1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Czekoladowe biscotti z orzechami

Czekoladowe biscotti z orzechami

włoskie czekoladowe biscotti z orzechami laskowymi - Wszystkiego Słodkiego
włoskie czekoladowe biscotti z orzechami laskowymi - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czekoladowe biscotti z orzechami, czyli pyszne włoskie kruche ciasteczka! 🍪🍫 Uwielbiam je za ich aromat i wyjątkową chrupkość. Jest to tradycyjny przepis z użyciem orzechów (ja wybrałam laskowe), który urozmaiciłam mleczną czekoladą.

Swoją niebywałą kruchość ciasteczka zawdzięczają dwukrotnemu pieczeniu - pieczemy je przez 20 minut, po czym odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, aby później powędrowały z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Najczęściej podajemy je w towarzystwie kawy lub herbaty ☕ - zamoczone w ulubionym ciepłym napoju smakują najlepiej! Zachęcam do wypróbowania! Przepis jest naprawdę bardzo łatwy. 😄❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowych biscotti z orzechami:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia przełóż orzechy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8-10 minut do momentu, aż skórka z orzechów ściemnieje i popęka.

    orzechy laskowe na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Po przestudzeniu uprażone orzechy przełóż na ręcznik papierowy.

    uprażone orzechy laskowe przełożone na ręcznik papierowy
  • Krok 3

    Rozetrzyj orzechy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.

    pozbawione skórki prażone orzechy laskowe w szklanej misce
  • Krok 4

    Cukier utrzyj z jajkami na jasną i puszystą masę.

    jajka utarte z cukrem na jasną puszystą masę w misce
  • Krok 5

    Dodaj pozostałe suche składniki i masło, zmiksuj do momentu uzyskania gęstego ciasta.

    mąka pszenna, proszek do pieczenia i sól w misce, obok kakao i kawa rozpuszczalna w drugiej misce oraz posiekana czekolada mleczna i masło w osobnych miseczkach
  • Krok 6

    Na końcu dodaj kawałki czekolady oraz uprażone wcześniej orzechy.

    ciasto czekoladowe z dodanymi orzechami laskowymi w misce
  • Krok 7

    Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i uformuj dwa wałki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wystaw z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.

    ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi na ciasteczka biscotti uformowane w dwa wałki i ułożone na blaszce z papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)

  • Krok 8

    Wałki pokrój na około jednocentymetrowe kawałki.

    podpieczone ciasto czekoladowe biscotti z orzechami laskowymi pokrojone na plastry na drewnianej desce z nożem
  • Krok 9

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Kromki przełóż z powrotem na blaszkę i piecz 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.

    czekoladowe biscotti z orzechami wyłożone na blachę z papierem do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/czekoladowe-biscotti-z-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej