1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Domowe omleciki

Domowe omleciki

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Omleciki to urocze, drobne słodycze, które zazwyczaj kupujemy w cukierniach. A czy wiesz, że bardzo prosto można przygotować je w domu? :) Tu znajdziesz przepis na delikatny biszkopcik z dużą ilością śmietankowej masy i owocową niespodzianką w środku. Polecam:)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopciki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę.

  • Krok 3

    Następnie dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Masa z żółtek będzie gęsta, ale nie martw się – piana z białek ją rozrzedzi i ostatecznie powstanie delikatna puszysta masa. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, a delikatnie obracać masę szpatułką, żeby piana równomiernie się rozprowadziła w masie.

  • Krok 4

    Kiedy masa miała jednolitą konsystencję, przełóż ją do woreczka, odetnij koniec i wyciskaj na blachę owalne kształty długości około 8-10 cm (mi wyszło 20 sztuk).

  • Krok 5

    Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut, aż biszkopciki będą lekko złote. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 6

    Odczep je od papieru, a następnie parami owijaj biszkopciki w ten sam papier, na którym wcześniejbyły pieczone. Odłóż na około 10-15 minut do całkowitego ostygnięcia (nie zwijaj ich w rulon, omleciki mają leżeć płasko). Zawinięcie w papier powoduje, że biszkopciki nie będą suche i sztywne, co ułatwi zginanie ich w pół.

Nadzienie:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymimeszany z cukrem pudrem i zmiksuj na puszysty krem.

  • Krok 8

    Gotową masę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Każdy biszkopcik, trzymając w dłoni, zginaj w pół, niewielką łyżeczką nakładaj do środka dżem porzeczkowy. Następnie dookoła wyciskaj śmietankową masę.

  • Krok 9

    Na koniec oprósz omleciki cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej