 minut, do suchego patyczka.

    Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.

    w formie upieczony kakaowy biszkopt
  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na blaty. Dolny prze艂ó偶 na spód foremki na nowo wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

    przekrojony biszkopt kakaowy w prostok膮tnej formie

Warstwa z owocami

  • Krok 8

    Galaretki rozpu艣膰 we wrz膮tku.

    galaretki malinowe dr. oetkerarozpuszczone w misce
  • Krok 9

    Dodaj mieszank臋 owoców le艣nych, mog膮 by膰 zamro偶one (je艣li dodasz zamro偶one, galaretka bardzo szybko st臋偶eje).

    T臋偶ej膮c膮 galaretk臋 wy艂ó偶 na biszkopt. Odstaw do lodówki.

    w misce galaretka obok owoce do ciasta czarny las

Przek艂adanie ciasta

  • Krok 10

    艢mietank臋 ubij z cukrem pudrem i kakao. 

    ciasto kostka czarny las przek艂adane kremem czekoladowym
  • Krok 11

    Wy艂ó偶 na warstw臋 owocow膮.

    warstwa kremu czekoladowego w prostok膮tnej formie
  • Krok 12

    Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nas膮cz p臋dzelkiem odrobin膮 艣mietanki (odlej oko艂o 50 ml przed ubiciem kremu). 

    nas膮czony biszkopt kakaowy
  • Krok 13

    艢mietank臋 ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanili膮 na sztywny krem.

    w robocie 艣mietanka do ubijania z cukrem z wanili膮 dr.oetkera
  • Krok 14

    Wy艂ó偶 na wierzch ciasta.

    Przed podaniem posyp posypk膮.

    du偶a forma ciasta kostka czarny las
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Efektowana i 艂atwa w u偶yciu! 馃崼 Wypr贸buj i w prosty i szybki spos贸b udekoruj sw贸j wypiek.

    Mo偶e si臋 przyda膰
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/kostka-czarny-las

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej