1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Francuskie kwadraty waniliowe z owocami

Francuskie kwadraty waniliowe z owocami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Poniżej przepis z wykorzystaniem przepysznego ciasta francuskiego. W połączeniu z delikatnym budyniem i słodko–kwaśnymi owocami, powstały prawdziwe delicje.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, przemieszaj, postaw na palniku i zagotuj. W międzyczasie dokładnie wymieszaj zawartość opakowania budyniu waniliowego ze śmietanką. 

  • Krok 2

    Gdy mleko się zagotuje, na chwilę zdejmij rondelek z ognia, dodaj proszek budyniowy ze śmietaną, wymieszaj i ponownie postaw na palniku. Całość gotuj do zgęstnienia masy budyniowej, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gotowy budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni, a następnie odstaw do wystygnięcia.

  • Krok 3

    Kiedy budyń jest już chłodny, umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne (nie obieraj ze skórki) i pokrój na plasterki grubości około 5-7 mm.

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Jeśli ciasto francuskie wcześniej przechowywaliście w zamrażalniku, musicie wyjąć je znacznie wcześniej, żeby się rozmroziło. Ciasto minimalnie rozwałkuj i potnij na kwadraty.

  • Krok 5

    Każdy kwadrat złóż po skosie w trójkąt, ale nie dociskaj, ponieważ za chwilę trzeba je będzie rozłożyć. Dwa boki trójkąta po obu stronach zagięcia natnij równolegle do krawędzi, ale nie do końca.

  • Krok 6

    Rozłóż kwadrat i nacięte „marginesy” ciasta przełóż naprzeciwlegle, tworząc rodzaj ozdobnej ramki wokół kwadratu. 

     

  • Krok 7

    Kwadraty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Następnie na każdy kwadrat wyłóż budyń (około 1,5-2 łyżki, w zależności od wielkości łyżki), a na wierzchu w masę wciśnij plasterki jabłka. Natychmiast wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut, aż do zrumienienia ciasta.

  • Krok 8

    Kwadraty piecz w dwóch turach, ponieważ na blasze swobodnie mieści się 6 sztuk. Kiedy wszystkie kwadraty wystygną, oprósz je cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej