1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka kleikowe

Ciasteczka kleikowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kiedy po raz pierwszy przygotowałam te ciasteczka, usłyszałam, że w smaku przypominają kokosanki. Smak kokosa i masła jest lekko wyczuwalny, a kleik sprawia, że po upieczeniu są delikatne, ale również chrupiące. Ciasteczka możecie przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaj kolejno jajka, cały czas miksując. 

  • Krok 2

    Kleik wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i wmiksuj do masy. 

  • Krok 3

    Ciasto nabieraj łyżką. Uformuj kulkę, lekko spłaszcz, po czym palcem zrób wgłębienie, które wypełnij żurawiną. 

  • Krok 4

    Ciasteczka ułóż na blaszce zachowując odstępy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej