Florentynki - Przepis
Ciasteczka

Florentynki

Ciasteczka florentynki z rodzynkami, suszoną żurawiną i płatkami migdałów polane czekoladą

Florentynki

  • 00:30
  • 21
  • Łatwy
00:30
21
Łatwy

Florentynki smakują wyjątkowo - koniecznie pokuście się o wypróbowanie przepisu. :) Są proste i szybkie w przygotowaniu, idealne jako przekąska do pracy czy dla dzieci do szkoły.

Składniki

  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g płatków migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 Polewy mleczne lub białe Dr. Oetkera
Wskazówki

Florentynki:

Krok 1

W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, cały czas podgrzewając. Kiedy masa będzie jednolita (cukier całkowicie się nie rozpuścił), ściągnij ją z palnika. Wlej śmietankę i odstaw.

Krok 2

Do miski przesyp rodzynki, suszoną żurawinę, migdały, mąkę pszenną i wymieszaj. Do bakalii dodaj lekko przestudzone masło z cukrem i dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się skleiły.

Krok 3

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Porcję na ciasteczko nakładaj łyżką, dociskając lekko z góry, tak by bakalie pozostały sklejone. Nakładając ciastka zachowuj odstępy (ciasteczka nieco się rozpływają podczas pieczenia).

Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 160°C i piecz przez około 17-20 minut do uzyskania złotego koloru na brzegach. Po upieczeniu pozostaw je na blaszkach do całkowitego wystudzenia.

Krok 5

Kiedy ciasteczka będą już wystudzone, przygotuj polewę i posmaruj nią spód ciasteczek. 

Składniki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g płatków migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 Polewy mleczne lub białe Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
00:30
20
Łatwy
Ciasteczka kleikowe