Ciasteczka

Ciasteczka kleikowe

Ciasteczka kleikowe

  • 00:30
  • 20
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
20
Łatwy

Kiedy po raz pierwszy przygotowałam te ciasteczka, usłyszałam, że w smaku przypominają kokosanki. Smak kokosa i masła jest lekko wyczuwalny, a kleik sprawia, że po upieczeniu są delikatne, ale również chrupiące. Ciasteczka możecie przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku.

Składniki

Ciasteczka:
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego 170 g
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 30 g wiórek kokosowych (3 łyżki)
Dodatkowo:
  • 300 g żurawiny w słoiku lub innej konfitury
Wskazówki

Ciasteczka:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaj kolejno jajka, cały czas miksując. 

Krok 2

Kleik wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i wmiksuj do masy. 

Krok 3

Ciasto nabieraj łyżką. Uformuj kulkę, lekko spłaszcz, po czym palcem zrób wgłębienie, które wypełnij żurawiną. 

Krok 4

Ciasteczka ułóż na blaszce zachowując odstępy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Składniki
Ciasteczka:
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego 170 g
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 30 g wiórek kokosowych (3 łyżki)
Dodatkowo:
  • 300 g żurawiny w słoiku lub innej konfitury
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
01:00
40
Łatwy
Amaretti
Wszystkiego słodkiego
01:00
40
Łatwy
Ciasteczka imbirowe
Wszystkiego słodkiego
00:25
8
Łatwy
Amarantuski