1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Pani Walewska bez pieczenia

Pani Walewska bez pieczenia

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pani Walewska to bardzo znane i lubiane ciasto, które w klasycznym przepisie jest dość pracochłonne. Dla ułatwienia przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ciasto jest idealnie kremowe, aksamitne i delikatne :) Przygotowałam je na herbatnikach, które wilgotnieją od kremu - dlatego ciasto należy przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto jest eleganckie i naprawdę pięknie wygląda. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem budyniowy:

  • Krok 1

    W 200 ml mleka rozmieszaj budyń. Resztę mleka przelej do garnka dodaj cukier i zagotuj.

  • Krok 2

    Do gotującego sie mleka dodaj wczesniej rozrobiony budyń, wymieszaj i gotuj aż do zgęstnienia budyniu. Zdejmij z palnika, dodaj kawałki masła, wymmieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.

Przełożenie:

  • Krok 3

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników i posmaruj je połową porcji dżemu. Na dżem rozłóż czarne porzeczki.

  • Krok 4

    Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przestudzonego kremu budyniowego. Ułóż drugą warstwę herbatników, rozsmaruj drugą połowę dżemu i krem (odłóż 3 łyżki kremu na wierzch) .

     

  • Krok 5

    Ułóż trzecią warstwę herbatników, rozłóż na niej odłożoną porcję kremu.

  • Krok 6

    Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.

  • Krok 7

    Następnego dnia podpraż na suchej patelni płatki migdałów, odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Na schłodzone ciasto pokrusz beziki i posyp uprażone płatki migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej