Ciasteczka kleikowe
Kiedy po raz pierwszy przygotowałam te ciasteczka, usłyszałam, że w smaku przypominają kokosanki. Smak kokosa 🥥 i masła 🧈jest lekko wyczuwalny, a kleik sprawia, że po upieczeniu są delikatne, ale również chrupiące. Ciasteczka kleikowe możecie przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasteczek kleikowych:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaj kolejno jajka, cały czas miksując.
-
Krok 2
Kleik wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i wmiksuj do masy.
-
Krok 3
Ciasto nabieraj łyżką. Uformuj kulkę, lekko spłaszcz, po czym palcem zrób wgłębienie, które wypełnij żurawiną.
-
Krok 4
Ciasteczka ułóż na blaszce zachowując odstępy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
-
Magda poleca
Blacha wentylowana do pieczenia marki Wilton wykonana została w systemie Recipe Right Air, dzięki któremu ciepło równomiernie rozprowadza się po blaszce. Powłoka adhezyjna sprawia, że pod wypieki nie trzeba wykładać papieru do pieczenia, a to wszystko bez przywierania. Z blachą wentylowaną Wilton pieczenie ciasteczek jest bajecznie proste!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-kleikowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze