1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe ciasteczka ze słonym karmelem..., któż nie lubi takiej fuzji smaków? Połączenie czekolady i słonego karmelu z pewnością zachwyci Twoich gości, a smak ciasteczek na długo pozostanie w ich pamięci. 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciastka:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 160˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodaj kakao i sól, wymieszaj.

  • Krok 1

    Masło ubijaj z brązowym cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Dodaj jajko, zwiększ obroty miksera i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - aż masa będzie jasna i gładka. Dodaj suche składniki i krótko miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.

  • Krok 1

    Piecz przez 13-15 minut, aż brzegi ciastek będą twarde, a środek miękki. Przez 10 minut studź na blasze, potem przełóż na kratkę do studzenia. Upiecz drugą partię ciastek.

Słony karmel:

  • Krok 1

    Wsyp cukier do rondelka i wlej 5 łyżek wody. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsać rondlem) aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól i wymieszaj.Gotuj jeszcze przez 3 minuty, zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia na 15 minut.

  • Krok 1

    Posmaruj wystudzone ciastka karmelem. Posyp płatkami soli morskiej i podawaj.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej