1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Whoopie Pies na Halloween

Whoopie Pies na Halloween

czekoladowe Whoopie Pies z piankowym nadzieniem na Halloween
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe Whoopie Pies zwane także czarnymi księżycami to typowy amerykański deser, idealny na Halloween! 🎃 👻 Po złożeniu ciastek, sięgnijcie po cukrowe pisaki i…dajcie się ponieść wyobraźni ozdabiając je wspólnie z dzieciakami! 🕸️ Aby słodki kącik na Waszym stole był jeszcze bardziej halloweenowy, wykorzystajcie nasze szablony-nietoperze 🦇, które znajdziecie TUTAJ


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, sodę, sól i wymieszaj.

    mąka, ciemne kakao, sól, soda
  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.

    maslo utarte z cukrem na janą, puszystą masę
  • Krok 3

    Następnie dodaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu.

    jajka
  • Krok 4

    Na koniec dodaj cukier z wanilią i stale miksując dodawaj na przemian w trzech turach mleko z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami. 

    mleko, cukier z wanilią Bourbon
  • Krok 5

    Miksuj całość do połączenia na, gęste jednolite ciasto.

    czekoladowa masa na ciasteczka
  • Krok 6

    Łyżeczką nabieraj ciasto i w odstępach wykładaj na blachę okrągłe porcje. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut. Podobnie przygotuj i upiecz resztę ciasta.

    porcje ciasta na ciasteczka czekoladowe

Marshmallow fluff (piankowy krem) :

  • Krok 7

    Cukier wymieszaj z wodą i miodem. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj około 7-10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej użyć w tym celu termometru cukierniczego).

    cukier, miód, woda
  • Krok 8

    Pod koniec podgrzewania ubij białka z dodatkiem soku z cytryny.

    białka, sok z cytryny
  • Krok 9

    Do ubitych białek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijaj. Uważaj aby mieszadła nie dotknęły spływającego, bardzo gorącego syropu.

    piana z białek, syrop z cukru, wody i miodu
  • Krok 10

    Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie.

    marshmallow fluff

Przełożenie i dekoracja:

  • Krok 11

    Marshmallow fluff przełóż do worka cukierniczego, odetnij koniec, wyciśnij krem na połowę czekoladowych ciastek i przykryj pozostałymi ciastkami.

    czekoladowe ciasteczka przekładane piankowym kremem
  • Krok 12

    Gotowe Whoopie Pies udekoruj pisakami cukrowymi, piankami i posypką.

    pianki, pisaki cukrowe, dekorowanie ciastek whoopie pies

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej