Pani Walewska (Ciasto pychotka) bez pieczenia
Pani Walewska to bardzo znane i lubiane ciasto, które w klasycznym przepisie jest dość pracochłonne. Dla ułatwienia przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ciasto jest idealnie kremowe, aksamitne i delikatne. 😃 Przygotowałam je na herbatnikach, które wilgotnieją od kremu - dlatego ciasto należy przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto jest eleganckie i naprawdę pięknie wygląda. Polecam! ❤️
Zobacz również nasze wskazówki i porady, co zrobić, żeby krem budyniowy zawsze się udał!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem budyniowy:
-
Krok 1
W 200 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj.
-
Krok 2
Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony budyń, wymieszaj i gotuj, aż do zgęstnienia. Zdejmij z palnika, dodaj kawałki masła, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 3
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników i posmaruj je połową dżemu. Na dżem rozłóż czarne porzeczki.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 4
Na warstwę z dżemem wyłóż połowę przestudzonego kremu budyniowego. Ułóż drugą warstwę herbatników, rozsmaruj drugą połowę dżemu i resztę kremu (odłóż 3 łyżki kremu na wierzch).
-
Krok 5
Ułóż trzecią warstwę herbatników, rozłóż na niej odłożoną porcję kremu.
-
Krok 6
Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
-
Może się przydać
Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.
-
Krok 7
Następnego dnia podpraż na suchej patelni płatki migdałów i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Na schłodzone ciasto pokrusz beziki i posyp uprażone płatki migdałów Bakal. Pani Walewska bez pieczenia jest gotowa!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/pani-walewska-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze