Ciasteczka

Czekoladowe biscotti z orzechami

włoskie czekoladowe biscotti z orzechami laskowymi

Czekoladowe biscotti z orzechami

  • 01:00
  • 40
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
40
Łatwy

Czekoladowe biscotti z orzechami, czyli pyszne włoskie kruche ciasteczka! Uwielbiam je za ich aromat i wyjątkową chrupkość. Jest to tradycyjny przepis z użyciem orzechów (ja wybrałam laskowe), który urozmaiciłam mleczną czekoladą. Swoją niebywałą kruchość ciasteczka zawdzięczają dwukrotnemu pieczeniu - pieczemy je przez 20 minut, po czym odstawiamy na 10 min do wystudzenia, aby później powędrowały z powrotem do piekarnika na kolejne 10 min. :) Najczęściej podajemy je w towarzystwie kawy lub herbaty - zamoczone w ulubionym ciepłym napoju smakują najlepiej! Zachęcam do wypróbowania! Przepis jest naprawdę bardzo łatwy. :)

Składniki

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera (2 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
Wskazówki

Czekoladowe biscotti z orzechami

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż orzechy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8-10 minut do momentu aż skórka z orzechów ściemnieje i popęka.

orzechy laskowe na blasze
Krok 2

Po przestudzeniu uprażone orzechy przełóż na ręcznik papierowy.

prażone orzechy laskowe
Krok 3

Rozetrzyj orzechy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.

łuskane prażone orzechy laskowe
Krok 4

Cukier utrzyj z jajkami na jasną puszystą masę.

jajka utarte z cukrem
Krok 5

Dodaj pozostałe suche składniki i masło, zmiksuj do momentu uzyskania gęstego ciasta.

maka, kakao, masło, czekolada
Krok 6

Na końcu dodaj kawałki czekolady oraz uprażone wcześniej orzechy.

ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
Krok 7

Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i uformuj dwa wałki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wystaw z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.

ciasto czekoladowe z orzechami na biscotti
Krok 8

Wałki pokrój na około jednocentymetrowe kawałki.

ciasto czekoladowe z orzechami pokrojone na kawałki
Krok 9

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Kromki przełóż z powrotem na blaszkę i piecz 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.

biscotti z czekolada i orzechami prażonymi
Składniki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera (2 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka