1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Whoopie Pies na Halloween

Whoopie Pies na Halloween

Natalia Kamrowska - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Czekoladowe Whoopie Pies zwane tak偶e czarnymi ksi臋偶ycami to typowy ameryka艅ski deser, idealny na Halloween! 馃巸 馃懟 Po z艂o偶eniu ciastek, si臋gnijcie po cukrowe pisaki i…dajcie si臋 ponie艣膰 wyobra藕ni ozdabiaj膮c je wspólnie z dzieciakami! 馃暩锔 Aby s艂odki k膮cik na Waszym stole by艂 jeszcze bardziej halloweenowy, wykorzystajcie nasze szablony-nietoperze 馃, które znajdziecie TUTAJ


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczka:

  • Krok 1

    Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. M膮k臋 przesiej do miski, dodaj kakao, sod臋, sól i wymieszaj.

    m膮ka, ciemne kakao, s贸l, soda
  • Krok 2

    Mas艂o utrzyj z cukrem na jasn膮 puszyst膮 mas臋.

    maslo utarte z cukrem na jan膮, puszyst膮 mas臋
  • Krok 3

    Nast臋pnie dodaj kolejno jajka, miksuj膮c po ka偶dym dodaniu.

    jajka
  • Krok 4

    Na koniec dodaj cukier z wanili膮 i stale miksuj膮c dodawaj na przemian w trzech turach mleko z wymieszanymi wcze艣niej suchymi sk艂adnikami. 

    mleko, cukier z wanili膮 Bourbon
  • Krok 5

    Miksuj ca艂o艣膰 do po艂膮czenia na, g臋ste jednolite ciasto.

    czekoladowa masa na ciasteczka
  • Krok 6

    艁y偶eczk膮 nabieraj ciasto i w odst臋pach wyk艂adaj na blach臋 okr膮g艂e porcje. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 10-12 minut. Podobnie przygotuj i upiecz reszt臋 ciasta.

    porcje ciasta na ciasteczka czekoladowe

Marshmallow fluff (piankowy krem) :

  • Krok 7

    Cukier wymieszaj z wod膮 i miodem. Ustaw na 艣redniej mocy palnika i podgrzewaj oko艂o 7-10 minut, a偶 p艂yn osi膮gnie temperatur臋 oko艂o 110°C (najlepiej u偶y膰 w tym celu termometru cukierniczego).

    cukier, mi贸d, woda
  • Krok 8

    Pod koniec podgrzewania ubij bia艂ka z dodatkiem soku z cytryny.

    bia艂ka, sok z cytryny
  • Krok 9

    Do ubitych bia艂ek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ci膮gle ubijaj. Uwa偶aj aby mieszad艂a nie dotkn臋艂y sp艂ywaj膮cego, bardzo gor膮cego syropu.

    piana z bia艂ek, syrop z cukru, wody i miodu
  • Krok 10

    Na koniec dodaj 艂y偶eczk臋 ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, a偶 masa stanie si臋 g臋sta, l艣ni膮ca, kremowa i troch臋 ostygnie.

    marshmallow fluff

Prze艂o偶enie i dekoracja:

  • Krok 11

    Marshmallow fluff prze艂ó偶 do worka cukierniczego, odetnij koniec, wyci艣nij krem na po艂ow臋 czekoladowych ciastek i przykryj pozosta艂ymi ciastkami.

    czekoladowe ciasteczka przek艂adane piankowym kremem
  • Krok 12

    Gotowe Whoopie Pies udekoruj pisakami cukrowymi, piankami i posypk膮.

    pianki, pisaki cukrowe, dekorowanie ciastek whoopie pies

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej