Domowe omleciki
                
    Omleciki to urocze, drobne słodycze, które zazwyczaj kupujemy w cukierniach. A czy wiesz, że bardzo prosto można przygotować je w domu? :) Tu znajdziesz przepis na delikatny biszkopcik z dużą ilością śmietankowej masy i owocową niespodzianką w środku. Polecam! 😍
Polecamy również przepisy na ciasta i ciasteczka dla dzieci😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Średni
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Przygotowanie omlecików biszkoptowych:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę.
 - 
    
    
    
    
Krok 3
Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Masa z żółtek będzie gęsta, ale nie martw się – piana z białek ją rozrzedzi i ostatecznie powstanie delikatna puszysta masa. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, a delikatnie obracać masę szpatułką, żeby piana równomiernie się rozprowadziła w masie.
 - 
    
        
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta w blaszce.
                - 
    
    
    
    
Krok 4
Kiedy masa miała jednolitą konsystencję, przełóż ją do woreczka, odetnij koniec i wyciskaj na blachę owalne kształty długości około 8-10 cm (mi wyszło 20 sztuk).
 - 
    
    
    
    
Krok 5
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut, aż biszkopciki będą lekko złote. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 6
Omleciki odczep od papieru, a następnie parami owijaj w ten sam papier, na którym wcześniej były pieczone. Odłóż na około 10-15 minut do całkowitego ostygnięcia (nie zwijaj ich w rulon, omleciki mają leżeć płasko). Zawinięcie w papier powoduje, że biszkopciki nie będą suche i sztywne, co ułatwi zginanie ich w pół.
 
Nadzienie:
- 
    
    
    
    
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i zmiksuj na puszysty krem.
 - 
    
    
    
    
Krok 8
Gotową masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Każdy biszkopcik, trzymając w dłoni, zginaj w pół, niewielką łyżeczką nakładaj do środka dżem porzeczkowy. Następnie dookoła wyciskaj śmietankową masę.
 - 
    
        
Ozdobne tylki - Wilton
Szeroki wybór ozdobnych tylek marki Wilton znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
                - 
    
    
    
    
Krok 9
Na koniec oprósz omleciki cukrem pudrem.
 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/domowe-omleciki | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
                
                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze