1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Florentynki

Florentynki

Ciasteczka florentynki z rodzynkami, suszoną żurawiną i płatkami migdałów polane czekoladą
Ciasteczka florentynki z rodzynkami, suszoną żurawiną i płatkami migdałów polane czekoladą
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.75/5 4 oceny

Florentynki smakują wyjątkowo - koniecznie pokuście się o wypróbowanie przepisu 😋 Są proste i szybkie w przygotowaniu, idealne jako przekąska do pracy czy dla dzieci do szkoły. Pełne rodzynek, suszonej żurawiny i płatków migdałów są nie tylko pyszne, ale też bardzo sycące.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie florentynek:

  • Krok 1

    W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, cały czas podgrzewając. Kiedy masa będzie jednolita (cukier całkowicie się nie rozpuścił), ściągnij ją z palnika. Wlej śmietankę i odstaw.

  • Krok 2

    Do miski przesyp rodzynki, suszoną żurawinę, migdały, mąkę pszenną i wymieszaj. Do bakalii dodaj lekko przestudzone masło z cukrem i dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się skleiły.

  • Krok 3

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Porcję na ciasteczko nakładaj łyżką, dociskając lekko z góry, tak by bakalie pozostały sklejone. Nakładając ciastka zachowuj odstępy (ciasteczka nieco się rozpływają podczas pieczenia).

  • Blacha do ciasteczek Wilton

    Metalowa blacha przeznaczona do pieczenia ciasteczek. Wysokiej jakości materiał zapewnia równomierne rozchodzenie się ciepła, dzięki czemu ciasteczka są równo wypieczone. Dzięki nieprzywierającej powłoce ciasteczka nie przyklejają się do blaszki. Doskonały produkt dla wszystkich ciasteczkożerców!

    Blacha do ciasteczek Wilton
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 160°C i piecz przez około 17-20 minut do uzyskania złotego koloru na brzegach. Po upieczeniu pozostaw je na blaszkach do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 5

    Kiedy ciasteczka będą już wystudzone, przygotuj polewę i posmaruj nią spód ciasteczek. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/florentynki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej