Ciasteczka

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

  • 01:35
  • 12
  • Średni
01:35
12
Średni

Czekoladowe ciasteczka ze słonym karmelem..., któż nie lubi takiej fuzji smaków? Połączenie czekolady i słonego karmelu z pewnością zachwyci Twoich gości, a smak ciasteczek na długo pozostanie w ich pamięci. 

 

 

Składniki

Ciastka:
  • 150 g mąki
  • 1/3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 1/3 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetker
  • 3 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • 1 jajko
Słony karmel:
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 40 g masła
  • 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płatków soli morskiej
Wskazówki

Ciastka:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 160˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodaj kakao i sól, wymieszaj.

Krok 3

Masło ubijaj z brązowym cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Dodaj jajko, zwiększ obroty miksera i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - aż masa będzie jasna i gładka. Dodaj suche składniki i krótko miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.

Krok 4

Piecz przez 13-15 minut, aż brzegi ciastek będą twarde, a środek miękki. Przez 10 minut studź na blasze, potem przełóż na kratkę do studzenia. Upiecz drugą partię ciastek.

Słony karmel:

Krok 5

Wsyp cukier do rondelka i wlej 5 łyżek wody. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsać rondlem) aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól i wymieszaj.Gotuj jeszcze przez 3 minuty, zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia na 15 minut.

Krok 6

Posmaruj wystudzone ciastka karmelem. Posyp płatkami soli morskiej i podawaj.

Składniki
Ciastka:
  • 150 g mąki
  • 1/3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 1/3 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetker
  • 3 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetker
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • 1 jajko
Słony karmel:
  • 120 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 40 g masła
  • 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płatków soli morskiej
Może się przydać
Zobacz więcej
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka