1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem

Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem
Czekoladowe ciastka ze słonym karmelem
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Czekoladowe ciasteczka ze słonym karmelem... fuzja smaków, które trafią w serca i podniebienia każdego łasucha! Połączenie czekolady 🍫 i słonego karmelu z pewnością zachwyci Twoich gości, a smak ciasteczek na długo pozostanie w ich pamięci 🍪🍪🍪

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciastek czekoladowych z karmelem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 160˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodaj kakao i sól, wymieszaj.

  • Może się przydać

    Produkt, który zawsze warto mieć w zapasach kuchennej szafki. Niespodziewani gości, nieoczekiwana chęć na coś słodkiego? Proszek do pieczenia to nieodłączny element wypieków, który sprawi, że Twoje ciasta wspaniale wyrosną.

  • Krok 3

    Masło ubijaj z brązowym cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Dodaj jajko, zwiększ obroty miksera i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - aż masa będzie jasna i gładka. Dodaj suche składniki i krótko miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.

  • Krok 4

    Piecz przez 13-15 minut, aż brzegi ciastek będą twarde, a środek miękki. Przez 10 minut studź na blasze, potem przełóż na kratkę do studzenia. Upiecz drugą partię ciastek.

Przepis na słony karmel:

  • Krok 5

    Wsyp cukier do rondelka i wlej 5 łyżek wody. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsać rondlem) aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól i wymieszaj.Gotuj jeszcze przez 3 minuty, zdejmij z ognia. Odstaw do przestudzenia na 15 minut.

  • Krok 6

    Posmaruj wystudzone ciastka czekoladowe karmelem. Posyp płatkami soli morskiej i podawaj.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/czekoladowe-ciastka-ze-slonym-karmelem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej