Ciasteczka

Whoopie Pies na Halloween

czekoladowe Whoopie Pies z piankowym nadzieniem na Halloween

Whoopie Pies na Halloween

  • 02:00
  • 18
  • ┼Üredni
Zaktualizowano:
02:00
18
Średni

Czekoladowe Whoopie Pies zwane tak┼╝e czarnymi ksi─Ö┼╝ycami to typowy ameryka┼äski deser, idealny na Halloween! ­čÄâ ­čĹ╗ Po z┼éo┼╝eniu ciastek, si─Ögnijcie po cukrowe pisaki i…dajcie si─Ö ponie┼Ť─ç wyobra┼║ni ozdabiaj─ůc je wspólnie z dzieciakami! ­čĽŞ´ŞĆ Aby s┼éodki k─ůcik na Waszym stole by┼é jeszcze bardziej halloweenowy, wykorzystajcie nasze szablony-nietoperze ­čŽç, które znajdziecie TUTAJ

Składniki

Ciasteczka:
  • 380 g m─ůki pszennej
  • 40 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 1 czubata ┼éy┼╝eczka Sody Dr. Oetkera
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki soli
  • 120 g mi─Ökkiego mas┼éa
  • 200 g cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 ┼éy┼╝eczki Cukru z wanili─ů Bourbon Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka
Marshmallow fluff:
  • 160 g cukru
  • 80 ml wody
  • 250 g miodu
  • 3 bia┼éka (120 g)
  • 2 ┼éy┼╝ki soku z cytryny
  • 1 ┼éy┼╝eczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 1 Pisaki kolorowe Dr. Oetkera
  • 1 Pisak czarny Dr. Oetkera
  • 1 Mini pianki Dr. Oetkera
  • 1 Mix dekoracji Z┼éoto i Czer┼ä Dr. Oetkera
Wskaz├│wki

Ciasteczka:

Krok 1

Dwie blachy z wyposa┼╝enia piekarnika wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. M─ůk─Ö przesiej do miski, dodaj kakao, sod─Ö, sól i wymieszaj.

m─ůka, ciemne kakao, s├│l, soda
Krok 2

Mas┼éo utrzyj z cukrem na jasn─ů puszyst─ů mas─Ö.

maslo utarte z cukrem na jan─ů, puszyst─ů mas─Ö
Krok 3

Nast─Öpnie dodaj kolejno jajka, miksuj─ůc po ka┼╝dym dodaniu.

jajka
Krok 4

Na koniec dodaj cukier z wanili─ů i stale miksuj─ůc dodawaj na przemian w trzech turach mleko z wymieszanymi wcze┼Ťniej suchymi sk┼éadnikami. 

mleko, cukier z wanili─ů Bourbon
Krok 5

Miksuj ca┼éo┼Ť─ç do po┼é─ůczenia na, g─Öste jednolite ciasto.

czekoladowa masa na ciasteczka
Krok 6

┼üy┼╝eczk─ů nabieraj ciasto i w odst─Öpach wyk┼éadaj na blach─Ö okr─ůg┼ée porcje. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko┼éo 10-12 minut. Podobnie przygotuj i upiecz reszt─Ö ciasta.

porcje ciasta na ciasteczka czekoladowe

Marshmallow fluff (piankowy krem) :

Krok 7

Cukier wymieszaj z wod─ů i miodem. Ustaw na ┼Ťredniej mocy palnika i podgrzewaj oko┼éo 7-10 minut, a┼╝ p┼éyn osi─ůgnie temperatur─Ö oko┼éo 110°C (najlepiej u┼╝y─ç w tym celu termometru cukierniczego).

cukier, mi├│d, woda
Krok 8

Pod koniec podgrzewania ubij bia┼éka z dodatkiem soku z cytryny.

białka, sok z cytryny
Krok 9

Do ubitych bia┼éek dodawaj cienkim strumieniem syrop i ci─ůgle ubijaj. Uwa┼╝aj aby mieszad┼éa nie dotkn─Ö┼éy sp┼éywaj─ůcego, bardzo gor─ůcego syropu.

piana z białek, syrop z cukru, wody i miodu
Krok 10

Na koniec dodaj ┼éy┼╝eczk─Ö ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, a┼╝ masa stanie si─Ö g─Östa, l┼Ťni─ůca, kremowa i troch─Ö ostygnie.

marshmallow fluff

Przełożenie i dekoracja:

Krok 11

Marshmallow fluff prze┼éó┼╝ do worka cukierniczego, odetnij koniec, wyci┼Ťnij krem na po┼éow─Ö czekoladowych ciastek i przykryj pozosta┼éymi ciastkami.

czekoladowe ciasteczka przekładane piankowym kremem
Krok 12

Gotowe Whoopie Pies udekoruj pisakami cukrowymi, piankami i posypk─ů.

pianki, pisaki cukrowe, dekorowanie ciastek whoopie pies
Składniki
Ciasteczka:
  • 380 g m─ůki pszennej
  • 40 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 1 czubata ┼éy┼╝eczka Sody Dr. Oetkera
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki soli
  • 120 g mi─Ökkiego mas┼éa
  • 200 g cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 ┼éy┼╝eczki Cukru z wanili─ů Bourbon Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka
Marshmallow fluff:
  • 160 g cukru
  • 80 ml wody
  • 250 g miodu
  • 3 bia┼éka (120 g)
  • 2 ┼éy┼╝ki soku z cytryny
  • 1 ┼éy┼╝eczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 1 Pisaki kolorowe Dr. Oetkera
  • 1 Pisak czarny Dr. Oetkera
  • 1 Mini pianki Dr. Oetkera
  • 1 Mix dekoracji Z┼éoto i Czer┼ä Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Dr. Oetker poleca
00:25
80
Łatwy
Biszkopty bez glutenu