1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Baklava

Baklava

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przenieś się w orientalny świat Bliskiego Wschodu, pełny zapachów, kolorów i nietuzinkowych smaków za sprawą naszego przepisu na baklavę. Ten wyjątkowy deser to połączenie delikatnego ciasta filo, mnóstwa pistacji i syropu z nutą orzeźwiającej pomarańczy. 

Baklavę w prosty i szybki sposób przygotujesz z listków gotowego ciasta filo, które przełożone masą z posiekanych drobno pistacji i cynamonu zapiekamy w piekarniku 😋 Deser obficie polany jest syropem cukrowym, który skleja warstwy naszej baklavy, nadając jej słodyczy🍯

Jeśli szukasz towarzystwa dla ulubionej filiżanki czarnej, aromatycznej kawy, baklava będzie kompanem idealnym. Zaskocz swoich gości i przygotuj deser, który przywoła wspomnienia najlepszych wakacji i podróży pełnych przygód 🏖️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Baklava:

  • Krok 1

    Masło sklaruj na wolnym ogniu. Przecedź przez sitko, aby usunąć białko.

    masło klarowane do baklavy
  • Krok 2

    Pistacje zmiel drobno razem z cukrem i cynamonem.

    pistacje zmielone z cukrem i cynamonem
  • Może się przydać

    Pistacje marki Bakal pozwolą Ci stworzyć pyszne i ciekawe ciasta i desery. Idealnie sprawdzą się do przygotowania domowej pasty pistacjowej lub słodkiego nadzienia. Są także niezastąpione przy dekorowaniu wypieków. Ciesz się smakiem wysokiej jakości pistacji, solonych i prażonych bez dodatku tłuszczu!

  • Krok 3

    Dno formy posmaruj klarowanym masłem.

    Wyłóż 10 płatów ciasta, każdy posmaruj masłem.

    ciasto filo na dnie formy posmarowane masłem
  • Krok 4

    Na ciasto wysyp równo około połowy rozdrobnionych pistacji.

    pistacje na cieście filo do baklavy
  • Krok 5

    Następnie ułóż 4 płaty ciasta, każdy posmarowany klarowanym masłem.

    Wysyp równo pozostałą część pistacji.

    ciasto filo w formie przełożone pistacjami
  • Krok 6

    Całość przykryj kolejnymi 10 warstwami ciasta, każdą przesmaruj klarowanym masłem.

    Potnij całość na małe trójkąty lub romby.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. 

    Wstaw baklavę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 h.

    ciasto filo, przełożone pistacjami, pokrojone w trójkąty

Syrop do baklavy:

  • Krok 7

    Ugotuj syrop z wody i cukru z ekstraktem z pomarańczy. Przestudź.

    syrop cukrowy z ekstraktem pomarańczowym do baklavy
  • Krok 8

    Upieczoną baklavę po wyjęciu z piekarnika zalej przestudzonym syropem. 

    Posyp wierzch posiekanymi pistacjami.

    baklava zalewana syropem cukrowym, posiekane pistacje do dekoracji
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/baklava

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej