Ciasteczka

Dyniowe ciasteczka owsiane z czekoladą

Dyniowe ciasteczka owsiane z czekoladą

  • 00:30
  • 30
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
30
Łatwy

Upiekłam wyjątkowo smaczne i bardzo kruche, wręcz chrupiące ciasteczka owsiane z czekoladą. Do ciasta dodałam puree z dyni, przez co ciasteczka nabrały jesiennego charakteru. Taka odsłona kruchych ciasteczek to moja propozycja na słodki dodatek do rozgrzewającej jesiennej herbaty. Mam nadzieję, że zachęciłam Was, do ich upieczenia?

Składniki

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g. Dr. Oetkera
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 150 g czekolady mlecznej, pokrojonej w kawałki
Wskazówki

Dyniowe ciasteczka owsiane z czekoladą

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Masło przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy i utrzyj na puch. 

Krok 2

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo puree z dyni. Następnie dodaj pozostałe suche składniki, na końcu płatki i kawałki czekolady.

Krok 3

Na blaszkach z wyposażenia piekarnika uformuj ciasteczka wielkości orzecha włoskiego - lekko je spłaszczając i zachowując odległości między nimi. 

Krok 4

Piecz do zrumienienia, około 16-18 minut.

Składniki
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g. Dr. Oetkera
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 300 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 150 g czekolady mlecznej, pokrojonej w kawałki
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka