1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

pierniczki świateczne dekorowane na choinkę - Wszystkiego Słodkiego
pierniczki świateczne dekorowane na choinkę - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Coroczne, wspólne pieczenie i dekorowanie bożonarodzeniowych ciasteczek ma w sobie wiele magii ⭐ Magiczny jest także przepis na świąteczne pierniczki - idealnie kruche, pełne miodu i pachnące najlepszą mieszanką przypraw - już podczas pieczenia otulą Cię nuty imbiru, cynamonu i goździków. 

Śnieżynki, piernikowy ludzik, a może gwiazdka? Do dekoracji wykorzystaj lukier i ulubione posypki w świątecznych kolorach. Ozdobione pierniczki to świetny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego lub oryginalna dekoracja na świąteczne drzewko 🎄

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na pierniczki:

  • Krok 1

    Masło, z miodem umieść w rondelku. Dodaj przyprawę korzenną, kakao i podgrzewaj (nie gotuj) co jakiś czas mieszając do połączenia składników.

    Odstaw do przestudzenia.

    masło, miód, przyprawa korzenna
  • Krok 2

    Płynne składniki przelej do misy miksera i dodaj mąkę przesianą z sodą.

    Zagnieć całość na jednolite ciasto. Bedzie dość miękkie.

    mąka z sodą do pierniczków
  • Krok 3

    Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki do schłodzenia.

    To duża porcja i potrzebuje trochę czasu 1-2 h. Ja dla wygody przygotowuję ją dzień wcześniej.

    ciasto na pierniki
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość ok 3-4 mm i wycinaj pierniczki.

    Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 min w temperaturze 180°C.

    Dekoruj po wystudzeniu.

    wycinanie pierniczków
  • Może się przydać

    Praktyczna foremka do ciastek, pierniczków Wilton Śnieżynka odznacza się wyjątkowym wyglądem oraz funkcjonalnością. Górny brzeg pokrywa miękka, silikonowa powłoka dzięki której podczas wykrawania nie męczą się ręce. Nóż ze stali nierdzewnej idealnie nadaje się do wycinania płatka śniegu w cieście, marcepanie, masie cukrowej, ciastach, kanapkach, serze i nie tylko. Wykrawaczka ma ładny, proporcjonalny kształt, dzięki czemu śnieżynki będą wyglądać bardzo realistycznie 👌

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/pierniczki-swiateczne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej