Ciasteczka kleikowe

Kiedy po raz pierwszy przygotowałam te ciasteczka, usłyszałam, że w smaku przypominają kokosanki. Smak kokosa i masła jest lekko wyczuwalny, a kleik sprawia, że po upieczeniu są delikatne, ale również chrupiące. Ciasteczka możecie przechowywać do kilku dni w szczelnym pojemniku.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasteczka:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodaj kolejno jajka, cały czas miksując.
-
Krok 2
Kleik wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i wmiksuj do masy.
-
Krok 3
Ciasto nabieraj łyżką. Uformuj kulkę, lekko spłaszcz, po czym palcem zrób wgłębienie, które wypełnij żurawiną.
-
Krok 4
Ciasteczka ułóż na blaszce zachowując odstępy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze