1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Florentynki

Florentynki

Ciasteczka florentynki z rodzynkami, suszoną żurawiną i płatkami migdałów polane czekoladą
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Florentynki smakują wyjątkowo - koniecznie pokuście się o wypróbowanie przepisu. :) Są proste i szybkie w przygotowaniu, idealne jako przekąska do pracy czy dla dzieci do szkoły.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Florentynki:

  • Krok 1

    W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, cały czas podgrzewając. Kiedy masa będzie jednolita (cukier całkowicie się nie rozpuścił), ściągnij ją z palnika. Wlej śmietankę i odstaw.

  • Krok 2

    Do miski przesyp rodzynki, suszoną żurawinę, migdały, mąkę pszenną i wymieszaj. Do bakalii dodaj lekko przestudzone masło z cukrem i dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się skleiły.

  • Krok 3

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Porcję na ciasteczko nakładaj łyżką, dociskając lekko z góry, tak by bakalie pozostały sklejone. Nakładając ciastka zachowuj odstępy (ciasteczka nieco się rozpływają podczas pieczenia).

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 160°C i piecz przez około 17-20 minut do uzyskania złotego koloru na brzegach. Po upieczeniu pozostaw je na blaszkach do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 5

    Kiedy ciasteczka będą już wystudzone, przygotuj polewę i posmaruj nią spód ciasteczek. 


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej