1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka kleikowe

Ciasteczka kleikowe

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Kiedy po raz pierwszy przygotowałam te ciasteczka, usłyszałam, że w smaku przypominają kokosanki. Smak kokosa 🥥 i masła 🧈jest lekko wyczuwalny, a kleik sprawia, że po upieczeniu są delikatne, ale również chrupiące. Ciasteczka kleikowe możecie przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczek kleikowych:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaj kolejno jajka, cały czas miksując. 

  • Krok 2

    Kleik wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i wmiksuj do masy. 

  • Krok 3

    Ciasto nabieraj łyżką. Uformuj kulkę, lekko spłaszcz, po czym palcem zrób wgłębienie, które wypełnij żurawiną. 

  • Krok 4

    Ciasteczka ułóż na blaszce zachowując odstępy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

  • Magda poleca

    Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!

    Magda poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-kleikowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej