Pani Walewska bez pieczenia

Pani Walewska to bardzo znane i lubiane ciasto, które w klasycznym przepisie jest dość pracochłonne. Dla ułatwienia przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ciasto jest idealnie kremowe, aksamitne i delikatne :) Przygotowałam je na herbatnikach, które wilgotnieją od kremu - dlatego ciasto należy przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto jest eleganckie i naprawdę pięknie wygląda. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem budyniowy:
-
Krok 1
W 200 ml mleka rozmieszaj budyń. Resztę mleka przelej do garnka dodaj cukier i zagotuj.
-
Krok 2
Do gotującego sie mleka dodaj wczesniej rozrobiony budyń, wymieszaj i gotuj aż do zgęstnienia budyniu. Zdejmij z palnika, dodaj kawałki masła, wymmieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 3
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników i posmaruj je połową porcji dżemu. Na dżem rozłóż czarne porzeczki.
-
Krok 4
Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przestudzonego kremu budyniowego. Ułóż drugą warstwę herbatników, rozsmaruj drugą połowę dżemu i krem (odłóż 3 łyżki kremu na wierzch) .
-
Krok 5
Ułóż trzecią warstwę herbatników, rozłóż na niej odłożoną porcję kremu.
-
Krok 6
Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
-
Krok 7
Następnego dnia podpraż na suchej patelni płatki migdałów, odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Na schłodzone ciasto pokrusz beziki i posyp uprażone płatki migdałów.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze