1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Biscotti z pistacjami i białą czekoladą

Biscotti z pistacjami i białą czekoladą

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Włoskie ciasteczka biscotti dzięki podwójnemu wypiekaniu są niezwykle chrupiące. Poniższa wersja zawiera pistacje i białą czekoladę, co nadaje im wspaniałego aromatu i smaku. Co ważne, te chrupiące ciasteczka długo zachowują świeżość. Będą idealne do kawy dla gości lub kieliszka wina.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka.

  • Krok 3

    Delikatnie mieszając, wsypuj do maślanej masy na przemian: przesianą mąkę z proszkiem, białą czekoladę i pistacje. Z zagniecionego ciasta, uformuj dwa wałki o średnicy około 3-4 cm i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Krok 4

    Piecz przez około 25-30 minut.

  • Krok 5

    Po przestudzeniu, ciasto przełóż na deskę do krojenia. Ostrym nożem pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm.

  • Krok 6

    Kromki z ciasta ułóż na blasze i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 10 minut, następnie obróć ciasteczka i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciastka powinny być chrupkie.

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Gdy biscotti wystygną, roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Miskę z pokrojoną czekoladą umieść na garnku z gotującą się wodą. Polej nią ciastka i posyp posiekanymi pistacjami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej